Επί του πιεστηρίου: Πρώτο ανάμεσα στα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου το Noma στην Κοπεγχάγη!

To εστιατόριο Noma στην Κοπεγχάγη, του διάσημου Chef René Redzepi είναι και πάλι στην κορυφή των 50 καλύτερων εστιατόριων του κόσμου: ο κατάλογος για το 2014 μόλις ανακοινώθηκε χθες βράδυ (28/4/2014) στο Guildhall του Λονδίνου σε μια φαντασμαγορική τελετή, που μπορείτε να δείτε στο επισυναπτόμενο video (πηγή:Fine Dining).

Ο κατάλογος των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου για το 2014 ανέδειξε επίσης τη βραζιλιάνα σεφ Helena Rizzo σαν την καλύτερη γυναίκα chef του κόσμου. Ο Βρετανός Chef Fergus Henderson τιμήθηκε με το βραβείο Lifetime Achievement 2014, για την προσφορά του στο χώρο της εστίασης για μια ολόκληρη ζωή.

Η ανακοίνωση των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου, ένα γεγονός που χρηματοδοτείται από S.Pellegrino και το Acqua Panna, έχει γίνει μια από τις πλέον αναμενόμενα στιγμές του διεθνούς γαστρονομικού ημερολογίου με τους καλύτερους Chef στον κόσμο σε μια αγωνιώδη... αναμονή για να ακούσουν πιό ακριβώς εστιατόριο θα να είναι στην κορυφή.

Το 2013 ήταν το El Celler de Can Roca των 3 αδελφών Roca, στην Girona της Ισπανίας που βρέθηκε στην πρώτη θέση, με το Noma στη δεύτερη.

Δυστυχώς και φέτος δεν υπάρχει ελληνικό εστιατόριο στη λίστα. Η επιτυχία της ελληνικής Σπονδής του 2007 και 2012 δεν επανελήφθη…

Ο διαγωνισμός για τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου (στην πράξη είναι 100!) διοργανώνεται από το περιοδικό Restaurant εδώ και χρόνια, και είναι ο εγκυρότερος κατάλογος κατάταξης των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου. Είναι ένα ετήσιο "στιγμιότυπο" των απόψεων και εμπειριών των πάνω από 900 διεθνών εμπειρογνωμόνων και γευσιγνωστών της διεθνούς βιομηχανίας της εστίασης. Τι συνιστά "καλύτερο" επαφίεται απόλυτα στην κρίση των αξιόπιστων και πολυταξιδεμένων αυτών καλοφαγάδων που συνιστούν την επιτροπή επιλογής και κρίσης.

Δεν υπάρχει προκαθορισμένος κατάλογος κριτηρίων ή check-list. Για παράδειγμα, μια ενδιαφέρουσα εμπειρία σε ένα απλό εστιατόριο όπου ανακαλύφθηκε μια εξαιρετική καινοτομία, μπορεί να αξιολογηθεί υψηλότερα από ένα πιο πλούσιο γεύμα από μια διάσημη και αναγνωρισμένη ομάδα Chef κάποιου γνωστού και βραβευμένου εστιατορίου. Τα αποτελέσματα είναι μια απλή άθροιση των ψήφων.

Δεδομένου ότι αυτός ο καλά δομημένος κατάλογος βασίζεται σε προσωπικές εμπειρίες των κριτών δεν μπορεί ποτέ να είναι οριστικός, αλλά πιστεύουμε ότι είναι αποτέλεσμα μιας έντιμης έρευνας για τις τρέχουσες προτιμήσεις και ένας αξιόπιστος δείκτης για τα καλύτερα μέρη για φαγητό σε όλο τον κόσμο.

Θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες για τους νικητές και σχόλια για τη διοργάνωση...

Προς το παρόν συγχαίρουμε τον René Redzepi για την επιτυχία του!


Τάσος Πικούνης - House of Wine