50 ελληνικά κρασιά αξιολογούνται στο eRobertparker.com από τον Μark Squires
Μπορεί πια η αποχώρηση του Robert Parker Jr από τα "ηνία" των εκδόσεων αλλά και των ηλεκτρονικών μέσων όπως το eRobertParker.com να μείωσει την παγκόσμια απήχησή τους, εντούτοις οι περισσότεροι συνεργάτες του παραμένουν στη θέση τους και συνεχίζουν να σχολιάζουν με το δικό τους, προσωπικό κύρος.

Αυτό συμβαίνει και με τον γνωστό μας Μark Squires, υπεύθυνο για τις κριτικές οίνων της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

Έτσι λοιπόν, εξακολουθεί να είναι σημαντικό γεγονός η αξιολόγηση των Ελληνικών κρασιών που εμφανίστηκε στην ηλεκτρονική έκδοση στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Mark Squires αξιολογεί 50 ελληνικά κρασιά, 29 λευκά, 2 ροζέ και 19 ερυθρά. Στα ερυθρά το Διάπορος του Κυρ Γιάννη μοιράζεται τους κορυφαίους 92 βαθμούς με τον Παλιοκαλιά του Δαλαμάρα, και συνολικά 8 ερυθρά βρίσκονται πάνω από τους 90 βαθμούς.

Στα ροζέ και τα δύο κρασιά είναι του Κυρ Γιάννη, οι Ακακίες και οι Ακακίες Sparkling, και τα δύο με 89 βαθμούς

Στα λευκά το Ασύρτικο Αθήρι του Σιγάλα μοιράζεται την κορυφή και τους 91 βαθμούς με τη Σαντορίνη του Αργυρού. Εδώ 9 κρασιά βρίσκονται ή ξεπερνούν τους 90 βαθμούς.

Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Mark, αφού εκθειάσει το Ασύρτικο Σαντορίνης, σημειώνει τη διαφορετικότητα που παρουσιάζουν μεταξύ τους αυτά τα θαυμάσια κρασιά, και το γεγονός ότι ένα διαφορετικό στυλ αναπτύσσεται μεταξύ των παραγωγών του νησιού.

Γράφει ο Mark Squires:

"...το στυλ της Σαντορίνης μπορεί να διαφέρει από είδος σε είδος και από παραγωγό σε παραγωγό, και μερικές φορές σημαδεύεται από τη σοδειά, φυσικά. Δεν είναι κατά κανένα τρόπο μια μονολιθική περιοχή. Δοκιμάστε το συμπυκνωμένο Σιγάλας Σαντορίνη 2012 (από το τελευταίο τεύχος) δίπλα στα κομψά κρασιά του Γαβαλά ή στα φρουτώδη του Αργυρού ... Ή, δοκιμάστε το πλούσιο, εντυπωσιακό και δυνατό Νυχτέρι του Σιγάλα από το τελευταίο τεύχος δίπλα στο οξειδωμένου στυλ της Κάναβα Ρούσσος, ή την χαμηλών τόνων, εκπληκτικά κομψή προσφορά από τα Santo Wines. Αυτά είναι διαφορετικά κρασιά με πολύ διαφορετικά οράματα ..."

Αλλά η έμφαση της αξιολόγησης - σε ένα βαθμό και λόγω εποχής, όπως ομολογεί και ο ίδιος- πέφτει στα Ξινόμαυρα.

"Αν το Ασύρτικο είναι η μεγάλη, cult λευκή ποικιλία της Ελλάδας σήμερα, το Ξινόμαυρο είναι το ερυθρό του αντίστοιχο" δηλώνει. Και λίγο παρακάτω συμπληρώνει: "Πολύπλοκο, γήινο, με οξύτητα και δυναμικό παλαίωσης, αυτό είναι ένα σταφύλι που αξίζει την προσοχή και την επιβράβευση..."