Ένα εντυπωσιακό οινοποιείο-«Πόλη του Κρασιού».
Ακόμη και εκείνοι που δεν πίνουν θα ικανοποιηθούν απόλυτα από μια επίσκεψη σε αυτό το οινοποιείο. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από τα σχόλια των περισσοτέρων που μέχρι σήμερα επισκέφθηκαν την λεγόμενη «Πόλη του Κρασιού» μέσα στο κτήμα του οινοποιείου Marqués de Riscal Είναι ένα μέρος όπου κουλτούρα του κρασιού εισβάλλει και στις πέντε αισθήσεις σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα ποτήρι καλό κόκκινο κρασί, να θαυμάσετε το αρχιτεκτονικό έργο του διάσημου Καναδού αρχιτέκτονα Frank Gehry, να εισπνεύστε το άρωμα των αμπελιών, αλλά και να βιώσετε τη χαρά μια θεραπευτικής συνεδρίας με βάση το κρασί στο σώμα σας. Τι περισσότερο θα μπορούσατε να ζητήσετε;

Το οινοποιείο Botellero La Catedral, Marqués de Riscal

Το οινοποιείο βρίσκεται στην πόλη El Ciego, στην Alava, και έχει καταφέρει όσο ελάχιστοι, να δημιουργήσει έναν κόσμο των προτάσεων γύρω από alma mater του, το κρασί. Για το λόγο αυτό, έχει δημιουργήσει τη δική του πόλη του κρασιού, ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει το ιστορικό οινοποιείο Marqués de Riscal (1858), το παλαιότερο στη Rioja. Περιλαμβάνει επίσης ένα νέο εντυπωσιακό κτίριο που σχεδιάστηκε από τον μεγάλο καναδό αρχιτέκτονα Frank Gehry που στεγάζει επίσης το ξενοδοχείο Marqués de Riscal, το σπα, αίθουσες συνεδριάσεων και συνεδριακό κέντρο, και δύο πολυτελή εστιατόρια.

Σε αυτή την εντυπωσιακή δραστηριότητα, το κρασί δεν έρχεται από το πουθενά, αλλά είναι το αποτέλεσμα αιώνων σκληρής εργασίας στα αμπέλια και στα φρούτα που παράγουν. Κατά τη διάρκεια του 16ου και 17ου αιώνα, αυτά τα αμπέλια επεκτάθηκαν εκθετικά, και η πρώιμη παραγωγή κρασιού το 19ου αιώνα είχε φτάσει 1,8 εκατομμύρια λίτρα, καθιστώντας το οινοποιείο το πιο σημαντικό πόλη σε ολόκληρη την περιοχή της La Rioha Alava όσον αφορά στην παραγωγή.

Ο μετασχηματισμός του οινοποιείου είναι μια γέφυρα μεταξύ του 19ου και του 21ου αιώνα για τους ιδιοκτήτες τους, και η παρέμβαση του Gehry ήταν ένα σημαντικό καινοτόμο γεγονός. Το ιδιόκτητο κτίριο που σχεδίασε, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν «αρχιτεκτινική γλυπτική», είναι πλέον ένα σημαντικό στοιχείο του τοπίου του El Ciego, με μια χαρακτηριστική καμπυλωτή κατασκευή από τιτάνιο που σκοπό έχει να αναδείξει τις χρωματικές αποχρώσεις που χαρακτηρίζουν το οινοποιείο: κόκκινες, παρόμοιες με τις αποχρώσεις του κρασιού, χρυσές, που συμβολίζουν το πλέγμα που χρησιμοποιείται από το οινοποιείο, και το ασήμι της κάψουλας της φιάλης Marqués de Riscal. Καμμιά φωτογραφική μηχανή δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το μοντέρνο αρχιτεκτονικό έργο τέχνης.

Το εσωτερικό του κτιρίου, που και αυτό σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από τον Gehry (από τα έπιπλα μέχρι και τα φωτιστικά σώματα), στεγάζει το ξενοδοχείο της αλυσίδας Starwood Hotels & Resorts, καθώς και τα εστιατόρια Bistro 1860 και El Jardín del Chef, το οποίο σερβίρει εποχιακά πιάτα κάτω από την καθοδήγηση του σεφ, Francis Paniego. Θα βρείτε επίσης ένα μοντέρνο Σπα, όπου μπορείτε να λάβετε όλα τα είδη των θεραπειών με βάση το σταφύλι.

Τα κόκκινα κρασιά της σειράς «Marqués de Riscal" του οινοποιείου περιλαμβάνουν τόσο παραδοσιακές όσο και μοντέρνες Riojas. Φτιάχνονται χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αλλά ταυτόχρονα παραμένουν πιστά στην παράδοση, με τα εξαιρετικά σταφύλια των πιο γνωστών τοπικών ποικιλιών Rioja (Tempranillo, Graciano και Μazuelo) και την ωρίμανσή τους σε υψηλής ποιότητας βαρέλια. Το οινοποιείο έχει μια σειρά από κρασιά με ειδική Ονομασία Προέλευσης Rioja, που παράγει από το 1858. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι το Frank Gehry Ερυθρό, 100% Tempranillo, προς τιμή του Αρχιτέκτονα. Από την άποψη των λευκών κρασιών το Marqués de Riscal μπορεί να καυχηθεί για το μεγαλύτερο αμπελώνα της Ονομασίας Προέλευσης Rueda.

Το οινοποιείο προσφέρει καθημερινά ξεναγήσεις που διαρκούν περίπου μιάμιση, το οποίο παρουσιάζει την διαδικασία της οινοποίησης, καθώς και μια μικρή οινογνωσία με ορεκτικά. Ένας ακόμα λόγος για να επισκεφθείτε τα οινοποιεία Marqués de Riscal.