Πέντε κορυφαίοι οινοποιοί μιλούν στο House of Wine για τον τρύγο και τη νέα οινική περίοδο
Απόστολος Μούντριχας

Παραδοσιακά, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας του τρύγου, γι' αυτό και μια από τις πολλές ονομασίες του είναι "Τρυγητής". Εφέτος όμως, τη δόξα του Σεπτέμβρη την έκλεψε -σε μεγάλο βαθμό- ο Αύγουστος!

Ναι, όλοι τελικά συμφωνούν ότι έχουμε μια πρώιμη σοδιά... Αλλά τι επιφυλάσσει αυτή η πρώιμη σοδειά για τα κρασιά του 2013;

Εδώ τα μηνύματα είναι κάπως συγκεχυμένα, με τις απόψεις διαφόρων ειδικών και μη να διίστανται, ορισμένες σε μεγάλο βαθμό...

Το House of Wine για να ρίξει φως στη θολή κάπως ατμόσφαιρα του φετινού τρύγου απευθύνθηκε σε 5 κορυφαίους οινοπαραγωγούς, και τους παρακάλεσε να απαντήσουν σε 11 ερωτήσεις σχετικά με τον φετινό τρύγο και τα κρασιά που θα προκύψουν. Βαγγέλης Γεροβασιλείου (Κτήμα Γεροβασιλείου), Στέφανος Γεώργας (Κτήμα Αργυρού), Απόστολος Μούντριχας (Κτήμα Αβαντίς), Στέλλιος Μπουτάρης (Κτήμα Κυρ-Γιάννη) και Γιώργος Σκούρας (Κτήμα Σκούρα) -σε αλφαβητική σειρά- αντιπροσωπεύοντας όλες σχεδόν τις ευρύτερες οινικές περιοχές της Ελλάδας είχαν την καλοσύνη να απαντήσουν στα ερωτήματά μας και να ρίξουν άπλετο φως στο θέμα.

Ευχαριστούμε θερμά τους παραπάνω οινοποιούς που μέσα στον τεράστιο φόρτο εργασίας λόγω τρύγου απάντησαν στις ερωτήσεις μας.

Διαβάστε τις απαντήσεις του καθ΄ενός κάνοντας κλικ στο όνομά του ή τη φωτογραφία του.

Τα ερωτήματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν είναι τα παρακάτω:

1. Ποιες είναι οι πρώιμες σκέψεις σας για τη ποιότητα του φετινού τρύγου και των κρασιών που θα δώσει;

2. Αντιμετωπίσατε κάποια συγκεκριμένα προβλήματα κατά τη περίοδο της ωρίμασης των σταφυλιών και πως τα αντιπαρήλθατε;

3. Τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι φέτος ο τρύγος είναι πρώιμος στις περισσότερες περιοχές; Επηρεάζει με κάποιο τρόπο την ποιότητα των σταφυλιών;

4. Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 πως θα βαθμολογούσατε σε ποιοτικό επίπεδο των σταφυλιών τη φετινή χρονιά;

5. Πότε ξεκινήσατε να τρυγάτε και σε πόσες μέρες υπολογίζετε ότι θα έχετε ολοκληρώσει;

6. Ποια από τις ποικιλίες που καλλιεργείτε πιστεύετε ότι είχε την καλύτερη απόδοση φέτος;

7. Που κυμαίνονται οι στρεμματικές αποδόσεις; Είναι μειωμένη ή αυξημένη η παραγωγή τη φετινή χρονιά και πόσο;

8. Πότε προβλέπετε ότι θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα φρέσκα κρασιά σας από το 2013;

9. Κάνετε κάποιους πειραματισμούς ενόψει της νέας σοδειάς; Θα κυκλοφορήσετε κάποια καινούρια ετικέτα;

10. Πως προβλέπετε την αγορά του κρασιού το 2014; Είστε αισιόδοξος; Θα υπάρξουν, πιστεύετε, σημαντικές αλλαγές και σε ποιούς τομείς;

11. Δώστε μας μια ευχή -τη σημαντικότερη κατά τη γνώμη σας- για τη χρονιά που έρχεται.