Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Χρώμα και μουσική μπορεί να αλλάζουν την αίσθηση του κρασιού

Χρώμα και μουσική μπορεί να αλλάζουν την αίσθηση του κρασιού.
Περισσότεροι από 2000 Λονδρέζοι αναμένεται να λάβουν μέρος στο μεγαλύτερο πείραμα οινογνωσίας του κόσμου τον επόμενο μήνα, που έχει ως στόχο να καθορίσει πώς το άμεσο περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση της γεύσης και των αρωμάτων ενός κρασιού.

Ο Charles Spence, καθηγητής της Πειραματικής Ψυχολογίας στο Crossmodal Research Laboratory του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που διεξάγει τα πειράματα με μια Rioja, έχει ήδη κάνει αντίστοιχα πειράματα με single malt whiskey.

Στο πείραμα, κάθε συμμετέχων θα έχει ένα ποτήρι κρασί για να δοκιμάσει, ενώ θα εκτίθεται σε επιστημονικά επιλεγμένους διαφορετικούς ήχους και χρώματα, τα δε αποτελέσματα θα συγκεντρωθούν και θα αναλυθούν.

Ο καθηγητής Spence πιστεύει ότι τα αποτελέσματα του πειράματός του μπορεί να οδηγήσουν σε πλήρη αναθεώρηση του περιβάλλοντος των bar, wine bar, εστιατορίων στα οποία απολαμβάνουμε το κρασί. «Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μας θα επεκταθούν σε εστιατόρια και μπαρ επανεξετάζοντας το χρώμα σε τραπεζομάντιλα , υαλικά , μαχαιροπίρουνα , ακόμη και το χρώμα των πινάκων στους τοίχους », είπε . «Η εποχή των λευκοντυμένων sommelier θα μπορούσε ακόμη και να πλησιάζει στο τέλος της».

O Spence δεν είναι ο μόνος ερευνητής που αναζητά μια σύνδεση μεταξύ περιβάλλοντος και γεύσης. Γερμανοί ερευνητές έχουν ήδη ερευνήσει την επίδραση του χρώματος στην αντίληψη της γεύσης. Το 2009 , οι ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg του Mainz διαπίστωσαν ότι το κρασί θεωρείται ότι έχει καλύτερη γεύση σε ένα δωμάτιο φωτισμένο με κόκκινο ή μπλε φως . Οι πελάτες ήταν επίσης διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο για το ίδιο κρασί, ανάλογα με το χρώμα του δωματίου!

Το Riesling που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα φάνηκε στους συμμετέχοντες περίπου μιάμιση φορά πιό γλυκό στο κόκκινο φως σε σχέση με το λευκό ή πράσινο φως. Η αίσθηση του φρούτου στο κρασί ήταν επίσης πιο έντονη στο κόκκινο φως.

Λέτε να αρχίσουμε -μετά τα πειράματα του Spence- να βλέπουμε κρασιά με όλο και πιο πολύχρωμες φιάλες;

Μοιραστείτε το άρθρο: