Τέχνη και... Βαρέλια! Μαζί με το "Οινόραμα"...
Φέτος το «Οινόραμα 2015», η μεγάλη έκθεση κρασιού που αποτελεί συνένωση του Οινοράματος και των Διονυσίων, προγραμματίζεται για τις 7-9 Μαρτίου στο Ζάππειο… Βέβαια… αν αυτό το επιτρέψει η πολιτική κατάσταση, οι «δεύτερες» εκλογές –αν υπάρξουν- η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και οι μετεκλογικές πολιτικές, οικονομικές και …άλλες εξελίξεις που μπορεί να μας πέσουν στο κεφάλι! Αλλιώς, θα υπάρξει υποθέτουμε και νέα αναβολή….

Για το κρασί, θα είναι κρίμα. Γιατί το νέο και «φρέσκο» Οινόραμα 2015 που σχεδίασε και πρόκειται να υλοποιήσει ο Ντίνος Στεργίδης και η εταιρεία του Vinetum, σηματοδοτεί παράλληλες και σημαντικές αλλά και πολύ ευχάριστες εκπλήξεις!

Πρώτη, η έκθεση με το όνομα «Δρυός Ανάγνωσμα: τα Βαρέλια Παίρνουν το Λόγο», και μετά η εβδομάδα κρασιού (Athens Wine Week, 1-8 Μαρτίου), αμέσως πριν το «Οινόραμα».

Φέτος λοιπόν στο πλαίσιο του Οινοράματος και της εβδομάδας κρασιού  που το συνοδεύει, ετοιμάζεται μία  καλλιτεχνική δράση που έχει σχέση με το κρασί. Φιλοδοξία της δράσης αυτής είναι να αναπαραχθεί και στην Ελλάδα το κίνημα μετατροπής βαρελιών σε έργα τέχνης, που πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το Château Puech-Haut .

Κάθε χρόνο, στα υπόγεια κελάρια των οινοποιών, εκατοντάδες μεταχειρισμένα βαρέλια αντικαθίστανται με καινούργια, αποστολή των οποίων είναι να εμπλουτίσουν το κρασί με πολύτιμες ουσίες. Τα παλιά βαρέλια, μετά από σύντομη καριέρα μερικών μόνον ετών, και άχρηστα πλέον για τους οινοποιούς ως πάροχοι γευστικής επίτασης, αναζητούν νέους ρόλους ως απλά δοχεία.

Είναι ένα πολύ άδοξο τέλος για έναν από τους πρωταγωνιστές της οινοποίησης!

Κι όμως: για όσο διάστημα φιλοξενούν κρασί στα σωθικά τους, τα δρύινα βαρέλια βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με αυτό, εμπλουτίζοντας το με αρωματικά συστατικά, με ταννίνες και άλλες ουσίες, λειαίνοντας ταυτόχρονα τις άγριες ταννίνες που προέρχονται από τα κουκούτσια και τη φλούδα του σταφυλιού. Πόσα πράγματα θα μπορούσαν να μας πουν, αν μπορούσαν να μιλήσουν...

Τώρα, με όχημα την Τέχνη, 30 βαρέλια που έχουν φιλοξενήσει μερικά από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά θα μας μιλήσουν και θα μας πουν την ιστορία τους. Η φαντασία του καλλιτέχνη σε διάλογο με τη δρυ, αποκαλύπτει τα εσώψυχα του βαρελιού, μετουσιώνοντάς το σε έργο τέχνης.

Σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια τέχνης Ίριδα Κρητικού (η οποία, μεταξύ άλλων, ήταν υπεύθυνη καλλιτεχνικών δράσεων στο Cow Parade της Αθήνας), η Vinetum προσεγγίζει 30 καλλιτέχνες οι οποίοι καλούνται να μετατρέψουν ένα μεταχειρισμένο δρύινο βαρέλι 225 lt σε έργο τέχνης. Μπορούν να το ζωγραφίσουν, να το αποδομήσουν, να το κάνουν γλυπτό...

Τα βαρέλια-έργα τέχνης θα εκτεθούν μέσα στο "Οινόραμα", στο Ζάππειο Μέγαρο, καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, όπου και θα πωληθούν. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν τα έξοδα της δράσης αυτής και για να αμειφθούν οι καλλιτέχνες.

Η έκθεση αυτή θα συνοδευτεί από αντίστοιχο κατάλογο εκθετών, όπου τα οινοποιεία που προσέφεραν βαρέλια θα προβληθούν, όπως επίσης θα προβληθούν και μέσα στο "Οινόραμα", όπου θα γίνει η έκθεσή τους.