Νέα αξιολόγηση των Ελληνικών κρασιών από τον Mark Squires (Robert Parker)
- Γράφει η/ο House of Wine
- 19 Νοε 2015
Με τίτλο "Greece: The Santorini Special" βγήκε στον "αέρα" του Internet η τελευταία αξιολόγηση Ελληνικών κρασιών από τον Mark Squires, το συνεργάτη για την Ελλάδα του eRobertparker.com, του Site δηλαδή του guru των κριτικών οίνου Αμερικανού Robert Parker.
Κάθε αξιολόγηση κρασιών από το Mark Squires που δημοσιεύεται στο εRobertparker.com είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός! Και αυτό γιατί η επιρροή του στο διεθνές οινόφιλο κοινό αλλά και στο παγκόσμιο εμπορικό κύκλωμα του κρασιού είναι πολύ μεγάλη. Ιδιαίτερα για τις εξαγωγές των ελληνικών κρασιών, μια καλή κριτική κρασιού ανοίγει σαφώς πολύ πιο εύκολα "πόρτες", και επιδρά στην τιμή του κρασιού στο εξωτερικό.
Το House of Wine παρακολουθεί συστηματικά τις δημοσιεύσεις των αξιολογήσεων του Mark Squires γιά ένα επί πλέον λόγο: Εκτιμούμε πολύ την κρίση του και βρίσκουμε ότι συμφωνούμε στο μεγαλύτερο μέρος της κριτικής του και των εκτιμήσεών του.
Η τελευταία λοιπόν αξιολόγηση του Mark αφορά κυρίως στα κρασιά της Σαντορίνης, και περιλαμβάνει λίγα από τα εκτός Σαντορίνης κρασιά και κυρίως εκείνα που δεν είχε περιλάβει στην προηγούμενη.
Ο Mark είναι ανάμεσα στους κορυφαίους οινοκριτικούς του κόσμου -μαζί επίσης με την Jancis Robinson- που αγαπά τόσο τη Σαντορίνη για το φυσικό της περιβάλλον, όσο και τα κρασιά της, με επίκεντρο βέβαια το Ασύρτικο.
Στην εισαγωγή της αξιολόγησής του αναφέρει ότι η περιοχή της Σαντορίνης είναι η μόνη οινική περιοχή της Ελλάδας που δεν "έρχεται" αλλά που ήδη έχει "φθάσει". Και συνεχίζει: "Το κύριο σταφύλι, γύρω από τον οποίο η φήμη και η παραγωγή του νησιού περιστρέφεται, είναι το Ασύρτικο. Είναι απλά εξαιρετικό, υψηλής ποιότητας λευκό σταφύλι που λειτουργεί καλά σε κάθε ενσάρκωση: στη δεξαμενή, στο βαρέλι, σαν Νυχτέρι, μονοποικιλιακό, σε μείγματα (με Αηδάνι και Αθήρι) και σαν Vinsanto. Κάποια στιγμή στο παρελθόν, ήμουν πεπεισμένος ότι αυτά τα κρασιά ήταν υποτιμημένη και άξιζαν περισσότερο σεβασμό, τον οποίο προσπάθησα να τους δώσω. Μερικά χρόνια αργότερα, είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι αποδέχονται τα κρασιά ως πολύ ωραία, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια τάση να υποτιμούν. Αξίζουν κάποια επαναξιολόγηση ως κατηγορία, και την αναγνώριση ότι βρίσκονται ανάμεσα στα μεγάλα κρασιά του κόσμου."
Οι βαθμολογίες του ασφαλώς δείχνουν αυτή την εκτίμηση του: 35 κρασιά με βαθμολογία 90 και άνω, και από αυτά 6 κρασιά με 91, 5 κρασιά με 92, 4 κρασιά μα 93, 7(!) κρασιά με 94, 2 κρασιά με 95 και 1 με 96! Αυτές είναι τεράστιες βαθμολογίες.
Κορυφαίο με 96 στα 100 το Βινσάντο της Γαίας, με τη μεγαλύτερη βαθμολογία Ελληνικού κρασιού μέχρι σήμερα, με 2 κρασιά του Σιγάλα, το Βινσάντο και το Νυχτέρι να ακολουθούν με 95.
Στα ερυθρά είναι εντυπωσιακή η βαθμολογία με 94 του Ξινόμαυρου Παλαιά Κλήματα του ΑΛΦΑ και του Διάπορου του Κυρ-Γιάννη.
Ακολουθούν οι κατατάξεις των κρασιών που έλαβαν βαθμολογία 90+. Η πρώτη κατάταξη γίνεται με βάση την βαθμολογία, η δεύτερη χωρίζεται πρώτα σε Ερυθρά και Λευκά, και στη συνέχεια και αυτή με βάση τη βαθμολογία.
Γενική κατάταξη κατά βαθμολογία (90+)
Γενική κατάταξη κατά χρώμα και βαθμολογία (90+)
Κάθε αξιολόγηση κρασιών από το Mark Squires που δημοσιεύεται στο εRobertparker.com είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός! Και αυτό γιατί η επιρροή του στο διεθνές οινόφιλο κοινό αλλά και στο παγκόσμιο εμπορικό κύκλωμα του κρασιού είναι πολύ μεγάλη. Ιδιαίτερα για τις εξαγωγές των ελληνικών κρασιών, μια καλή κριτική κρασιού ανοίγει σαφώς πολύ πιο εύκολα "πόρτες", και επιδρά στην τιμή του κρασιού στο εξωτερικό.
Το House of Wine παρακολουθεί συστηματικά τις δημοσιεύσεις των αξιολογήσεων του Mark Squires γιά ένα επί πλέον λόγο: Εκτιμούμε πολύ την κρίση του και βρίσκουμε ότι συμφωνούμε στο μεγαλύτερο μέρος της κριτικής του και των εκτιμήσεών του.
Η τελευταία λοιπόν αξιολόγηση του Mark αφορά κυρίως στα κρασιά της Σαντορίνης, και περιλαμβάνει λίγα από τα εκτός Σαντορίνης κρασιά και κυρίως εκείνα που δεν είχε περιλάβει στην προηγούμενη.
Ο Mark είναι ανάμεσα στους κορυφαίους οινοκριτικούς του κόσμου -μαζί επίσης με την Jancis Robinson- που αγαπά τόσο τη Σαντορίνη για το φυσικό της περιβάλλον, όσο και τα κρασιά της, με επίκεντρο βέβαια το Ασύρτικο.
Στην εισαγωγή της αξιολόγησής του αναφέρει ότι η περιοχή της Σαντορίνης είναι η μόνη οινική περιοχή της Ελλάδας που δεν "έρχεται" αλλά που ήδη έχει "φθάσει". Και συνεχίζει: "Το κύριο σταφύλι, γύρω από τον οποίο η φήμη και η παραγωγή του νησιού περιστρέφεται, είναι το Ασύρτικο. Είναι απλά εξαιρετικό, υψηλής ποιότητας λευκό σταφύλι που λειτουργεί καλά σε κάθε ενσάρκωση: στη δεξαμενή, στο βαρέλι, σαν Νυχτέρι, μονοποικιλιακό, σε μείγματα (με Αηδάνι και Αθήρι) και σαν Vinsanto. Κάποια στιγμή στο παρελθόν, ήμουν πεπεισμένος ότι αυτά τα κρασιά ήταν υποτιμημένη και άξιζαν περισσότερο σεβασμό, τον οποίο προσπάθησα να τους δώσω. Μερικά χρόνια αργότερα, είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι αποδέχονται τα κρασιά ως πολύ ωραία, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια τάση να υποτιμούν. Αξίζουν κάποια επαναξιολόγηση ως κατηγορία, και την αναγνώριση ότι βρίσκονται ανάμεσα στα μεγάλα κρασιά του κόσμου."
Οι βαθμολογίες του ασφαλώς δείχνουν αυτή την εκτίμηση του: 35 κρασιά με βαθμολογία 90 και άνω, και από αυτά 6 κρασιά με 91, 5 κρασιά με 92, 4 κρασιά μα 93, 7(!) κρασιά με 94, 2 κρασιά με 95 και 1 με 96! Αυτές είναι τεράστιες βαθμολογίες.
Κορυφαίο με 96 στα 100 το Βινσάντο της Γαίας, με τη μεγαλύτερη βαθμολογία Ελληνικού κρασιού μέχρι σήμερα, με 2 κρασιά του Σιγάλα, το Βινσάντο και το Νυχτέρι να ακολουθούν με 95.
Στα ερυθρά είναι εντυπωσιακή η βαθμολογία με 94 του Ξινόμαυρου Παλαιά Κλήματα του ΑΛΦΑ και του Διάπορου του Κυρ-Γιάννη.
Ακολουθούν οι κατατάξεις των κρασιών που έλαβαν βαθμολογία 90+. Η πρώτη κατάταξη γίνεται με βάση την βαθμολογία, η δεύτερη χωρίζεται πρώτα σε Ερυθρά και Λευκά, και στη συνέχεια και αυτή με βάση τη βαθμολογία.
Γενική κατάταξη κατά βαθμολογία (90+)
Λευκός | 2005 | Gai'A Vinsanto | 96 |
Λευκός | 2011 | Domaine Sigalas Nychteri | 95 |
Λευκός | 2005 | Domaine Sigalas Vinsanto | 95 |
Ερυθρός | 2011 | Alpha Estate Xinomavro Reserve Vielles Vines | 94 |
Λευκός | 2014 | Estate Argyros Santorini Estate | 94 |
Λευκός | 2014 | Hatzidakis Assyrtiko de Myos Vielles Vignes | 94 |
Λευκός | 2014 | Hatzidakis Cuvee No. 15 | 94 |
Ερυθρός | 2011 | Kir-Yianni Diaporos Block 5 | 94 |
Λευκός | 2014 | Domaine Sigalas Assyrtiko Barrel Fermented | 94 |
Λευκός | 2013 | Domaine Sigalas Kavalieros | 94 |
Ερυθρός | 2012 | Estate Argyros Mavrotragano | 93 |
Λευκός | 2013 | Pieria Eratini Sweet Wishes Eratines | 93 |
Λευκός | 2007 | Santo Wines Vinsanto | 93 |
Λευκός | 2014 | Domaine Sigalas Assyrtiko | 93 |
Ερυθρός | 2011 | Alpha Estate Xinomavro Hedgehog Vineyard | 92 |
Λευκός | 2014 | Gavalas Nykteri | 92 |
Ερυθρός | 2011 | Kir-Yianni Ramnista | 92 |
Λευκός | 2014 | Santo Wines Nykteri | 92 |
Λευκός | 2014 | Domaine Sigalas Aa | 92 |
Λευκός | 2014 | Gavalas Santorini | 91 |
Λευκός | 2011 | Gentilini Robola | 91 |
Λευκός | 2014 | Hatzidakis Aidani | 91 |
Λευκός | 2014 | Hatzidakis Santorini | 91 |
Λευκός | 2013 | Domaine Sigalas Aa | 91 |
Ερυθρός | 2012 | Vriniotis Syrah | 91 |
Ερυθρός | 2012 | Alpha Estate PGI Macedonia | 90 |
Λευκός | 2014 | Estate Argyros Aidani Estate | 90 |
Λευκός | 2010 | Estate Argyros Assyrtiko | 90 |
Λευκός | 2014 | Gavalas Katsano | 90 |
Λευκός | 2010 | Gentilini Robola Cellar Selection | 90 |
Ερυθρός | 2013 | Hatzidakis Mavrotragano | 90 |
Λευκός | 2014 | Karamolegos Winery Santorini | 90 |
Ερυθρός | 2012 | Kir-Yianni Yianakohori Hills | 90 |
Λευκός | 2014 | Volcan Wines (Koutsoyiannopoulos) Santorini | 90 |
Λευκός | 2011 | Volcan Wines (Koutsoyiannopoulos) Santorini | 90 |
Γενική κατάταξη κατά χρώμα και βαθμολογία (90+)
Ερυθρά | |||
Ερυθρος | 2011 | Alpha Estate Xinomavro Reserve Vielles Vines | 94 |
Ερυθρός | 2011 | Kir-Yianni Diaporos Block 5 | 94 |
Ερυθρός | 2012 | Estate Argyros Mavrotragano | 93 |
Ερυθρός | 2011 | Alpha Estate Xinomavro Hedgehog Vineyard | 92 |
Ερυθρός | 2011 | Kir-Yianni Ramnista | 92 |
Ερυθρός | 2012 | Vriniotis Syrah | 91 |
Ερυθρός | 2012 | Alpha Estate PGI Macedonia | 90 |
Ερυθρός | 2013 | Hatzidakis Mavrotragano | 90 |
Ερυθρός | 2012 | Kir-Yianni Yianakohori Hills | 90 |
Λευκά | |||
Λευκός | 2005 | Gai'A Vinsanto | 96 |
Λευκός | 2011 | Domaine Sigalas Nychteri | 95 |
Λευκός | 2005 | Domaine Sigalas Vinsanto | 95 |
Λευκός | 2014 | Estate Argyros Santorini Estate | 94 |
Λευκός | 2014 | Hatzidakis Assyrtiko de Mylos Vielles Vignes | 94 |
Λευκός | 2014 | Hatzidakis Cuvee No. 15 | 94 |
Λευκός | 2014 | Domaine Sigalas Assyrtiko Barrel Fermented | 94 |
Λευκός | 2013 | Domaine Sigalas Kavalieros | 94 |
Λευκός | 2013 | Pieria Eratini Sweet Wishes Eratines | 93 |
Λευκός | 2007 | Santo Wines Vinsanto | 93 |
Λευκός | 2014 | Domaine Sigalas Assyrtiko | 93 |
Λευκός | 2014 | Gavalas Nykteri | 92 |
Λευκός | 2014 | Santo Wines Nykteri | 92 |
Λευκός | 2014 | Domaine Sigalas Aa | 92 |
Λευκός | 2014 | Gavalas Santorini | 91 |
Λευκός | 2011 | Gentilini Robola | 91 |
Λευκός | 2014 | Hatzidakis Aidani | 91 |
Λευκός | 2014 | Hatzidakis Santorini | 91 |
Λευκός | 2013 | Domaine Sigalas Aa | 91 |
Λευκός | 2014 | Estate Argyros Aidani Estate | 90 |
Λευκός | 2010 | Estate Argyros Assyrtiko | 90 |
Λευκός | 2014 | Gavalas Katsano | 90 |
Λευκός | 2010 | Gentilini Robola Cellar Selection | 90 |
Λευκός | 2014 | Karamolegos Winery Santorini | 90 |
Λευκός | 2014 | Volcan Wines (Koutsoyiannopoulos) Santorini | 90 |
Λευκός | 2011 | Volcan Wines (Koutsoyiannopoulos) Santorini | 90 |