Ο Δεκάλογος του Καλού Δώρου
 Αλήθεια... έχετε ποτέ σκεφτεί τι κάνει ένα δώρο "καλό"; Καλό για τον παραλήπτη του, αλλά καλό και για εσάς; Ποιες είναι οι ιδιότητες του καλού δώρου σήμερα; Τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε ένα δώρο, που πρέπει να δώσετε έμφαση και γιατί; Και κυρίως- πως θα φανεί ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για τον παραλήπτη του;

Ποιος ο σκοπός του Δώρου; Προφανώς, να ικανοποιήσουμε τον παραλήπτη, να τον κάνουμε χαρούμενο στην όποια επέτειο, γιορτή κλπ. Παράλληλα, να "ανεβούμε" στα μάτια του, να τον "υποχρεώσουμε", ή και να βγάλουμε κάποια δική μας υποχρέωση απέναντί του.

Κάνουμε δώρα σε αγαπημένους, σε μέλη της οικογένειάς μας, στον στενό και ευρύ φιλικό μας κύκλο. Κάνουμε επίσης επαγγελματικά δώρα, δώρα δηλαδή σε συνεργάτες ή πελάτες.

Για όλες αυτές τις κατηγορίες δώρων ή τις κατηγορίες παραληπτών, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που καθορίζουν τελικά την "επιτυχία" του σκοπού για τον οποίο έγινε το δώρο.

Εδώ λοιπόν θα αναφέρουμε κάποιους βασικούς κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσετε, τι να επιδιώξετε να κάνετε αλλά και -κυρίως!- τι να μην κάνετε κατά την επιλογή του δώρου σας!

1. Το δώρο είναι πάντα προσωπικό. Είτε ο παραλήπτης είναι στενός συγγενής σας, φίλος ή ο ...προϊστάμενος σας ή κάποιος στον οποίο έχετε υποχρέωση, το δώρο πρέπει να είναι πάντα προσωπικό. Δηλαδή, πρέπει να λαμβάνει υπ' όψη τις προτιμήσεις του, τι του αρέσει και τι όχι. Τα "τυπικά" δώρα του τύπου "χαρτοκόπτης και σετ γραφείου" για τα επαγγελματικά και ένα πουλοβεράκι για τα προσωπικά είναι ξεπερασμένα. Μάθετε, ψάξτε, διερευνήστε... τις συνήθειες, τις προτιμήσεις, τα hobbies, το στυλ του παραλήπτη. Θα κολακευτεί αν καταλάβει ότι σκεφτήκατε πραγματικά τον ίδιο και τις προτιμήσεις του, αν δαπανήσατε χρόνο για να διαλέξετε το δώρο σας.

2. Το δώρο δείχνει πάντα την αξία του. Είναι εντελώς μάταιο να προσπαθούμε να την "κρύψουμε", και να πάρουμε δώρο που "φαίνεται" ακριβότερο από ότι είναι. Τα "τίμια" δώρα είναι πάντα τα καλύτερα.

3. Τι χρήματα θα δώσετε για το δώρο σας; Είναι το ακριβό δώρο πάντα το καλύτερο;

Η απάντηση είναι απλή: Όχι, ή μάλλον όχι πάντα. Που σημαίνει ότι αν το δώρο είναι πραγματικά προσωπικό, αν έχουμε βρει αυτό που πραγματικά θα δώσει χαρά στον παραλήπτη, η σημασία της τιμής μειώνεται. Αλλά, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: Το ακριβό δώρο εκτιμάται. Προσοχή όμως! Το να κάνουμε ένα πολύ ακριβό δώρο σε κάποιον που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το ανταποδώσει, είναι επίσης λάθος... Μέτρον Άριστον, έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι...

4. Ποια δώρα να αποφύγετε; Αποφύγετε τα δώρα που δεν γνωρίζετε την τιμή των συνιστωσών τους: Μια κρυστάλλινη (συνήθως γυάλινη!) πιατέλα με 2 Γαλλικά κρασιά, σοκολάτες κλπ κλπ μπορεί να είναι εντυπωσιακή, αλλά μπορεί επίσης τα Γαλλικά κρασιά να είναι κρασιά "εορτών" -ναι, υπάρχουν κρασιά και Γαλλικά με 3 ευρώ κόστος!- οι σοκολάτες επίσης και για κάποιον που αγαπάει το κρασί και γνωρίζει, το δώρο αυτό μάλλον θα τον ...στενοχωρήσει και ασφαλώς θα σας εκθέσει και θα δείξει την ανεπάρκειά σας στον τομέα αυτό.

Το House of Wine έχει ξεχωριστή τιμή για τα πάντα, για τα κρασιά, τα ποτά, τη συσκευασία! Και η τιμή του δώρου είναι το άθροισμα τιμών των συνιστωσών του. Απλά και ξεκάθαρα!

Αποφύγετε τα δώρα με φωτογραφίες στο Internet ή σε καταλόγους που είναι ασαφή ως προς τη μορφή με την οποία θα φθάσουν στον παραλήπτη. Κουτιά ανοιγμένα με τα δώρα χύμα έξω, με τις κορδέλες περιτυλίγματος ελεύθερες, με το κάλυμμα της συσκευασίας να μην φαίνεται, μπορεί να αποτελούν μια ελκυστική φωτογραφική σύνθεση, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να είναι ένα δωρο προβληματικό, όταν όλα αυτά πάρουν την τελική τους μορφή.

Δώρα που πρόκειται να αποσταλλούν είναι προτιμότερο να βρίσκονται σε κλειστή συσκευασία. Είναι πιο σίγουρο ότι θα φθάσουν στη μορφή που τα είδατε όταν τα παραγγέλλατε.

 Αποφύγετε επίσης τα "χιουμοριστικά", "έξυπνα" ή "εξυπνάκικα" ή δώρα, ιδιαίτερα αυτά που έμμεσα "σχολιάζουν" το χαρακτήρα του παραλήπτη, αν δεν γνωρίζετε σίγουρα ότι ο παραλήπτης αγαπά τέτοιου είδους δώρα, και αν δεν είναι του πολύ στενού περιβάλλοντός σας. Οι Έλληνες γενικά δεν έχουμε χιούμορ, δεν δεχόμαστε να σατιρίζει κάποιος τον εαυτό μας, και είμαστε επιρρεπείς στην «πλάκα», στο να γελοιοποιούμε δηλαδή τον άλλο. Αυτό που εσείς θεωρείτε χιούμορ ή εξυπνάδα, μπορεί να προσβάλλει τον παραλήπτη. Προσοχή λοιπόν δύο φορές, είναι ίσως τα πιο επικίνδυνα δώρα!.

5. Το δώρο δεν δωρίζεται! Μην το επιχειρήσετε ΠΟΤΕ!! Δώρο που σας έκαναν και δεν έχετε τι να το κάνετε, μην το δωρίζετε ποτέ!! Πετάξτε το, χαρίστε το σε κάποιον που το θέλει... Υπάρχουν χίλια-δυό σημεία που μπορεί να προδώσουν την ηλικία, την προέλευσή του κλπ κλπ. και που δεν τα φαντάζεστε. Και εάν (η μάλλον… όταν) αποκαλυφθεί, είναι ότι χειρότερο μπορεί να σας συμβεί!

6. Τα δώρα στέλνονται ή παραδίδονται από εσάς; Αν πρόκειται να επισκεφθείτε τον παραλήπτη μπορείτε να του παραδώσετε εσείς το δώρο ιδιόχειρα, πάντα εφ όσον έχετε στενή σχέση. Αν η σχέση σας είναι τυπική, τότε παραδίδεται ιδιόχειρα μόνο δώρα που κρατιούνται με το ...ένα χέρι, ποτέ δηλαδή μεγάλα και ογκώδη δώρα. Μπορείτε να στείλετε το δώρο σας πριν την άφιξή σας, αλλά βεβαιωθείτε ότι θα φθάσει οπωσδήποτε τη σωστή ώρα και όχι μετά την εκδήλωση! Για το House of Wine, η ώρα παράδοσης των δώρων είναι "ιερή", και δεν παραβιάζεται ποτέ!

7. Τι είδους δώρο θα κάνετε; Υπάρχουν τρεις γενικές κατηγορίες, τα δώρα που αναλώνονται, τα χρηστικά δώρα (ένδυσης, ειδών σπιτιού, κουζίνας κλπ) και τα δώρα που "φαίνονται" (διακοσμητικά δώρα, λουλούδια και φυτά). Και τα τρία είναι αποδεκτά σε όλες τις περιπτώσεις. Τα πιό "σίγουρα" δώρα όμως είναι αυτά που αναλώνονται: Κρασιά και ποτά είναι πάντα ευπρόσδεκτα, γιατί υπάρχουν πάντα ευκαιρίες να αναλωθούν.

8. Τι κάνετε με τα λουλούδια; Τα λουλούδια είναι πάντοτε ένα πολύ ευπρόσδεκτο δώρο, που δείχνει ευαισθησία, λεπτό γούστο, ρομαντισμό και ευγένεια...

Αλλά... Προσοχή στα λουλούδια
: Οι κανόνες καλής συμπεριφοράς επιβάλλουν να μην στέλνονται ποτέ λουλούδια από γυναίκα σε άνδρα και από άνδρα σε άνδρα. Επίσης, τα χρώματα και τα είδη των λουλουδιών έχουν και αυτά σημασίες ιδιαίτερες: Π.χ. τα κόκκινα τριαντάφυλλα εκφράζουν έρωτα, πάθος, τα λευκά φιλία κλπ κλπ. Αν δεν γνωρίζετε αυτές τις "ιδιαιτερότητες" ή αν πιστεύετε ότι όλα αυτά είναι αναχρονιστικά και ...passe, προσέξτε γιατί ο παραλήπτης του δώρου σας μπορεί να έχει άλλη άποψη. Καλού-κακού πάντως, όχι κόκκινα τριαντάφυλλα στη γυναίκα του φίλου σας ή στην ...κουμπάρα σας!

9. Ποιες είναι οι τάσεις σήμερα στο Δώρο; Ποια τα in και τα out; Όπως τα πάντα σχεδόν, έτσι και το δώρο ακολουθεί τάσεις και η "μόδα" του δώρου αλλάζει και αυτή. Σήμερα το δώρο επιβάλλεται να είναι απλό, λιτό, σχεδόν "δωρικό", χωρίς πολυχρωμίες, "φραμπαλάδες", πολύχρωμα και υπερβολικά σύνολα και συσκευασίες.

Out είναι το πολύχρωμο γενικά, οιi "Πιατέλες" με τα φρούτα κλπ, οι πολύχρωμες, τεράστιες και (πρώην) εντυπωσιακές συσκευασίες, τα σετ γραφείου, τα ογκώδη δώρα, τα "τυπικά" της ένδυσης (όχι άλλα πουλοβεράκια και μπλουζάκια!), τα γάντια, οι "πλούσιες" ανθοδέσμες, οι γλάστρες γενικά...

In είναι το μαύρο-άσπρο, οι λιτές, αυστηρές συσκευασίες, τα ειδικά ποτά, τα κρασιά και ιδιαίτερα των μικρών, "ψαγμένων" παραγωγών, τα bourbon και τα malts, τα αφρώδη κρασιά, οι ομοιόχρωμες και ιδιαίτερα οι λευκές ανθοδέσμες, τα απλά και ποιοτικά αξεσουάρ ένδυσης, και σε "έκρηξη" κυριολεκτικά τα δώρα για Foodies, για όσους δηλαδή έχουν σαν hobby το καλό φαγητό, το κρασί κλπ κλπ., όπως αξεσουάρ κρασιού, ειδικά και ίσως "εξεζητημένα" είδη κουζίνας και μαγειρικής, σετ ποτηριών κρασιών κλπ.

10. Που θα βρείτε τα δώρα που θέλετε; Αντί να τριγυρνάτε στους δρόμους για να ανακαλύψετε το δώρο για το Δημήτρη ή τη Δήμητρα που γιορτάζει, να κουραστείτε ψάχνοντας, να εκνευριστείτε και τελικά να αγοράσετε ...πάλι πουλοβεράκι ή μπλουζάκι, περιηγηθείτε στο Internet! Εύκολα, απλά, από την άνεση του σπιτιού σαν μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλά, διαφορετικά δώρα!

Ιδιαίτερα βέβαια στο Ηouse of Wine (να μην ευλογήσουμε λίγο και τα γένια μας!) όπου η ποικιλία των δώρων είναι τεράστια, όπου μπορείτε να επιλέξετε από τα έτοιμα δώρα που θα φθάσουν ακριβώς όπως τα βλέπετε, αλλά και από δώρα μοναδικά, που μόνο εσείς (με τη βοήθεια των συνεργατών μας) μπορείτε να συνθέσετε από τα εκατοντάδες ποτά, κρασιά και συσκευασίες μας. Δώρα που θα φθάσουν πάντα στην ώρα τους, άψογα συσκευασμένα!

Βέβαια, αυτός ο Δεκάλογος μπορούσε να είναι... εικοσάλογος ή ακόμα πιο μεγάλος. Αλλά τα βασικά βρίσκονται όλα εδώ: Μελετήστε τα και αποφασίστε τι ταιριάζει καλύτερα στον αποδέκτη τους αλλά και σε ...εσάς!
Δείτε εδώ όλα τα δώρα του Ηouse of Wine! Τις Premium επιλογές μας και τις θαυμάσιες  έτοιμες προτάσεις μας! Με ένα κλικ ή ένα τηλεφώνημα, παραγγείλετε το κατάλληλο δώρο ή συνθέστε ένα πρωτότυπο, μοναδικό δώρο! Επιλέξτε το περιεχόμενο από τα εκατοντάδες κρασιά και ποτά μας, από τις εξαιρετικές και εντυπωσιακές Παλαιές Σοδειές (Vintage)  σημαντικών κρασιών, από τις Magnum φιάλες μας, τα αξεσουάρ μας και την κατάλληλη συσκευασία!

Οι έμπειροι συνεργάτες μας είναι έτοιμοι να σας βοηθήσουν, και με ένα απλό τηλεφώνημα στο 2106773315 ή στο (δωρεάν) 801-111-WINE (801-111-9463), θα συνθέσετε μαζί ένα δώρο που δεν υπάρχει άλλο στην αγορά!