Επιτυχημένα -όπως πάντα- τα ΒορΟΙνά της Θεσσαλονίκης
Η «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος» με τον τίτλο «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» είναι ο Σύνδεσμος των Οινοπαραγωγών της Βόρειας Ελλάδας. Έχουμε πολλές φορές γράψει για αυτή, και τούτο γιατί είναι μια ένωση παραγωγών πρωτοποριακή από την ίδρυσή της, το 1993, όταν 13 οραματιστές οινοπαραγωγοί της Βορείου Ελλάδος ίδρυσαν την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας».

Είναι ένας σύνδεσμος παραγωγών οίνου όπως θα έπρεπε να είναι όλοι οι σύνδεσμοι οίνου στην Ελλάδα: Σε αυτόν συνυπάρχει ένας σημαντικός αριθμός αξιόλογων Οινοποιών της Βόρειας Ελλάδας, με αγαστή συνεργασία μεγάλων και μικρών οινοποιών, με έργο εντυπωσιακό, με συντονισμό ενεργειών, πρόγραμμα, συχνές συσκέψεις των μελών της.

Οινογένεση - Μπάκης Τσάλκος και το "καμάρι" του!
Οι εκδηλώσεις οίνου με τον τίτλο "ΒορΟΙνα" είναι γνωστές σε όλους τους φίλους του κρασιού, τόσο στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, όσο και στην Αθήνα. Είναι η ετήσια εκδήλωση γευστικής δοκιμής κρασιών και αποσταγμάτων του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα και απευθύνεται τόσο σε καταναλωτές όσο και στους επαγγελματίες του οίνου. Είναι μια εκδήλωση που "ταξιδεύει" σε όλη την Ελλάδα, στην Αθήνα κάθε Ιανουάριο και στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο, αλλά επίσης και σε άλλες πόλεις όπως στα Ιωάννινα, στην Ξάνθη, το Βόλο, τη Λάρισα, την Κομοτηνή.

Έτσι λοιπόν το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου από τις 6 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ, στην Προβλήτα 1 του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκη, οι φίλοι του κρασιού της Βόρειας Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την καθιερωμένη φθινοπωρινή έκθεση των οινοποιών μελών της ένωσης και να δοκιμάσουν τα κρασιά τους.
Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία, με πλήθος κόσμου να συνωστίζεται κυριολεκτικά στα περίπτερα των οινοποιών... όπως κάθε χρόνο, άλλωστε!

Εμείς από το House of Wine να συγχαρούμε άλλη μια φορά τους συντελεστές της έκθεσης για την σωστή οργάνωσή της, και να τους διαβεβαιώσουμε ότι τους περιμένουμε στην Αθήνα -υποθέτουμε τον Ιανουάριο, όπως πάντα- για να απολαύσουμε τα ξινόμαυρα και τις άλλες ερυθρές και λευκές ποικιλίες της Βόρειας Ελλάδας οινοποιημένες με την τέχνη των μελών της Ένωσης.


Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι της φίλης του κρασιού και του House of Wine Ροδής Τζανή.