Η "Ανοιξιάτικη" βαθμολογία ελληνικών κρασιών από Robert Parker
- Γράφει η/ο House of Wine
- 7 Μαΐ 2014
Περιμέναμε αρκετό καιρό την Ανοιξιάτικη κριτική των ελληνικών κρασιών από το Robert Parker, που στην πράξη σημαίνει από τον εξαιρετικό Mark Squires, μόνιμο συνεργάτη του Robert Parker και του eRobertParker.com για την Ελλάδα. Και η κριτική αυτή ήρθε με το τεύχος του Απριλίου, με 48 κρασιά που δοκιμάστηκαν από το Μάρτιο και μετά, κυρίως λευκά.
Αναλυτικά, ο κατάλογος περιλαμβάνει 19 ερυθρά, 3 ροζέ και 26 λευκά, με βαθμολογίες που κυμαίνονται μεταξύ 91 και 85 για τα ερυθρά, 85 και 86 για τα Ροζέ και 93 μέχρι 86 για τα λευκά. Πρώτο ερυθρό το Μαυροτράγανο του Σιγάλα, πρώτα λευκά τα γλυκά της Σάμου -με "σφήνα" ανάμεσά τους το Salto του Σκούρα, με μια βαθμολογία 92/100 που είναι η μεγαλύτερη σε ξηρό κρασί εκτός Ασύρτικων Σαντορίνης που δίνει ο Mark Squires σε ελληνικό λευκό!
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο τον κατάλογο των κρασιών με τις βαθμολογίες τους κάνοντας κλικ εδώ.
Εμείς επικεντρώνουμε την παρουσίαση στα ξηρά λευκά... είναι τα πιο "καλοκαιρινά" κρασιά, όλα φρέσκα, δροσερά, κατάλληλα για τις ζέστες που πλησιάζουν.
Θα θέλαμε εδώ να τονίσουμε τρία σημεία που βρίσκουμε σημαντικά στην κριτική του Mark Squires.
Το πρώτο είναι η διαδικασία της δοκιμής. Στα περισσότερα κρασιά η δοκιμή έχει αρχίσει μήνες πριν, όταν ήσαν εξαιρετικά φρέσκα. Στην τωρινή δοκιμή τα κρασιά ανοίγονται, δοκιμάζονται και δοκιμάζονται πάλι την επόμενη μέρα, μερικά μάλιστα τις επόμενες! Μια διαδικασία που κρατά αρκετό χρόνο, και που διαφέρει ριζικά από τη συνήθη δοκιμή των ...2 λεπτών! Βέβαια, τα κρασιά δοκιμάζονται ανοιχτά, μακριά από "τυφλές" δοκιμές και άλλες παρεμφερείς ανοησίες. Επαγγελματισμός, θα πούμε εμείς, χωρίς άλλο σχόλιο...
Το δεύτερο αφορά στο λεκτικό... Οι κριτική διατυπώνεται -όπως θα δείτε και μόνοι σας- με περιγραφές κατανοητές στο ευρύ κοινό. Αρώματα όπως "ξερά ροδάκινα, λίγο αχλάδι και φλούδα πεπονιού" κυριαρχούν, αντί των "δικών μας" "λίτσι, φρεσκοαντλημένο πετρέλαιο" και άλλα γλαφυρά. Το κρασί είναι "νόστιμο, φρέσκο, δροσερό, φρουτώδες" ή "αρμονικό, νόστιμο και στρογγυλό, με έναν υπαινιγμό φυτικότητας"... Αυτά για όσους απορούν τι έκανε το Robert Parker να κυριαρχήσει μεταξύ των κριτικών.
Και κάτι ακόμα... Δεν διστάζει ο Mark να μοιράσει 85αρια και 86ρια σε κρασιά που οι δικοί μας κριτικοί τα αποθεώνουν με 95/100 και βάλε!... Τα "του Καίσαρος τω Καίσαρι" από ένα αδιαμφισβήτητα μεγάλο κριτικό Οίνου...
Διαβάστε λοιπόν τις αναλυτικές κριτικές για τα κορυφαία λευκά του Μark Squires, με βαθμολογία 90+... Εμείς συμφωνούμε μαζί του απόλυτα και τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα!
Αναλυτικά, ο κατάλογος περιλαμβάνει 19 ερυθρά, 3 ροζέ και 26 λευκά, με βαθμολογίες που κυμαίνονται μεταξύ 91 και 85 για τα ερυθρά, 85 και 86 για τα Ροζέ και 93 μέχρι 86 για τα λευκά. Πρώτο ερυθρό το Μαυροτράγανο του Σιγάλα, πρώτα λευκά τα γλυκά της Σάμου -με "σφήνα" ανάμεσά τους το Salto του Σκούρα, με μια βαθμολογία 92/100 που είναι η μεγαλύτερη σε ξηρό κρασί εκτός Ασύρτικων Σαντορίνης που δίνει ο Mark Squires σε ελληνικό λευκό!
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο τον κατάλογο των κρασιών με τις βαθμολογίες τους κάνοντας κλικ εδώ.
Εμείς επικεντρώνουμε την παρουσίαση στα ξηρά λευκά... είναι τα πιο "καλοκαιρινά" κρασιά, όλα φρέσκα, δροσερά, κατάλληλα για τις ζέστες που πλησιάζουν.
Θα θέλαμε εδώ να τονίσουμε τρία σημεία που βρίσκουμε σημαντικά στην κριτική του Mark Squires.
Το πρώτο είναι η διαδικασία της δοκιμής. Στα περισσότερα κρασιά η δοκιμή έχει αρχίσει μήνες πριν, όταν ήσαν εξαιρετικά φρέσκα. Στην τωρινή δοκιμή τα κρασιά ανοίγονται, δοκιμάζονται και δοκιμάζονται πάλι την επόμενη μέρα, μερικά μάλιστα τις επόμενες! Μια διαδικασία που κρατά αρκετό χρόνο, και που διαφέρει ριζικά από τη συνήθη δοκιμή των ...2 λεπτών! Βέβαια, τα κρασιά δοκιμάζονται ανοιχτά, μακριά από "τυφλές" δοκιμές και άλλες παρεμφερείς ανοησίες. Επαγγελματισμός, θα πούμε εμείς, χωρίς άλλο σχόλιο...
Το δεύτερο αφορά στο λεκτικό... Οι κριτική διατυπώνεται -όπως θα δείτε και μόνοι σας- με περιγραφές κατανοητές στο ευρύ κοινό. Αρώματα όπως "ξερά ροδάκινα, λίγο αχλάδι και φλούδα πεπονιού" κυριαρχούν, αντί των "δικών μας" "λίτσι, φρεσκοαντλημένο πετρέλαιο" και άλλα γλαφυρά. Το κρασί είναι "νόστιμο, φρέσκο, δροσερό, φρουτώδες" ή "αρμονικό, νόστιμο και στρογγυλό, με έναν υπαινιγμό φυτικότητας"... Αυτά για όσους απορούν τι έκανε το Robert Parker να κυριαρχήσει μεταξύ των κριτικών.
Σχετικά άρθρα:
Το τρίτο αφορά στην παλαίωση των λευκών. Δεν υπάρχει φρέσκο κρασί δεξαμενής που -κατά το Mark- να μην μπορείτε να το πιείτε μέχρι τουλάχιστον το 2016, και κάποια μέχρι το 2020. Είναι ο μόνιμος "καημός" μου, προσωπικός και του House of Wine, όταν βλέπω Ασύρτικα να πίνονται φρέσκα, ή όταν αναγκαζόμαστε να βγάζουμε εκτός κυκλοφορίας και καταλόγου κρασιά σαν το Αηδάνι Σιγάλα του 2011, επειδή δεν βρίσκεται ΚΑΝΕΝΑΣ (υποτιθέμενος) οινόφιλος να το αγοράσει, και που τελικά καταλήγει να συνοδεύσει το δικό μου φαγητό! Μπορεί vα με κάνει -προσωπικά- ευγνώμονα σε όσους σνομπάρουν τα παλαιωμένα λευκά, γιατί τα αφήνουν σε εμένα να τα απολαύσω, αλλά επαγγελματικά, αναγκαστικά… τραβάω τα μαλλιά μου...1 | Mark Squires: Κορυφαία βαθμολόγηση των ελληνικών κρασιών για τo eRobertParker.com |
2 | Νέα αξιολόγηση ελληνικών κρασιών από το eRobertParker.com |
Και κάτι ακόμα... Δεν διστάζει ο Mark να μοιράσει 85αρια και 86ρια σε κρασιά που οι δικοί μας κριτικοί τα αποθεώνουν με 95/100 και βάλε!... Τα "του Καίσαρος τω Καίσαρι" από ένα αδιαμφισβήτητα μεγάλο κριτικό Οίνου...
Διαβάστε λοιπόν τις αναλυτικές κριτικές για τα κορυφαία λευκά του Μark Squires, με βαθμολογία 90+... Εμείς συμφωνούμε μαζί του απόλυτα και τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα!