Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Μα τι είναι επιτέλους αυτά τα "αστέρια" Michelin;

Μα τι είναι επιτέλους αυτά τα "αστέρια" Michelin;
Λίγες μέρες πριν, ένα πολύ ευχάριστο για την Ελλάδα γεγονός συνέβη: Η ανακοίνωση των περίφημων αστεριών του Guide Michelin, ανάμεσα στα οποία και τα Ελληνικά εστιατόρια που "αξίζουν" αστέρια: Είχαμε μέχρι πριν 5 "αστεράτα" εστιατόρια, Σπονδή με 2 αστέρια, και Hytra, Γαλάζια Hytra Funky Gourmet και Βαρούλκο με 1 αστέρι το κάθε ένα.

Τα ευχάριστα νέα είναι πολλαπλά: Πρώτα απ' όλα, τα Ελληνικά αστεράτα εστιατόρια αυξήθηκαν κατά 1 και έγιναν 6. Τo Botrini’s ήταν η νέα είσοδος με 1 αστέρι που το αξίζει απόλυτα. Αλλά επί πλέον, το Funky Gourmet παίρνει άλλο 1 αστέρι, και έρχεται -απόλυτα δίκαια κατά τη γνώμη μας- στο επίπεδο της Σπονδής. Για να πούμε την αλήθεια, το πιο σημαντικό είναι ότι διατηρήθηκαν και επαυξήθηκαν τα ελληνικά εστιατόρια με αστέρι Michelin, ενώ οι προβλέψεις ήταν μάλλον δυσοίωνες... Μπράβο λοιπόν σε όλα τα εστιατόρια και σε όλους τους chef, Έλληνες και ξένους

Η είδηση έχει βέβαια κυκλοφορήσει ευρύτατα, και δεν κομίζουμε "γλαύκα εις Αθήνας"... αλλά εκεί που πιστεύουμε ότι θα προσφέρουμε στην πληροφόρηση, είναι ότι σε αυτό το άρθρο θα διευκρινίσουμε τι ακριβώς είναι αυτά τα περίφημα αστέρια της Michelin, πως στην ευχή μια εταιρεία ...ελαστικών κατέληξε να είναι ο απόλυτος κριτής της ποιότητας των εστιατορίων στον κόσμο, και τι σημαίνει για μια πόλη να έχει εστιατόρια με αστέρι ή αστέρια Michelin.

Με τη σειρά .λοιπόν...

Πριν 114 χρόνια, τα δύο αδέρφια και βιομήχανοι ελαστικών André και Édouard Michelin δημοσίευσαν τον πρώτο οδηγό για τους Γάλλους αυτοκινητιστές. Για την πρώτη έκδοση του Οδηγού οι αδελφοί Michelin τύπωσαν σχεδόν 35.000 αντίτυπα. Μοιράστηκαν δωρεάν, και περιείχαν χρήσιμες πληροφορίες για τους οδηγούς, συμπεριλαμβανομένων χαρτών, οδηγιών για την επισκευή και αλλαγή ελαστικών, και καταλόγων των μηχανικών αυτοκινήτων, ξενοδοχείων και πρατήριων βενζίνης. Το 1904 οι αδελφοί δημοσίευσαν έναν παρόμοιο οδηγό στο Βέλγιο.

Γιατί; Μα απλούστατα, ήθελαν να αυξηθούν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων, γιατί με κάθε αυτοκίνητο πωλούσαν τουλάχιστον 4 λάστιχα, και πολλά περισσότερα κατά τη διάρκεια της ζωής του!

Ο οδηγός έγινε πολύ δημοφιλής, και το 1920 άρχισαν να τον χρεώνουν, αλλά και να τον εμπλουτίζουν με περισσότερες κατηγορίες, όπως ξενοδοχεία και ειδικές κατηγορίες για τα εστιατόρια. Το 1926 επειδή το κομμάτι των ξενοδοχείων είχε πια γίνει εξαιρετικά δημοφιλές, δημιούργησαν μια ομάδα ελεγκτών, αλλά εισήγαγαν το 1936 και τη βαθμολόγηση με αστέρια. 1, 2 ή 3, ανάλογα με την ποιότητα του φαγητού, των υπηρεσιών, του περιβάλλοντος κλπ:

* Ένα αστέρι: "Ένα πολύ καλό εστιατόριο στην κατηγορία του" ("Une très bonne table dans sa catégorie")
* Δύο αστέρια: "Εξαιρετική κουζίνα , αξίζει μια παράκαμψη(!)" ("Table excellente, mérite un détour")
* Τρία αστέρια:. "Μοναδική κουζίνα, που αξίζει ένα ειδικό ταξίδι" ("Une des Meilleures Tables, vaut le voyage")

Μετά τον παγκόσμιο πόλεμο, το 1950 ο οδηγός περιείχε 38 εστιατόρια με τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για αστέρια Michelin. O πρώτος οδηγός Michelin για την Ιταλία εκδόθηκε το 1956, για την Αγγλία το 1974 (με 25 αστεράτα εστιατόρια) και μόλις το ...2005 για την Αμερική, το 2007 για το Τόκυο, και στ συνέχεια η επέκταση ήταν ραγδαία για όλο τον κόσμο.

Αυτά για την ιστορία του οδηγού-θεσμού.

Είναι εντυπωσιακός στη λειτουργία του ο θεσμός των ελεγκτών: Κανείς δεν γνωρίζει τους ελεγκτές (η εκτιμητές) των εστιατορίων. Επισκέπτονταιτα εστιατόρια σαν "κοινοί θνητοί", πληρώνουν το φαγητό τους και παραμένουν αυστηρά άγνωστοι. Πολλοί από τους top executives της Michelin δεν έχουν ποτέ συναντήσει κάποιον ελεγκτή, και οι ελεγκτές απαγορεύεται να ανακοινώσουν το επάγγελμά τους ακόμα και στην οικογέναιά τους ή στους γονείς τους (Αν σας θυμίζει κάποιο κατασκοπευτικό έργο, αυτό εδώ είναι ...πραγματικό!)

Έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι κάποιος chef έχει 2, 3 και περισσότερα αστέρια. Θα πρέπει όμως να ξέρετε ότι τα αστέρια απονέμονται σε εστιατόρια, όχι σε chef. Αλλά παραδοσιακά, οι chef αθροίζουν τα αστέρια των εστιατορίων των οποίων προΐστανται. Ο διάσημος Γάλλος chef Joël Robuchon, με τα 2 του εστιατόρια των 3 αστεριών, τα 4 των 2 αστεριών και τα 4 εστιατόρια του ενός αστεριού, συγκεντρώνει 18 (!) αστέρια Michelin!

Ας δούμε όμως τη σημασία των εστιατορίων με αστέρια Michelin για μια πόλη ή και χώρα.

Υπάρχει μια κατηγορία εξαιρετικά ευκατάστατων "τουριστών" που επισκέπτονται κάποιες χώρες με πρώτο κριτήριο να γευματίσουν σε όλα τα εστιατόρια με αστέρι Michelin. Γράφουν τις εντυπώσεις τους, μοιράζονται αυτές μεταξύ τους και μεταξύ των φίλων τους, και δημιουργούν ένα ρεύμα προς τη χώρα τουριστών υψηλότατου εισοδήματος.

Η προβολή της πόλης ή χώρας μέσα από σχόλια, δημοσιεύσεις σε τουριστικούς οδηγούς είναι τεράστια. Και είναι επιεικώς ανόητη η "μιζέρια" κάποιων να κατηγορούν το θεσμό σαν "ελιτίστικο" κλπ κλπ.

Είναι σημαντική η αύξηση των ελληνικών εστιατορίων που διαθέτουν το πολυπόθητο αστέρι Michelin. Είναι σημαντική η αύξηση των διάστερων εστιατορίων. Για τον ελληνικό τουρισμό, για την προβολή της χώρας μας στον κόσμο της παγκόσμιας γαστρονομίας.

Τους αξίζουν συγχαρητήρια, και εμείς τα δίνουμε και στα 5 εστιατόρια, και στους 5 Chef με μεγάλη χαρά.

Μοιραστείτε το άρθρο: