Ανακοινώθηκαν τα Μετάλλια του Διαγωνισμού Concours Μondial des Bruxelles
Είπαμε... ο μήνας Μάιος είναι ο μήνας των αποτελεσμάτων των διεθνών διαγωνισμών!

Όπως σας είχαμε ανακοινώσει, σήμερα Δευτέρα 12 Μαίου 2014 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα ενός σημαντικού διαγωνισμού, του Concours Mondial de Bruxelles.

Μετά από πολλά χρόνια "μετακινήσεων" από τη μια οινική πρωτεύουσα στην άλλη, φέτος κατέληξε στη γενέτειρά της, τις Βρυξέλλες, για να γιορτάσει την 20η της επέτειο.

Συνολικά 8.060 (πέρυσι 8200) κρασιά από 41 (πέρυσι 50) παραγωγούς χώρες διαγωνίστηκαν στις 2, 3 και 4 Μαΐου 2014, από μια ομάδα κορυφαίων κριτών από ολόκληρο τον κόσμο. Σομελιέ, αγοραστές κρασιού, εισαγωγείς, δημοσιογράφοι και οι οινογράφοι - συνολικά 310 γευσιγνώστες που αντιπροσωπεύουν  40 εθνικότητες - συγκεντρώθηκαν για 3 ημέρες για να κρίνουν τα κρασιά του τρέχοντος έτους.

Συνολικά 2.330 (πέρυσι 2,408) μετάλλια απονεμήθηκαν φέτος, και όπως κάθε χρόνο, και λιγότερα από το 1 % των 8 060 διαγωνιζομένων κρασιών κέρδισε ένα Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο (Grand Gold Medal) στο διαγωνισμό αυτό που δεν απονέμει χάλκινα μετάλλια, αλλά μόνο Μεγάλα Χρυσά, Χρυσά και Αργυρά. Η Γαλλία διατηρεί την ηγετική της θέση στην αριστοκρατική αυτή κατηγορία, κερδίζοντας 17 μετάλλια της υψηλότερης διάκρισης, που ακολουθείται στενά από την Πορτογαλία με 16 Μεγάλα Χρυσά και την Ισπανία με 14. Σε πέντε κρασιά από αυτή την κατηγορία απονεμήθηκε το «Best Wine Trophy» για την υψηλότερη βαθμολογία:

Καλύτερο Αφρώδες: Champagne Charles Heidsieck Brut 2000 (Γαλλία)
Καλύτερο Λευκό: Quinta da Herdade Escolha 2013 Vinho Verde (Πορτογαλία)
Καλύτερο Ροζέ: Escapades Pinotage Rosé 2013 – Coastal Region (Νότια Αφρική)
Καλύτερο Ερυθρό: Château Saint-Lô 2011 Saint-Emilion Grand Cru (Γαλλία)
Καλύτερο Γλυκό: Porto Cruz Colheita 1985 (Πορτογαλία).

Και η Ελλάδα;

Δυστυχώς πήγαμε χειρότερα από πέρυσι: Η Ελλάδα βραβεύτηκε με ένα σύνολο 19 (28 πέρυσι) Βραβείων, από τα οποία 7 (10) Χρυσά και 12 (18) Αργυρά, μια καλή μεν συλλογή βραβείων, αλλά μακριά από τα 28 περυσινά και τα 42(!) το 2012 -χρονιά θριάμβου για τα Ελληνικά κρασιά- όταν 2 στα 6 καλύτερα σε κάθε κατηγορία ήσαν Ελληνικά - ασφαλώς ήταν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα που πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί!

Ελπίζουμε το αποτέλεσμα για τα Ελληνικά κρασιά να μην αποδοθεί σε δάκτυλο της Τρόικα, η στον ...έμφυτο ανθελληνισμό των εχθρών της Ελλάδας. Ελπίζουμε αυτή η πτώση σε βραβεία που παρατηρείται φέτος-και όχι μόνον εδώ- να είναι παροδική.

Εμείς στο House of Wine συγχαίρουμε όλους τους βραβευθέντες, Χρυσούς και Αργυρούς νικητές, και τους ευχόμαστε του χρόνου τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα!

Ακολουθύν αναλυτικά τα Ελληνικά μετάλλια, όπως αυτά ανακοινώθηκαν:


MEDAILLE_OR Χρυσά Μετάλλια
ΟίνοςΠεριοχήΠαραγωγός
Ampeloeis Folia 2013MacedoniaAmpeloeis SA
Ktima Pavlidis Thema White
 2013
DramaKtima Pavlidis Sa
Ktima Tselepos
 Kokkinomilos 2011
PeloponneseTselepos Oinopoiitiki Sa
Moi, je m'en fous!
Red 2013
ThessalyDomaine Messenicolas by G. Karamitros
Samos Nectar 2010SamosUnion of Winemaking Cooperatives of Samos
Sigalas Vinsanto 2004SantoriniDomaine Sigalas