HO.RE.CA. 2015: Μπύρα, ποτά και... ολίγον κρασί!

HORECA Beer & Spirits Show

Oι παγκόσμιες τάσεις στη HORECA 2015


Οι πλέον σύγχρονες παγκόσμιες τάσεις στους τομείς των ποτών και της μπίρας πρόκειται να παρουσιαστούν στην 10η HORECA, στο πλαίσιο του Beer & Spirits Show. Διαγωνισμοί, σεμινάρια, ομιλίες και παρουσιάσεις θα πρωταγωνιστήσουν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται καθημερινά καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης. Σε συνεργασία με την Ένωση Μπάρμεν Ελλάδος (ΕΜΕ), οι εκδηλώσεις έχουν σχεδιαστεί ώστε να καλύψουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες του κλάδου. 


Star Bartenders από την Ελλάδα και το εξωτερικό πρόκειται να μεταδώσουν τη γνώση και την τέχνη τους, αποκαλύπτoντας νέες τεχνικές και ιδιαιτερότητες. Οι διαγωνισμοί της ΕΜΕ, εμπλουτίζονται με σεμινάρια και ομιλίες. Ανάμεσα σε άλλα πρόκειται να παρουσιαστούν οι δυνατότητες των Mocktails πίσω από το bar, τα ελληνικά αποστάγματα ως συστατικά cocktails στα bars του εξωτερικού, κ.ά. Στο πλούσιο πρόγραμμα του ανανεωμένου Beer & Spirits Show θα διοργανωθούν ακόμη, ένα ειδικό σεμινάριο για τις μοντέρνες τεχνικές bar με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων κουζίνας (Thermomix, Vacuum, κλπ), σεμινάριο για σπουδαία, όχι τόσο γνωστά αποστάγματα, κ.ά. Η μπίρα θα έχει την τιμητική της κατά τη διάρκεια της HORECA, αφού εκτός από σεμινάρια και ειδικές παρουσιάσεις, προγραμματίζεται η διοργάνωση μιας ξεχωριστής εκδήλωσης, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της έκθεσης.

Το Beer & Spirits Show περιλαμβάνει πέντε διαγωνιστικά τμήματα:

20ός Πανελλήνιος Διαγωνισμός Classic Cocktail
Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να παρουσιάσουν μία πρωτότυπη συνταγή, η οποία θα αξιολογηθεί, τόσο τεχνικά όσο και γευστικά, από έμπειρους κριτές και γευσιγνώστες.
Την τεχνική κατάρτιση, τις δεξιότητες και το ταλέντο των διαγωνιζομένων στην παρασκευή και την παρουσίαση κοκτέιλ θα κρίνει, βάσει των κανόνων της International Bartenders Association, εξειδικευμένη κριτική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από το Δ.Σ. της Ένωσης, καθώς και έμπειρους γευσιγνώστες, sommeliers, δημοσιογράφους γαστρονομίας, managers και bartenders.

5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Non alcoholic Cocktail
Oι διαγωνιζόμενοι θα κληθούν να παρουσιάσουν μία πρωτότυπη συνταγή που δεν περιέχει αλκοόλ, η οποία θα αξιολογηθεί, τεχνικά και γευστικά, από έμπειρους κριτές και γευσιγνώστες.

3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ελληνικού Cocktail
Σκοπός του διαγωνισμού είναι οι επαγγελματίες bartenders να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν cocktails φτιαγμένα αποκλειστικά από ελληνικά προϊόντα.

11ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Flair
Στον διαγωνισμό του flairtending, οι bartenders θα επιδείξουν τη δεξιοτεχνία τους, κάνοντας χρήση του εξοπλισμού και των εργαλείων του μπαρ (π.χ. shakers και μπουκάλια ποτών), με σκοπό την ψυχαγωγία όλων των παρευρισκόμενων. Οι διαγωνιζόμενοι θα παρουσιάσουν μία πρωτότυπη συνταγή, η οποία θα αξιολογηθεί γευστικά, αλλά και τεχνικά ώς προς την εμφάνιση και την επικοινωνία με το κοινό, το βαθμό δυσκολίας, την παρουσίαση και την εκτέλεση. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το flair show των Tihomir Mihaylov και Denny Bakiev.

Διαγωνισμός Μπίρας
Ο Διαγωνισμός Μπίρας διοργανώνεται από τη HORECA και την Ένωση Μπάρμεν Ελλάδος, με σκοπό την ανάδειξη του καλύτερου μπαρτέντερ μπίρας για το 2015. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης, σε δύο γύρους. Στον προκριματικό γύρο, οι διαγωνιζόμενοι θα αξιολογηθούν στην Draught Beer. Στον τελικό, θα επαναληφθεί η διαδικασία της Draught Beer. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται επίσης δύο σεμινάρια γευστικής αρμονίας γύρω από τον συνδυασμό διαφόρων τύπων μπίρας με -πρωτίστως ελληνικά- τυριά και αλλαντικά. 


Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων του τετραημέρου 6-9 Φεβρουαρίου 2015:

Παρασκευη 6 Φεβρουαρίου 2015
11.00-12.00ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Μπύρα & ελληνικά τυριά (Π. Εμμανουηλίδης)
12.30-13.00ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Μπύρα draught (προκριματικός)
13.30-14.30MASTERCLASS: Η τέχνη της απόσταξης (Ποτοποιία Χάχαλη)
16.00-19.00ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΜΕ: Non Alcoholic Cocktail

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015
11.00-12.00ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Μπύρα & αλλαντικά (Π. Εμμανουηλίδης)
12.30-13.30ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Μπύρα draught (τελικός)
14.00-14.30ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Mix & Sour Cocktails (ODK Italy)
15.00-15.30MASTERCLASS: Η μαστίχα (W.S. Karoulias SA)
16.30-20.00ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΜΕ: Ελληνικό Cocktail

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015
11.00-11.30ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Technics for perfect taste (Δ. Παπαϊωάννου)
12.00-12.30ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Molecular Mixology (Δ. Παπαϊωάννου)
13.00-13.30MASTERCLASS: Mixability of Fabbri Products (K. Schlechter)
15.00-18.30ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΜΕ: Classic Cocktail (προκριματικός)

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015
11.00-11.30MASTERCLASS: Ουίσκι 
12.00-12.30ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Mediterranean Bartending (Γ. Κοροβέσης)
13.00-13.30SHOW: Flair (Tihomir Mihaylov)
14.00-20.00ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΜΕ: Classic Cocktail (τελικός)



Καλή απόλαυση!