Όψιμος και όχι απαλλαγμένος από προβλήματα, ο φετινός Τρύγος.
H Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) δημοσίευσε τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με τον Τρύγο του 2014. Αναδημοσιεύουμε την πληροφόρηση από τον ιστότοπο της Ένωσης http://www.keosoe.gr/


Δεν είναι τυχαίο που η κάθε χρονιά στο κρασί έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, καθώς και το ότι η περσινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από την ποιοτική και ποσοτική γενναιοδωρία της.

Φέτος τα πράγματα αλλάζουν για τις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές, αφού το φετινό καλοκαίρι, δε θύμιζε ελληνικό καλοκαίρι.

Οι θερμοκρασίες, οι βροχοπτώσεις και συνεπώς η υγρασία, καθώς και οι χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου, έβαλαν σε μπελάδες του αμπελοκαλλιεργητές, που υποχρεωθήκαν σε συνεχείς παρεμβάσεις (όχι όλες επιτυχημένες) για να ανασχεθούν τα φαινόμενα του ωιδίου και του περονόσπορου που έπληξαν αρκετές αμπελουργικές περιοχές.

Τουλάχιστον στην αρχή του τρυγητού (αρχές με μέσα Αυγούστου), αλλά και προς το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου οι καιρικές συνθήκες ισορρόπησαν, ενώ κρίσιμο παράγοντα αποτελεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, που «θα μπουν» στο τρύγο οι μεγάλες αμπελουργικές ζώνες.

Η εικόνα που παρουσιάζει η «αμπελουργική» Ελλάδα σήμερα είναι ανόμοια και αν επιχειρήσει κανείς να κάνει μια μικρή περιγραφή ανά διαμέρισμα, αυτή μέχρι τώρα έχει ως εξής:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Οψιμότητα παρατηρείται και στις δύο βασικές ζώνες του Αμυνταίου και της Νάουσας με χαρακτηριστικά την διατήρηση του όγκου της παραγωγής στο Αμύνταιο με κάποια προβλήματα ωιδίου, ωστόσο είναι νωρίς να αξιολογηθεί η πορεία του ξυνόμαυρου μέχρι τον τρύγο του, αν και μέχρι σήμερα οι προοπτικές είναι καλές.

Η Νάουσα όμως φέτος υπέστη ισχυρό πλήγμα από χαλαζόπτωση με αποτέλεσμα «να χάνει» έως και 45% του παραγωγικού της δυναμικού, γι΄αυτό το λόγο αναμένεται ελαφρά αύξηση των τιμών.

ΗΠΕΙΡΟΣ

Με συνεχείς βροχοπτώσεις από το Δεκέμβριο έως και τον Αύγουστο (!!!), αλλά και χαλαζοπτώσεις, είναι ν’ απορεί κανείς φέτος αν θα υπάρξει συγκομιδή έστω και κατά 60% μειωμένη. Ο τρύγος εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από 20 Σεπτεμβρίου και μετά, οπότε υπάρχει «δρόμος» με κύριο παράγοντα ν΄αποτελούν οι καιρικές συνθήκες μέχρι τότε.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Στην Αγχίαλο δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα φέτος με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν ασθένειες και ο τρύγος να ξεκινήσει κανονικά.

Αντίθετα στον Τύρναβο η παραγωγή αναμένεται μειωμένη κατά 20 – 30% κυρίως λόγω χαλαζοπτώσεων, είναι όψιμη κατά δέκα ημέρες, με τα λευκά σταφύλια να συγκρατούν τον όγκο του και το Μοσχάτο Τυρνάβου (Αμβούργου) να υφίσταται τη μεγαλύτερη μείωση.

Ο τρύγος ξεκίνησε με τα Sauvignon blanc και θα ακολουθήσουν και οι άλλες ξενικές ποικιλίες.

ΒΟΙΩΤΙΑ


Στην περιοχή δεν παρουσιάσθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα. Ο τρύγος ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου με τις ποικιλίες Μαλαγουζιά , Chardonnay, Sauvignon blanc, Merlot και Syrah. To Σαββατιανό αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε το μεσοδιάστημα μέχρι τότε θα αποτελέσει τον σταθμισμένο παράγοντα, όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες.

ΑΤΤΙΚΗ – ΕΥΒΟΙΑ


Περισσότερο ισορροπημένη εικόνα παρουσιάζει η Αττική. Μικρή μεν μείωση προβλέπεται στο Κορωπί, Σπάτα, Παιανία, Μέγαρα και με μικρή καθυστέρηση ο τρύγος, όμως η αμπελουργική παραγωγή δεν επλήγη από ασθένειες και η συγκομιδή αναμένεται με καλές προϋποθέσεις.

Στην Ν. Εύβοια οι αμπελώνες επλήγησαν από περονόσπορο και η παραγωγή αναμένεται μειωμένη τουλάχιστον κατά 25%.

Ο τρύγος ξεκίνησε με τις ερυθρές ποικιλίες, που η συγκομιδή τους κρίνεται περισσότερο ικανοποιητική σε σχέση με τον αναμενόμενο του Σαββατιανού.

ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΣ


Όψιμος αναμένεται ο τρύγος στη Νεμέα και με αρκετά προβλήματα ασθενειών (κυρίως ωίδιο, αλλά και περονόσπορο). Τις σκηνικό επιδείνωσαν και χαλαζοπτώσεις, με αποτέλεσμα η περιοχή να αναμένει 40% μικρότερη παραγωγή.

Στην Αχαΐα παρατηρήθηκαν προβλήματα σήψης, ενώ η παραγωγή Μοσχάτου και Μαυροδάφνης αναμένεται μειωμένη κατά 20%.

Η βασική ποικιλία της περιοχής ο Ροδίτης, δεδομένης της εισόδου νέων αμπελώνων αναμένεται να δώσει το συνηθισμένο όγκο παραγωγής.

Και στην Ηλεία αναμένεται μικρότερος όγκος παραγωγής εξ΄ αιτίας του περονόσπορου και χαλαζοπτώσεων που προκάλεσαν σήψη.

Αντίθετα στην περιοχή της Μεσσηνίας αν και η χρονιά είναι όψιμη κατά μια εβδομάδα θεωρείται καλή χρονιά αφού οι καιρικές συνθήκες ήταν κανονικές. Ο τρύγος ξεκίνησε με το Sardonnay, θα ακολουθήσουν όλες οι ξενικές ποικιλίες.

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ


Στη Σάμο ο όγκος παραγωγής αναμένεται μεγαλύτερος από τον περσυνό (λόγω χαλαζοπτώσεων το 2013), ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν κανονικές, γεγονός που συνετέλεσε στην απουσία ασθενειών και στην πρωιμότητα, αποτελώντας εξαίρεση μζί με τη Ζάκυνθο για όλη την Ελλάδα.

Αντίθεα η παράλογη συμπεριφορά του καιρού αιφνιδίασε τους παραγωγούς στη Λήμνο και η επέλαση του περονόσπορου δημιούργη