Τρύγος 2013 και προοπτικές της νέας οινικής περιόδου: Η άποψη του Απόστολου Μούντριχα
Στα πλαίσια του αφιερώματος του Newsletter του Σεπτεμβρίου 2013 του House of Wine στον Τρύγο του 2013 αλλά και στην νέα οινική περίοδο, ζητήσαμε από κορυφαίους οιοποιούς μας την άποψή τους, μεσα από τις απαντήσεις τους σε ένα κοινό ερωτηματολόγιο που τους υποβάλαμε. Ο Απόστολος Μούντριχας επικεφαλής του κτήματος Αβαντίς, απάντησε στις ερωτήσεις του House of Wine. Τον ευχαριστούμε θερμά και δημοσιεύουμε εδώ τις πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις του.

1. Ποιες είναι οι πρώιμες σκέψεις σας για τη ποιότητα του φετινού τρύγου και των κρασιών που θα δώσει;


Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου. Έχοντας ήδη τέσσερεις δεξαμενές που έχουν αποζυμώσει και τα αναλυτικά νούμερα από το 70% της παραγωγής μας που έχουμε τρυγήσει, είμαι σίγουρος για μια σπουδαία χρονιά.

2. Αντιμετωπίσατε κάποια συγκεκριμένα προβλήματα κατά τη περίοδο της ωρίμασης των σταφυλιών και πως τα αντιπαρήλθατε;

Ο φετινός περκασμός ήταν από τους καλύτερους της καριέρας μου. Με ιδιαίτερα μακριά περίοδο ωρίμανσης λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του φετινού καλοκαιριού και υψηλής ποιότητας φρούτου. Οι όποιες κλιματολογικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη του ωιδίου, δεν μας ανησύχησαν λόγω του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης που εφαρμόζουμε στους αμπελώνες μας.

3. Τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι φέτος ο τρύγος είναι πρώιμος στις περισσότερες περιοχές; Επηρεάζει με κάποιο τρόπο την ποιότητα των σταφυλιών;

Ο φετινός τρύγος έχει το παράδοξο να είναι ημερολογιακά πρώιμος και ουσιαστικά όψιμος. Η ομολογουμένως παρατηρούμενη πρωιμότητα οφείλεται στην έλλειψη κρύου χειμώνα, και άρα την αισθητή πρωίμηση του βλαστικού κύκλου κατά 15 ημέρες. Στην συνέχεια το εξαιρετικά δροσερό καλοκαίρι μας οδήγησε σε έναν ιδιαίτερα μακρύ περκασμό και οψίμηση περίπου της μιας εβδομάδας. Από την άθροιση των ανωτέρω, προέκυψε η φαινομενική πρωιμότητα της μιας εβδομάδας αλλά με εξαιρετικό μέχρις στιγμής αποτέλεσμα.

4. Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 πως θα βαθμολογούσατε σε ποιοτικό επίπεδο των σταφυλιών τη φετινή χρονιά;

Με αρκετή αίσθηση χιούμορ, μιας και ουσιαστικά αποτελέσματα θα βγάλουμε μετά από αρκετά χρόνια, θα έβαζα 8, γιατί το 9 θέλω να το ζήσω στο μέλλον με τον γιό μου, και το 10 είναι για τον Θεό, όπως μου έλεγαν οι δάσκαλοί μου!

5. Πότε ξεκινήσατε να τρυγάτε και σε πόσες μέρες υπολογίζετε ότι θα έχετε ολοκληρώσει;

Ξεκινήσαμε 4 Αυγούστου και θα ολοκληρώσουμε τον τρύγο μας κατά τις 20 Σεπτέμβρη.

6. Ποια από τις ποικιλίες που καλλιεργείτε πιστεύετε ότι είχε την καλύτερη απόδοση φέτος;

Ίσως γιατί είμαι κολλημένος ‘με την μπάλα’, αλλά το νούμερο που έχω δει στην φαινολική ωρίμανση του Syrah του Αγίου Χρόνου δεν το έχω ξαναδεί.

7. Που κυμαίνονται οι στρεμματικές αποδόσεις; Είναι μειωμένη ή αυξημένη η παραγωγή τη φετινή χρονιά και πόσο;

Οριακά αυξημένη κατά 50-100 kgr/στρέμμα (μεγάλη εξαίρεση η Σαντορίνη με 40% μείωση λόγω των περσινών αέρηδων που έσπασαν τις παραγωγικές κληματσίδες).

8. Πότε προβλέπετε ότι θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα φρέσκα κρασιά σας από το 2013;

Λόγω ελλείψεων στην αγορά – που και οι δύο γνωρίζουμε – κατά τις 20 Οκτώβρη.


9. Κάνετε κάποιους πειραματισμούς ενόψει της νέας σοδειάς; Θα κυκλοφορήσετε κάποια καινούρια ετικέτα;

Πειραματισμούς κάνουμε κάθε χρόνους με μικροοινοποιήσεις, γιατί κατά την γνώμη μας η έρευνα είναι η μητέρα της ποιότητας. Βρισκόμαστε στην διαδικασία στανταρισμού ενός κρασιού ημιαφρώδους, δεν είμαι όμως έτοιμος να μιλήσω για νέα ετικέτα.


10. Πως προβλέπετε την αγορά του κρασιού το 2014; Είστε αισιόδοξος; Θα υπάρξουν, πιστεύετε, σημαντικές αλλαγές και σε ποιούς τομείς;

Κορυφαία ποιότητα στην σωστή τιμή είναι το μυστικό της επιβίωσης στην εποχή της κρίσης. Αισιόδοξος είμαι λόγω θέσης, αλλά η ρευστή πολιτικοοικονομική κατάσταση με οδηγεί σε μικρό καλάθι.


11. Δώστε μας μια ευχή -τη σημαντικότερη κατά τη γνώμη σας- για τη χρονιά που έρχεται.

Υγεία, και η χρονιά που έρχεται να μην είναι χειρότερη από την φετινή.


Ευχαριστώ

Απόστολος Μούντριχας