Η Νάουσσα Μπουτάρη ανάμεσα στα TOP 100 κρασιά του κόσμου!

Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την 25η επέτειο των Top 100 κρασιών του Wine Spectator, όπου συντάκτες του επέλεξαν και επεσήμαναν τα πιο συναρπαστικά κρασιά από τις χιλιάδες που δοκιμάζουν κατά τη διάρκεια του έτους .

Είναι σημαντικά τα Top 100 του Wine Spectator... πολυαναμενόμενα γιατί αποτελούν μια επιλογή που επηρεάζει τις αγοραστικές προτιμήσεις των αγοραστών στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και εφέτος -όπως και πέρυσι- ένα μόνο ελληνικό κρασί περιλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα: Είναι η Νάουσσα Μπουτάρη 2009, που βρίσκεται στην 69η θέση με βαθμολογία 90/100!

Πίσω στο 1988, ο κόσμος του κρασιού ήταν πολύ μικρότερος. Αξιολογούσαν τότε σε τυφλή γευσιγνωσία περίπου 3.000 κρασιά που είχαν κυκλοφορήσει πρόσφατα, και το Top 100 έγερνε συνήθως προς τη Γαλλία, την Ιταλία και την Καλιφόρνια. Το 2013, οι συντάκτες αξιολόγησαν πάνω από 20.000 νέα κρασιά, και το Top 100 περιλαμβάνει ετικέτες από 13 χώρες και τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ
Όπως πάντα , επιλέγουν τα Top 100 κρασιά με βάση την ποιότητα ( που αντικατοπτρίζεται στη βαθμολογία), την αξία (που αποτυπώνεται στην τιμή), τη διαθεσιμότητα (με βάση τον αριθμό των περιπτώσεων είτε παρασκευάζεται είτε εισάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες ) και ένα "X -factor " που δείχνει τον ενθουσιασμό τους για κάποιο κρασί. Ωστόσο, φέτος, έδωσαν μεγαλύτερη έμφαση από ποτέ στο X -factor - το μέγεθος του ενδιαφέροντος και του ενθουσιασμού των συντακτών του περιοδικού για τα κρασιά με βάση τον τρόπο της έκφρασης της μοναδικότητας και της αυθεντικότητάς τους .

Αυτές οι 100 επιλογές περιλαμβάνουν περισσότερες εμφιαλώσεις "off the beaten path" και αντιπροσωπεύουν τους παραγωγούς και τα κρασιά τους για τα οποία οι συντάκτες του περιοδικού ήταν ιδιαίτερα παθιασμένοι το 2013 . Συνολικά , η μέση βαθμολογία των κρασιών στην κορυφή των 100 του τρέχοντος έτους είναι 93 μονάδες και η μέση τιμή 51 δολάρια - μια εντυπωσιακή σχέση ποιότητας / τιμής.

Είναι στην ανθρώπινη φύση μας να φτιάχνουμε καταλόγους, να κατατάσσουμε τις εμπειρίες μας με βάση την αξία και το ενδιαφέρον τους. Ελπίζουν ότι όλοι εμείς οι αναγνώστες τους θα πάρουμε την ικανοποίηση που μας αρμόζει από τις επιλογές της ομάδας των συντακτών του Wine Spectator.

Για την Ελλάδα είναι ασφαλώς τιμητική η επιλογή της Νάουσσας 2009 του Μπουτάρη. Για το House of Wine η επιλογή είναι απόλυτα δικαιολογημένη, και τιμά ένα εξαιρετικό κρασί...

Συγχαίρουμε θερμά την εταιρεία Μπουτάρη για την νέα αυτή μεγάλη επιτυχία που θα βάλει ένα ακόμα σημαντικό βραβείο στα ήδη πολλά με τα οποία έχει τιμηθεί η εταιρεία και τα κρασιά της!

TOP 100 Wine Spectator

ΣειράΚρασίΧρονιάSCORE
1Cune Rioja Imperial Gran Reserva200495
2Château Canon-La Gaffelière St.-Emilion201096
3Domaine Serene Pinot Noir Willamette Valley Evenstad Reserve201095
4Hewitt Cabernet Sauvignon Rutherford201095
5Kongsgaard Chardonnay Napa Valley201095
6Giuseppe Mascarello & Figlio Barolo Monprivato200895