Πρώτες εντυπώσεις: Η έκθεση των Οινοποιών της Πελοποννήσου στην Αθήνα
Η έκθεση των Οινοποιών της Πελοποννήσου στην Αθήνα είναι πάντα ένα σημαντικό γεγονός για τους οινόφιλους της πρωτεύουσας αλλά και για όλους τους επαγγελματίες που έχουν σχέση με το κρασί.

Έτσι και εφέτος, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη και την έκθεσή τους εκεί, βρέθηκαν χθες Κυριακή 3 Νοεμβρίου στην Αθήνα, για την ετήσια φθινοπωρινή παρουσίαση των κρασιών τους!

Από τις 1:00 το μεσημέρι μέχρι και τις 8:00 το βράδυ, οι 30 οινοποιοί της Πελοποννήσου που συμμετείχαν παρουσίαζαν στο ξενοδοχείο Μ. Βρετανία στο Αθηναϊκό κοινό τα κρασιά τους.

Έχοντας παρακολουθήσει τις αντίστοιχες εκθέσεις τα προηγούμενα χρόνια, μπορούμε να πούμε ότι εφέτος η προσέλευση του κοινού ήταν πάνω από εντυπωσιακή: Φθάσαμε στην έκθεση γύρω στις 2:30, ελπίζοντας ότι -όπως κάθε χρόνο την ίδια ώρα- ο κόσμος θα ήταν λίγος, και η έκπληξή μας ήταν μεγάλη όταν διαπιστώσαμε τον αριθμό των παρόντων. Στις 4:00 η έκθεση ήταν γεμάτη, και γύρω στις 7:00 που φύγαμε υπήρχε κυριολεκτικά  αδιαχώρητο! Και επιπλέον ουρά περίπου 100 ατόμων στην είσοδο!

Κόσμος καλός, χωρίς πολλούς ...φανατικούς της επιτόπου οινοποσίας (ίσως να συνετέλεσε και το εισιτήριο των 3 Ευρώ), και ως επί το πλείστον γνώστης των κρασιών έστω και σε στοιχειώδη βαθμό. Και πάλι εντυπωσιακή η προσέλευση των νέων, που είναι πραγματικά μια νότα μεγάλης αισιοδοξίας για την μελλοντική πορεία του Οίνου στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον μεγάλο, συνωστισμός μπροστά στα stands, και αυτή τη φορά σχεδόν ενιαία κατανεμημένος. Που σημαίνει ότι περισσότερο οινοποιοί έχουν γίνει γνωστοί, και οι "βεντέτες" έχουν κάπως χάσει το …πλεονέκτημα.

Ευχάριστο επίσης ότι όλοι οι οινοποιοί ήσαν εκεί ...αυτοπροσώπως: Σκούρας, Παλυβός, Τσέλεπος, Παπαντώνης, Μαρκαντωνάτος (Gentilini), Θεοδωρακάκος, Μαρία και Νώντας Σπυρόπουλος, Γιάννης Παρασκευόπουλος και Λέων Καράτσαλος της Γαίας... και πολλοί ακόμα βρίσκονταν πίσω από τα stands μιλώντας και δίνοντας πληροφορίες στο κοινό. Έχουμε και στο παρελθόν τονίσει το πόσο σημαντικό είναι για τους φίλους του κρασιού να δουν τους ίδιους τους οινοποιούς εκεί, να τους γνωρίσουν και να μιλήσουν μαζί τους.

Αν η επιτυχία της έκθεσης είναι η προσέλευση του κοινού, τότε η έκθεση των Πελοποννησίων παραγωγών ήταν μια τεράστια επιτυχία. Αλλά, δυστυχώς, η 3η Νοεμβρίου είναι πολύ ενωρίς ώστε το οινόφιλο κοινό να μπορέσει να δοκιμάσει τα νέα κρασιά. Τα νέα λευκά ήσαν σχετικά λίγα, ενώ οι εμφιαλώσεις των νέων ερυθρών απούσες.

Έτσι το ενδιαφέρον μας εστιάστηκε στα οινοποιεία με τα "φρέσκα" λευκά, και επίσης σε αυτά τα ελάχιστα που είχαν να παρουσιάσουν νέες ετικέτες.

Το κτήμα Θεοδωρακάκου ήταν από αυτά με τις περισσότερες νέες εμφιαλώσεις. Πολλές χωρίς καν ετικέτα, για να προλάβουν να παρουσιαστούν στην έκθεση! Από τη σοδειά του 2013 δοκιμάσαμε την θαυμάσια Κυδωνίτσα, την Μονεμβασιά και το επίσης εντυπωσιακό Λυκόβουνο. Εξαιρετικό και το ημίγλυκο Ροζέ που πιστεύουμε ότι θα έχει πολύ καλή πορείς στην αγορά. Tα νέα κρασιά του κτήματος θα βρίσκονται στα "ράφια" του House of Wine στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στο Κτήμα Αντωνόπουλου τα νέα κρασιά περιορίζονταν στην Μαλαγουζιά και στην Άδολη Γη, ενώ η Γαία Οινοποιητική δεν είχε κανένα νέο κρασί στην έκθεση, αλλά και αρκετά κρασιά εξαντλημένα. Τα νέα κρασιά της θα βρίσκονται μαζί μας στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στο stand του κτήματος Παλυβού δοκιμάσαμε τις πολύ καλές Πέτρινες Πλαγιές του 2013, με αρκετές διαφορές από τις περυσινές: Πιό πλούσια ανθικά αρώματα, εξαιρετική οξύτητα και πολύ ευχάριστο στο στόμα. Μαζί του ο Βυσσινόκηπος του 2013, ένα από τα καλύτερα Ροζέ φαγητού που διαθέτουμε, εξαιρετικός και αυτός με τη γνωστή του ένταση, τα αρώματα βύσινου αλλά και νότες τριαντάφυλλου εφέτος, ενα κρασί που υπόσχεται εξαιρετική πορεία.

Πολύ ενδιαφέρον ένα νέο Ροζέ του Κτήματος Λαυκιώτη, που μας προέτρεψε να δοκιμάσουμε η κα Λαυκιώτη, γιατί θεωρεί ότι εξελίσσεται σε κάτι ιδιαίτερο. Και είχε δίκιο: Το κρασί ακόμα σε πρώιμη φάση (στη φάση της απολάσπωσης) έχει τη δομή του επιτυχημένου ροζέ: Ξηρό μεν, αλλά με ίχνη διακριτά σακχάρων, λεπτά ανθικά αρώματα, εξαιρετική, φίνα γεύση με σωστή οξύτητα, αλλά και θαυμάσια επίγευση. Θα περιμένουμε την εξέλιξή του, και θα επανέλθουμε μετά από περίπου 1 μήνα περίπου με την τελική του αξιολόγηση.

Η Μπουτάρης Οινοποιητική ήταν εκεί, χωρίς νέα κρασιά αλλά με πολλές ετικέτες και με το "βαρύ πυροβολικό" της, το Μοσχοφίλερο 2012. Η Μπουτάρης είναι μια εταιρεία που συνεχώς δοκιμάζει κάτι νέο με τα πειραματικά της κρασιά, και δοκιμάσαμε το τελευταίο δημιούργημά της, ένα κρασί γλυκό από Μοσχοφίλερο εσοδείας 2012 λιασμένο για 15 ημέρες. Το κρασί υπόσχεται πολλά, με πολύ ωραία χαρακτηριστικά, πολύ καλή οξύτητα και έντονα αλλά ευχάριστα αρώματα. Σε δοκιμαστική φάση όπως είπαμε, με όλα τα χαρακτηριστικά του κάπως ¨ανεβασμένα", είναι άγνωστο αν τελικά προχωρήσει σε παραγωγή και διάθεση.

Δοκιμάσαμε πολλά κρασιά που όμως ήδη γνωρίζαμε, και που δεν κρίνουμε σκόπιμο να τα αναφέρουμε εδώ δεδομένου ότι αναλυτικές γευστικές περιγραφές υπάρχουν στις ιστοσελίδες του House of Wine για το κάθε κρασί των παραγωγών με τους οποίους συνεργαζόμαστε.

Η εταιρεία Vinetum που είχε την οργάνωση ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του πλήθους που συνέρρευσε χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.