Οι Πρωταθλητές-1ο Εξάμηνο 2013
Νάτοι λοιπόν οι Πρωταθλητές του 1ου εξαμήνου του 2014!

Είναι τα κρασιά που ήρθαν πρώτα σε πωλήσεις φιαλών στο House of Wine. Τα κρασιά που εσείς επιβραβεύσατε με τις αγορές σας αυτό το εξάμηνο και αναδείξατε σε Πρωταθλητές!

Όπως πάντα, δημοσιεύουμε 4 λίστες "Πρωταθλητών": Η πρώτη, οι λεγόμενοι "Πρωταθλητές των Πρωταθλητών" περιλαμβάνει τα κρασιά εκείνα, ασχέτως χρώματος, που αγοράσατε εσείς περισσότερο από το House of Wine ολόκληρο το 2014. Οι υπόλοιπες είναι οι Πρωταθλητές των ερυθρών, λευκών και ροζέ, και περιλαμβάνουν τα κρασιά που διακρίθηκαν  σε αυτές τις κατηγορίες. Οι πρωταθλητές "μετρούν" αριθμό φιαλών που αγοράσατε.

Δεν αποτελεί πια μεγάλη έκπληξη το κυριολεκτικό "σάρωμα" των πρώτων θέσεων από το Κτήμα Αβαντίς: Πέρυσι 3 θέσεις στις 10: 1η , 2η και 4η θέση, φέτος 5(!) στις 10 πρώτες θέσεις: 1η , 2η, 7η, 8η και 10η! Και όχι μόνο: Και τις 3 πρώτες θέσεις στα Ερυθρά, 1η, 2η και και 7η θέση στα λευκά! Συγχαρητήρια στη Λένγκα Γρηγοριάδη και στον Απόστολο Μούντριχα, ασφαλώς και στην κυριολεξία το χρυσό ζευγάρι της Ελληνικής οινοποιίας!

Έκπληξη μπορεί να ήταν για όσους δεν γνωρίζουν... γιατί τόσο το Κτήμα Αβαντίς-Λευκός που πρώτευσε, όσο και τα όλα τα κρασιά τους έδειξαν μια ποιότητα απρόσμενη για την τιμή τους. 

Αλλά στο θρίαμβο των κρασιών του κτήματος Αβαντίς πιστεύουμε ότι έπαιξε ρόλο και η προώθησή τους από το House of Wine. Αυτό δε γιατί το κτήμα Αβαντίς μας δίνει τα εργαλεία εκείνα για να το επιτύχουμε: Την άριστη ποιότητα, την εξαιρετική τιμή, αλλά και την συνεργασιμότητά του τόσο σε προωθητικές μας ενέργειες όσο και στην άμεση ή έμμεση συνεργασία! Δύο νέοι άνθρωποι, ο Απόστολος Μούντριχας και η Λένγκα Γρηγοριάδη, έρχονται να γίνουν παράδειγμα για το πως οι οινοποιοί μπορούν να κάνουν τα κρασιά τους πρώτα, αν αυτά είναι εξαιρετικά και αν οι ίδιοι αντιλαμβάνονται αλλά και ακούνε τις ανάγκες της αγοράς!

Η δεύτερη και πολύ ευχάριστη έκπληξη είναι ότι -επιτέλους!- βλέπουμε ένα θαυμάσιο, πολυβραβευμένο ροζέ κρασί, τη Θεόπετρα, να βρίσκεται στην 4η θέση! Από καρδιάς της ευχόμαστε και εις ανώτερα!

Στην 5η θέση θαυμάσια Βιβλία Χώρα λευκός... άποψή μας ότι αδικείται, γιατί κάθε χρόνο είναι και καλύτερη, και ένα από τα κορυφία ελληνικά λευκά! Στην επόμενη θέση (6η ), η Μαντινεία Νασιάκου, δημιούργημα ενός σημαντικού ανθρώπουν του κρασιού, βρίσκεται επάξια στην 1η δεκάδα.

Όχι... δεν τελειώσαμε! Δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την "εφτάψυχη" Vina Esmeralda. Μόνιμα στις 3 πρώτες θέσεις μέχρι μέχρι πριν 2 χρόνια, πρόπέρυσι έπεσε στην 5η, σκαρφάλωσε και πάλι πέρυσι στην 4η θέση, και νάτη πάλι στην 3η θέση!! Όπου αποδεικνύεται ότι το σοφά φτιαγμένο και τιμολογημένο κρασί εκτιμάται πάντα και δύσκολα ξεχνιέται από τους φίλους του!

Ας δούμε λοιπόν τους Πρωταθλητές μας, στην Γενική κατηγορία και στις κατηγορίες Λευκών, Ερυθρών και Ροζέ... και τα ξαναλέμε.

  Οι Πρωταθλητές των Πρωταθλητών του  2014
 
1 Κτήμα Αβαντίς - Λευκός (ΚτήμαΑβαντίς)  

Περισσότερα...
3ο σε πωλήσεις κρασί το 2013, δίκαια ανέβηκε στην 1η θέση, όταν μέχρι πρόσφατα για να απολαύσει κανείς στο κρασί του ποιοτικά χαρακτηριστικά αντίστοιχα με αυτά που συναντάμε στο λευκό κτήμα Αβαντίς, έπρεπε να κοιτάξει σε άλλη κατηγορία τιμής. Ο Απόστολος Μούντριχας με αυτό του το εξαιρετικό λευκό, κερδίζει επάξια μιά από τις καλύτερες σχέσεις ποιότητας τιμής ανάμεσα στις προτάσεις του House of Wine,
 
2 Χάρισμα Γης Λευκός (Κτήμα Αβαντίς)  

Περισσότερα...
Κρασιά σαν το Charisma μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε εκπτώσεις στο βιοτικό μας επίπεδο αλλά να αγοράζουμε με έξυπνο τρόπο. Μπορεί η προσιτή τιμή του να αποτελεί το αρχικό κίνητρο αγοράς, ωστόσο τόσο γευστικά όσο και αρωματικά, πείθει ότι σίγουρα θα επιστρέψετε σε αυτό!
 
3 Viña Esmeralda (Torres)  

Περισσότερα...
Επανέρχεται θριαμβευτικά στην 1η 3άδα το σχεδόν μόνιμο στις 3 πρώτες θέσεις  κρασί του House of Wine, μετά την "πτώση" του στην 4η θέση το 3013 επιβεβαιώνοντας την σημαντική του επιρροή  στις προτιμήσεις σας και την απίστευτη ποιοτική αντοχή του στο χρόνο!. Ενα κρασί με κορυφαία σχέση ποιότητας/τιμής!
 
4 Κτήμα Θεόπετρα - Ροζέ ((Κτήμα Θεόπετρα)  

Περισσότερα...
Για πρώτη φορά ένα ροζέ κρασί τόσο ψηλά στη γενική κατάταξη! Αλλά βέβαια, δεν είναι οποιοδήποτε ροζέ! Πολυβραβευμένο στο εξωτερικό, κατέκτησε και εδώ το κοινό του House of Wine με την εξαιρετική ποιότητά του! Ένα "Ελληνικό" ροζέ που δεν πρέπι να λείπει από κανένα κελάρι!
 
5 Bιβλία Χώρα Λευκός ((Βιβλία Χώρα)  

Περισσότερα...
Αγαπημένο λευκό κρασί με εξωτικά χαρακτηριστικά που του δίνουν ένα νέο-κοσμίτικο προφίλ. Έντονα φυτικά και βοτανικά αρώματα σε συνδυασμό με εξαιρετική οξύτητα το κάνουν ιδιαίτερα ευέλικτο σε συνδυασμούς με φαγητό, αλλά και πολύ απολαυστικό.
 
6 Νασιάκου Μαντινεία ((Σεμέλη)  

Περισσότερα...
Ο Λεωνίδας Νασιάκος είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους οινοποιούς στη ζώνη της Μαντινείας. Στο τιμόνι της οινοποιίας Σεμέλη πλέον, διατηρεί αυτή την ετικέτα-σημαία που φέρει το όνομά του. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που οι φίλοι μας που αγαπούν το Μοσχοφίλερο φέρνουν σε αυτή τη θέση μία από τις ποιοτικότερες και απολαυστικότερες ετικέτες Μαντινείας 
 
7 Χάρισμα Γης Ερυθρός (Κτήμα Αβαντίς)  

Περισσότερα...
Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 5 ευρώ, το ευβοϊκό Βραδιανό και το διεθνές Merlot προσδίδουν Charisma-τικές γεύσεις και αρώματα σε ένα κρασί-ιδανική επιλογή-για την καθημερινότητα σας...
 
8 Κτήμα Αβαντίς Ερυθρός (Κτήμα Αβαντίς)  

Περισσότερα...
To Grenache/Syrah/Mourvedre, το κλασικό χαρμάνι του Νότιου Ροδανού βρίσκει εδώ την ποιοτική του επιβεβαίωση, με τον ‘Rhone-Ranger’ της Ελλάδας, Απόστολο Μούντριχα να δημιουργεί ένα εντυπωσιακό, γλυκόποιοτο και ισορροπημένο κρασί, απολαυστικό με κρέατα κόκκινιστά ή της σχάρας.
 
9 BiancoNero Sparkling  (Κτήμα Τσιλιλή)

Περισσότερα...
Η δεύτερη επικέτα του Τσιλιλή στους Πρωταθλητές! Η απόλυτη εισαγωγή στον κόσμο του κρασιού για τους μη μυημένους με χαμηλό αλκοόλ, εκρηκτικό φρουτώδη χαρακτήρα, ελαφρύ αφρισμό και έντονη γλύκα. Ένα εξαιρετικό απεριτίφ σε μοντέρνα φιάλη των 187ml που χτυπάει στα ίσα τα Moscato d’ Asti από την γειτονική Ιταλία
 
10 Πλαγιές Γερακιών Λευκός  (Κτήμα Αβαντίς)

Περισσότερα...
Το πέμπτο(!) κρασί του Απόστολου Μούντριχα στους Πρωταθλητές! Οι ‘Πλαγιές Γερακιών’ είναι ένα πρωτότυπο χαρμάνι Μαλαγουζιάς και Sauvignon Blanc, το οποίο διαθέτει εξαιρετική φινέτσα και κομψότητα, σε ένα ολοκληρωμένο σύνολο, στο οποίο η εξάμηνη χρήση νέας Γαλλικής δρυός φαίνεται να ‘ακουμπάει’ στα αρώματα του κρασιού με ‘μαγικό’ τρόπο.
 


  Οι Πρωταθλητές των Ερυθρών, Λευκών, Ροζέ του  2014
Συμπεράσματα; Αρκετά και χρήσιμα:


- Μπορεί η κρίση να έχει ευνοήσει τα κρασιά με φθηνή τιμή, αλλά εδώ παρατηρούμε για πρώτη φορά την τελευταία τριετία να δίνεται έμφαση όχι στην απόλυτα χαμηλή τιμή αλλά στη σχέση ποιότητας/τιμής. .

- Επιβεβαιώνεται και καθιερώνεται η προτίμηση των Ελλήνων φίλων του κρασιού στα λευκά: Και πάλι 7 στα δέκα πρώτα είναι λευκά, 1 ροζέ και μόνο 2 ερυθρά! 7 ήσαν τα λευκά και το 2013, αλλά και το 2012!. Επιβεβαιώνονται και στην πράξη πια όσοι διεθνείς οινοδημοσιογράφοι και κριτικοί επιμένουν ότι η Ελλάδα φτιάχνει κυρίως εξαιρετικά λευκά!

- Είναι τα 10 πρώτα τα καλύτερα κρασιά; Ασφαλώς όχι! Είναι τα φθηνότερα; Όχι επίσης! Είναι όμως αυτά που πρώτευσαν σε αριθμό φιαλών γιατί εκείνο που έχει σημασία είναι η σχέση ποιότητας/τιμής, αλλά και το marketing. Είναι κρασιά οινοποιών που έχουν την αίσθηση της βοήθειας που προσφέρει το σωστό marketing στην καθιέρωση ενός (καλού πάντα!) κρασιού. Είναι οινοποιοί με στοχευμένη παραγωγή, που γνωρίζουν γιατί παράγουν ένα κρασί, σε ποιό κοινό απευθύνονται, και γιατί το τιμολογούν όσο πρέπει.

Να απαντήσουμε και σε εκείνες τις ερωτήσεις που μας έχουν γίνει επανειλημμένα όταν δημοσιεύσαμε προηγούμενους Πρωταθλητές:

- Είναι αντιπροσωπευτική των πωλήσεων των κρασιών στην Ελλάδα η λίστα των "Πρωταθλητών" του House of Wine;

Σε αρκετά μεγάλο βαθμό, ναι. Και αυτό γιατί το House of Wine πωλεί τα κρασιά του σε όλη την Ελλάδα, και όχι σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Έτσι το "δείγμα" του είναι πολύ αξιόπιστο, και όσο οι πωλήσεις του αυξάνουν, γίνεται ακριβέστερο. Εξ' άλλου, είναι Η ΜΟΝΗ λίστα πωλήσεων κρασιών που δημοσιεύεται! Οι υπόλοιποι κρατούν τις πωλήσεις τους σαν ...επτασφράγιστο μυστικό! (Γιατί άραγε;).

- Οι πωλήσεις σας επηρεάζονται από τι δικές σας προωθητικές ενέργειες. Και ασφαλώς προωθείτε κρασιά που σας συμφέρουν...

Και ναι και όχι... Ναι, επηρεάζονται από τις δικές μας ενέργειες, αλλά όλες οι πωλήσεις, από οπουδήποτε και αν γίνονται, επηρεάζονται από το marketing των πωλητών. Και αυτό -όπως είπαμε και προηγουμένως-επηρεάζεται και από την στάση των παραγωγών απέναντι στο marketing...

Όχι, δεν προωθούμε κρασιά που μας συμφέρουν για τον απλούστατο λόγο ότι ...μας συμφέρουν όλα! Προωθούμε τα άριστα κρασιά, και τα άριστα με την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής. Οι κατάλογοί μας έχουν κρασιά πάνω από ένα (αρκετά υψηλό) επίπεδο ποιότητας. Για τον λόγο αυτό και δεν προωθούμε όλα τα κρασιά κάποιων παραγωγών.

- Και τέλος, όχι, δεν έχουμε ...αγοράσει το κτήμα Αβαντίς, δεν έχουμε ...μετοχές σε αυτό, αλλά ούτε και το αντίστροφο συμβαίνει. Και επίσης, όχι, δεν έχουμε το μεγαλύτερο κέρδος πουλώντας τα κρασιά του! Το εξηγήσαμε παραπάνω, και μακάρι και άλλοι παραγωγοί να είχαν την συμπεριφορά του κτήματος Αβαντίς απέναντι στους συνεργάτες του!

Σας ευχόμαστε να απολαύσετε τους "Πρωταθλητές"... τους έχετε ήδη προτιμήσει, τους έχετε αναδείξει εσείς με την καλύτερη ...ψήφο που μπορεί να υπάρξει: Τις αγορές σας!