Στο Οινόραμα τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης
Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την έναρξή της, η μεγαλύτερη έκθεση κρασιού της Ελλάδας δείχνει τη δυναμική της, αφού οι συμμετέχουσες οινοποιίες στο Οινόραμα 2014 ξεπερνούν τις 135. Εντυπωσιακή όμως είναι φέτος και η παρουσία πρωτοεμφανιζόμενων σε έκθεση οινοποιών, κάνοντας το Οινόραμα 2014 κλειδί για τη γνωριμία με αυτούς και τα κρασιά τους. Ο δε χώρος της Οινοτεχνίας (αμπελοοινικός εξοπλισμός και εφόδια) έχει ήδη κλείσει, γεμίζοντας ασφυκτικά, με την αιχμή της τεχνολογίας, τόσο για το αμπέλι, όσο και για το κρασί. Καταλαμβάνοντας το μισό περίπου της έκθεσης παρουσιάζει και πάλι τόσο τον καταξιωμένο χρηστικά εξοπλισμό, όσο και σύγχρονες καινοτομίες.

Πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνονται στο πλαίσιο και του φετινού Οινοράματος. Από τελετές βράβευσης (όπως της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Οινολόγων – ΠΑΝΕΠΟ, σε εταιρείες-προμηθευτές του αμπελοοινικού κλάδου , μέχρι κάθετες γευστικές δοκιμές (για το ξινόμαυρο και το ασύρτικο). Το Οινόραμα, ως θεσμός, έχει παρουσιάσει τις πλέον πρωτοποριακές εκδηλώσεις, που σημάδεψαν και βοήθησαν την ελληνική αμπελουργία και οινοποιία τα μέγιστα. Φέτος, πρωτοπορεί και πάλι, αγγίζοντας και πάλι τα πιο επίκαιρα θέματα όπως Η Νέα Γενιά Ελλήνων Οινοποιών, Η Βιολογική Πιστοποίηση Οίνων, Η λελογισμένη Κατανάλωση Κρασιού, Το Κρασί της Κρήτης – Σπάνιες Κρητικές Ποικιλίες, αλλά και ευρύτερα θέματα που σχετίζονται με το κρασί, όπως Η Τάση των Wine Bars και η Αξιοποίησή τους, Νέα Ελληνική Κουζίνα και Επώνυμο Ελληνικό Κρασί.
Ανάμεσα στις σημαντικές εκδηλώσεις και η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 14ου Δ.Δ.Ο.Θ., που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Μαρτίου, ώρα 18:00-20:00. Το Σάββατο 8 Μαρτίου, ώρα 11:00-14:00, επίσης στο Οινόραμα, θα πραγματοποιηθεί για το κοινό η γευστική δοκιμή των οίνων που βραβεύθηκαν με χρυσό μετάλλιο στον 14ο Δ.Δ.Ο.Θ.

Ο 14ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης θα διαξαχθεί στις 3, 4 και 5 Μαρτίου σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Διεθνούς Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (OIV) και της νομοθετικής ανάθεσης της διοργάνωσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ένωση οινοπαραγωγών "Οίνοι Βορείου Ελλάδος".

Επιπλέον ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης υποστηρίζεται λαμβάνοντας την αιγίδα
• της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου
• του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου
• της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων
• του Δήμου Θεσσαλονίκης
• του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου
• της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Οίνου
• της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Οινολόγων
• της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων
• της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων

Και εφέτος ο Διαγωνισμός ονομάζεται από τους διοργανωτές "Διεθνής". Ελπίζουμε αυτή τη χρονιά οι συμμετοχές από το εξωτερικό να δικαιολογήσουν τον τίτλο αυτόν.

Θα μιλήσουμε όμως για τον Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης σε άλλα μας άρθρα...