Ποια είναι η πραγματική "πατρίδα" του κρασιού;
Μπορντώ, Βουργουνδία, Napa Valley. Είναι οι ονομασίες διάφορων γνωστών περιοχών που παράγουν κρασιά σήμερα.. Αλλά ξέρουμε πραγματικά πού φτιάχτηκε το πρώτο κρασί στον κόσμο; Η, για να διατυπώσουμε το ερώτημα ακριβέστερα, που αναπτύχθηκαν οι πρώτοι καλλιεργήσιμοι αμπελώνες για να παράξουν κρασί; Και πότε;

Σύμφωνα με νέα έρευνα από κορυφαίους επιστήμονες, η μακρά ιστορία της ανθρωπότητας όσο αφορά στην καλλιέργεια οινοποιήσιμων σταφυλιών άρχισε στη νοτιοανατολική Ανατολία, που βρίσκεται στη σύγχρονη Τουρκία. Η έρευνά τους έδειξε επίσης ότι τα αγαπημένα μας οινοποιήσιμα σταφύλια είναι πιο στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.

Όταν ο Δρ Χοσέ Vouillamoz, ένας Ελβετός βοτανολόγος και γενετιστής σταφυλιών, ξεκίνησε σχεδόν πριν από μια δεκαετία την έρευνα σε συνεργασία με τον βιομοριακό αρχαιολόγο Πάτρικ McGovern, έθεσε σαν στόχο να βρει, -γενετικά μιλώντας-, σε ποιά περιοχή του κόσμου οι άγριες και καλλιεργημένες ποικιλίες των αμπελιών Vitis vinifera παρουσίασαν την πιο στενή βιολογική σχέση. Οι ερευνητές πίστευαν από καιρό ότι όπου τα άγρια αμπέλια εμφανίζουν τις μεγαλύτερες γενετικές ομοιότητες με καλ