Τήνος: Ένας παραδοσιακός γαστρονομικός παράδεισος


Η Τήνος, για όποιον ξέρει ή έχει διάθεση να ψάξει, είναι ένας πραγματικός γαστρονομικός παράδεισος.

Το εξαιρετικό της terroir, άγονο αλλά με εκπληκτικό πλούτο τοπικών άγριων βοτάνων και φυτών, αντανακλά και στην παραδοσιακή της κουζίνα: Πιάτα που στηρίζονται στην αγκινάρα -το βασικό τοπικό αγροτικό προϊόν-, στις λιαστές ντομάτες, στο χοιρινό που αποτελεί το κύριο κρεατικό πιάτο του νησιού και μαγειρεύεται με χίλιους δυο τρόπους.

Για το κρασί, οι Τηνιακοί Αμπελώνες με τα πραγματικά εξαιρετικά -αλλά και ακριβά κρασιά τους κυριαρχούν από άποψη ποιότητας. Οι τοπικές σπεσιαλιτέ ταιριάζουν απόλυτα με τα κρασιά των Κυκλάδων, με πρώτη και καλύτερη τη Σαντορίνη, και αξίζει κατά τις διακοπές σας στο νησί να απολαύσετε το συνδυασμό τους...

Για όσους δεν θα επισκεφθούν το νησί στις διακοπές τους, δίνουμε τις συνταγές κάποιων από τα βασικά παραδοσιακά πιάτα του νησιού, ώστε -αν έχετε το ...μεράκι- να τα δοκιμάσετε σπίτι σας.

Δεν θα χάσετε!




Αγκινάρες Ομελέτα της Τήνου




ΥΛΙΚΑ
  • 8 αγκινάρες
  • χυμός 2 μέτριων λεμονιών
  • 4 αυγά
  • 2 κουταλιές σούπας κορν φλάουερ
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουταλιές σούπας τυρί τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζετε τις αγκινάρες, τις τρίβετε με μια λεμονόκουπα και τις αφήνετε για λίγο σε μια λεκάνη με δροσερό νερό μέσα στο οποίο έχετε προηγουμένως διαλύσει μία κουταλιά της σούπας αλεύρι και το χυμό ενός λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Αφού τις κόψετε σε φέτες τις βάζετε στο τηγάνι με το βούτυρο και το λάδι, να ψηθούν σε σιγανή φωτιά και σκεπάζετε μ’ ένα καπάκι.

Μόλις ψηθούν, χτυπάτε τα αυγά με το αλάτι, το πιπέρι, το τυρί και το κορν φλάουερ και περιχύνετε τις αγκινάρες.

Ψήνετε την ομελέτα και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει.

Σερβίρεται ζεστή.

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ
Η αγκινάρα δεν φημίζεται για τη "συμβατότητά" της με το κρασί. Το αυγό, και ιδίως το τυρί, το μυρωδάτο βούτυρο συνιστούν ένα κρασί με αρκετή οξύτητα, όχι πολύ αρωματικό. Εδώ, τα Ασύρτικα της Σαντορίνης χωρίς βαρέλι ταιριάζουν με το πιάτο. Ο Θαλασσίτης της Γαίας, η Σαντορίνη Σιγάλα αλλά και το Ασύρτικο-Αθήρι του ίδιου, το εξαιρετικό Κτημα Αργυρού είναι μερικά από αυτά.



Μαραθοτηγανίτες της Τήνου




ΥΛΙΚΑ
  • 1 μπολάκι μάραθο ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 350 γραμμάρια νερό χλιαρό
  • αλάτι και πιπέρι
  • αλεύρι όσο πάρει
  • λάδι για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύετε όλα τα υλικά και φτιάχνετε έναν πηχτό χυλό. Κουταλιά – κουταλιά ρίχνετε το μείγμα στο καυτό λάδι.
Μόλις ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, βγάζετε τις μαραθοτηγανίτες και τις ακουμπάτε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.

Σερβίρονται ζεστές.

1. Μπορείτε αντί για μάραθο να χρησιμοποι