Πρόσκληση σε ένα κινηματογραφικό γεύμα.
1st Athens International Culinary Film Festival

Ανοίγει αυλαία τον ερχόμενο Μάιο 2014 στις Ημέρες Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138

Γιατί το σινεμά γεννήθηκε στη γεύση

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένας κινηματογραφικός θεσμός αφιερωμένος στο σινεμά της γεύσης, της γαστρονομίας και της κουζίνας. Το AICFF μας προσκαλεί τον ερχόμενο Μάιο στις Ημέρες Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη για να γευτούμε ένα απολαυστικό γαστριμαργικό μενού προβολών επιλεγμένων μεγάλου και μικρού μήκους φιλμ μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation από διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Τέχνη, συνταγή, σενάριο, καλή πρώτη ύλη, πλοκή, παρουσίαση, δημιουργική εκτέλεση και απόλαυση. Η σχέση του σινεμά με την μαγειρική τέχνη και την γαστρονομία είναι διαχρονική και αμφίδρομη. Τι καλύτερο άλλωστε από ένα δείπνο μετά από μια προβολή; Το σινεμά γεννήθηκε κατά κυριολεξία στη γεύση. Οι πρώτες δημόσιες προβολές κινηματογραφικών έργων στον κόσμο πραγματοποιήθηκαν σε έναν αμιγώς χώρο γεύσης και πολιτισμού το ιστορικό Le Grand Café του Παρισιού στα τέλη του 19ου αιώνα. Στον ίδιο χώρο προβλήθηκε το 1895 και ένα από τα ιστορικά πρώτα 10 μικρού μήκους φιλμ των πατέρων του σινεμά, αδελφών Lumiere και έχει ως θέμα του την αναπαράσταση της αρχέγονης σχέσης του ανθρώπου με την τροφή.

Ο πλούτος της ελληνικής γαστρονομίας είναι αστείρευτος και αν συνοδευτεί με την συναρπαστική δεξαμενή δημιουργικότητας και έμπνευσης της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφίας θα έχουμε για πρώτη φορά μια μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσουμε σε διεθνές επίπεδο ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του σύγχρονου γαστρονομικού μας πολιτισμού.

Οι διοργανωτές του AICFF φιλοδοξούν να προκαλέσουν το ενδιαφέρουν της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας για να συμβάλλουν στην αφήγηση της άνοιξης των ελληνικών γεύσεων. Πρόκειται για μια πολύ καλή χρονική στιγμή για το AICFF και την ελληνική γαστρονομία καθώς ελάχιστα είναι τα αντίστοιχα culinary film festivals παγκοσμίως.

Το πρόγραμμα του πρώτου AICFF των Ημερών Γαστρονομίας που θα ανακοινωθεί τις ερχόμενες βδομάδες απαρτίζεται από ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στη γεύση μέσα από προβολές μεγάλου μήκους φιλμ καθώς και το πρόγραμμα Hors d'oeuvre (πρώτο πιάτο) στο οποίο θα παρουσιαστεί η φετινή συγκομιδή μικρού μήκους φιλμ για την τροφή και τη γεύση. Στο πλαίσιο αυτό το AICFF και οι Ημέρες Γαστρονομίας κάνουν ανοιχτή πρόσκληση σε όσους δημιουργούς ενδιαφέρονται να υποβάλλουν ένα μικρού μήκους έργο γαστρονομικού ενδιαφέροντος (διάρκειας έως 40 λεπτά) σε ψηφιακή μορφή (π.χ. avi, mpeg4, mov) έως τις 31 Μαρτίου 2014 .

Και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ. Το πρώτο AICFF πλαισιώνεται από ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις όπως θεματικά τραπέζια συζήτησης και παρουσιάσεις από κριτικούς κινηματογράφου, κινηματογραφιστές και δημιουργούς, καθώς και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας όπως το Chef’s Choice, από δημοφιλείς chefs οι οποίοι θα παρουσιάσουν ευρηματικές συνταγές εμπνευσμένες από τα αγαπημένα τους κινηματογραφικά έργα.


Χώρος διεξαγωγής: Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138.
Ημέρες λειτουργίας: Παρασκευή 24/5, Σάββατο 25/5, Κυριακή 26/5/2013.
Ώρες λειτουργίας διοργάνωσης: 10 π.μ. - 11μ.μ.

Γενική Είσοδος: 10€ (Εισιτήρια μπορείτε να προμηθεύεστε κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης από το ταμείο του Μουσείου Μπενάκη – Πειραιώς 138).
- ΑμΕΑ & Παιδιά κάτω των 12 ετών: Δωρεάν
- Άνεργοι & Φοιτητές: 8€ (απαραίτητη η επίδειξη της σχετικής κάρτας)
- Εισιτήριο τριήμερου: 20€