Έκλεισε τις πόρτες της η Vinexpo 2015 
Όταν η Vinexpo 2015 έκλεισε τις πόρτες της την Πέμπτη 18 Ιουνίου, μετά από πέντε ημέρες εντατικών εργασιών, 2.350 εκθέτες από 42 χώρες είχαν συναντήσει τους κορυφαίους αγοραστές και διακινητές κρασιών, είχαν υπογράψει νέα συμβόλαια, είχαν πληροφορηθεί "από πρώτο χέρι" τις τάσεις στην παγκόσμια αγορά κρασιού. Και αυτό γιατί η Vinexpo, που από το 1981 γίνεται στην "πατρίδα" του Γαλλικού αλλά και του διεθνούς οίνου, το Μπορντώ, και από το 2006 κάθε μονό έτος μεταφέρεται στο Hong Kong, κυριαρχεί στον χώρο των διεθνών εκθέσεων κρασιού.

Είναι εντυπωσιακός ο φετινός απολογισμός της έκθεσης οίνου και οινοπνευματωδών Vinexpo 2011, που έγινε εφέτος στο Μπορντώ. Και είναι εντυπωσιακός γιατί δύο ισχυρές τάσεις είναι σαφείς. Η πρώτη αφορά στην ποιότητα των επισκεπτών, γεγονός που σχολιάστηκε από τους εκθέτες. Η άλλη είναι η διεθνής εμβέλεια της έκθεσης αφού επισκέπτες έφθασαν στην έκθεση από 151 χώρες - ένα νέο ρεκόρ!

Από αυτούς το 64% ήσαν Γάλλοι επισκέπτες. Η Κίνα έδειξε την οικονομική της ισχύ αλλά και το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον της για το κρασί αυξάνοντας την συμμετοχή των επισκεπτών της στην έκθεση κατά 14%, γεγονός που την έφερε 1η στον αριθμό των ξένων επισκεπτών της έκθεσης.

Μετά την Γαλλία και την Κίνα, ακολούθησαν στον κατάλογο των επισκεπτών οι ΗΠΑ με αύξηση των επισκεπτών κατά 14,5%, η Ισπανία κατέλαβε την 3η θέση και η Ιταλία την 4η, αποδεικνύοντας το ισχυρό ενδιαφέρον των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου στο κρασί.

Συνολικά, ο αριθμός των επισκεπτών βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το 2013. Ο αριθμός των Γάλλων επισκεπτών παρουσίασε ελαφρά πτώση, που όμως αντισταθμίζεται από την αύξηση κατά 2% των διεθνών επισκεπτών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 17 Ιουνίου, ο Ξαβιέ ντε Eizaguirre, Πρόεδρος της Vinexpo, και ο Guillaume Deglise, Διευθύνων Σύμβουλος της Vinexpo, ανακοίνωσαν μια νέα μορφή για την έκθεση: το 2017 η Vinexpo θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, από Δευτέρα έως Πέμπτη.

Επίσης, ανακοίνωσε τις ημερομηνίες των επόμενων δύο ασιατικών εκθέσεων. Η Vinexpo Χονγκ Κονγκ θα λάβει χώρα από τις 24 έως τις 26 Μαΐου 2016, ενώ η Vinexpo Τόκιο θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 16 Νοεμβρίου 2016.

Οι Ελληνικές συμμετοχές έγιναν φέτος σε κοινό Ελληνικό περίπτερο, στο Hall 1 και συμμετείχαν τα παρακάτω οινοποιεία:

- Cavino
- Κτήμα Παπαιωάννου
- Γαία Οινοποιητική
- Κουρτάκης ΑΕ
- Κτήμα Κυρ-Γιάννη
- Κτήμα Τσέλεπου και Τσέλεπος-Σαντορίνη
- Τσάνταλης ΑΕ
- Τσιλιλής ΑΕ