Κρασί σε εναλλακτικές συσκευασίες 
Εάν έχετε κουβαλήσει ή ανεβάσει μια κούτα κρασιά από το αυτοκίνητο στο σπίτι (πράγμα που δεν χρειάζεται να το κάνετε όταν αγοράζετε από το House of Wine!) -ιδιαίτερα από τη σκάλα- θα γνωρίζετε ήδη πολύ καλά τι σημαίνει "βάρος" για τις γυάλινε φιάλες κρασιού! Τώρα, σκεφτείτε την ενέργεια που αναλώθηκε για να διακινηθούν περίπου 3 δισ κιβώτια κρασιού -που είναι κατά προσέγγιση η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού το χρόνο- με φορτηγά, τρένα, αεροπλάνα, πλοία ή αυτοκίνητα, συνήθως με στάσεις σε διανομείς, εισαγωγείς-εξαγωγείς ή σημεία λιανικής πώλησης, πριν φτάσουν στα εστιατόρια και τα σπίτια των καταναλωτών!

Η μεταφορά του κρασιού παραμένει μία από τις μεγαλύτερες συνεισφορές της βιομηχανίας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με δύο πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Wine Research. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι οι οινοπαραγωγοί στρέφονται προς ελαφρότερες, πιο οικονομικές συσκευασίες, που μπορούν να αποθηκευθούν σε μικρότερο χώρο, να ανακυκλωθούν και πολλές από αυτές ακόμα και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Για κρασιά που θα καταναλωθούν γρήγορα, το γυαλί δεν αποτελεί την ποιό σωστή ή την πιό λογική επιλογή. Το γυαλί είναι ιδανικό σαν υλικό των σκευών που προορίζονται για μόνιμη και επαναλαμβανόμενη χρήση, και σαν φιάλη κρασιού είναι μάλλον πεταμένα λεφτά, αφού το συνηθέστερο είναι να καταλήξει σε κάποια χωματερή.

Εντούτοις δύσκολα εγκαταλείπεται η γυάλινη φιάλη για το κρασί. Οι βιομηχανίες έχουν δημιουργήσει ελαφρότερες γυάλινες φιάλες. Αλλά και οι παραγωγοί -κυρίως στο εξωτερικό- έχουν τολμήσει να βάλουν τα κρασιά τους -ακόμα και τα ακριβά- σε βυτία keg, μίνι-βαρέλια, bag-in-a-box, σε πλαστικές ή αλουμινένιες φιάλες, σε κουτιά ή σε ασκούς- προσφέροντας ευκολίες και οικονομία σε όλους τους τομείς και τις διαδικασίες, από τη μεταφορά του μέχρι και το σερβίρισμα του κρασιού.

Ένα μειονέκτημα για πολλές εναλλακτικές συσκευασίες είναι η μικρότερη διάρκεια ζωής του κρασιού, συχνά ένα χρόνο ή λιγότερο πριν η ποιότητα του οίνου αρχίσει να υποβαθμίζεται. Αλλά για να κερδίσουν τους καταναλωτές οι εναλλακτικές συσκευασίες, ασφαλώς απαιτείται χρόνος.

Δείτε λοιπόν αναλυτικά τα "συν" και τα "πλην" όλων των συσκευασιών κρασιού μέχρι σήμερα.

ΓΥΑΛΙΝΕΣ ΦΙΑΛΕΣ
Ανανεώσιμες: Όχι
Ανακυκλώσιμες: Ναι
Επαναχρησιμοποιούμενες: Ναι
Βιοδιασπώμενες: Όχι

Βάρος Συσκευασίας: 3,6 kg έως 10,8 kg ανά περίπτωση 9L (12 φιάλες)

Το γυαλί έχει πολλά θετικά: Τίποτα δεν το ξεπερνά όσον αφορά στη διατήρηση εκλεκτών κρασιών αλλά και στην ασφάλεια για δεκαετίες, χωρίς να προσδίδει γεύσεις ή τοξίνες, αποκλείοντας το οξυγόνο και περιορίζοντας την οξείδωση.

Οι γυάλινες φιάλες είναι κατασκευασμένες από άφθονη, φθηνή πρώτη ύλη όπως η άμμος, το ανθρακικό νάτριο, ο ασβεστόλιθος και τα θραύσματα γυαλιού. Μπορούν να ανακυκλωθούν απεριόριστες φορές σε νέες φιάλες, χωρίς τη δημιουργία αποβλήτων ή παραπροϊόντων.

Αλλά, από την άλλη, το γυαλί απαιτεί πολλή ενέργεια, για να γίνει φιάλη κρασιού: πρέπει να θερμαίνεται σε θερμοκρασία 2600 ° έως 2800 ° F έως να πάρει το τελικό του σχήμα. Και οι φιάλες είναι βαριές: Ενώ η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη φιάλη των 750ml κυμαίνεται σε βάρος από 480-575 γραμμάρια, οι φιάλες της σαμπάνιας μπορούν να φθάσουν μέχρι και 900 γραμμάρια.

 Δυστυχώς το γυαλί που ανακυκλώνεται δεν είναι τόσο πολύ όσο θα μπορούσε να είναι. Αν και το χρωματιστό γυαλί προστατεύει το κρασί από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες, σε μέρη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που εισάγει πολύ περισσότερο κρασί από ό, τι παράγει, δημιουργείται πλεόνασμα έγχρωμου γυαλιού που δεν μπορεί να μετατραπεί σε διαφανές γυαλί για τα άλλα προϊόντα.

Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν στους κατασκευαστές να ενισχύουν το γυαλί, έτσι ώστε να απαιτείται λιγότερο υλικό και να μπορεί να παραχθεί ταχύτερα, χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια. Νέες οικολογικές φιάλες έχουν βάρος περίπου 397 - 467 γραμμάρια, με μερικές φιάλες να φθάνουν μέχρι τα 300 γραμμάρια. Οι φιάλες της σαμπάνιας έχουν κατέβει στα 830 γραμμάρια.

Εάν η βιομηχανία γυαλιού καταφέρει να χρησιμοποιήσει 50% ανακυκλωμένο γυαλί σε όλη την παραγωγή νέων φιαλών από το τέλος του 2015 και μετά, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για κάθε κιλό γυαλιού σε σχεδόν 12% από την τιμή αναφοράς 23% του 2007.

ΑΣΚΟΙ

Ανανεώσιμα: Ναι
Ανακυκλώσιμα: Ναι
Επαναχρησιμοποιούμενα: Όχι
Βιοδιασπώμενα: Ναι
Βάρη Συσκευασίας: κουτί των 3 λίτρων, 450g / 9L. Τσάντα μεταφοράς για το βαρέλι, 68,5 γραμμάρια / 10L.

Ο ασκός (bag-in-a-box vacuum-sealed) είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη εναλλακτική λύση σ