Decanter: 10 κορυφαία ελληνικά λευκά κρασιά
Στον ιστότοπο του γνωστού περιοδικού Οίνου Decanter παρουσιάστηκαν κάτω από τον τίτλο "Greek white wines: 10 great value choices" (Ελληνικά λευκά κρασία: 10 επιλογές με σημαντική αξία)

Γράφει το περιοδικό για τα 10 επιλεγμένα ελληνικά κρασιά αλλά και για το ελληνκό κρασί:

Ενώ (η θέση της Ελλάδας) θα μπορούσε να υποδηλώνει την καταλληλότητα για την παραγωγή κόκκινου κρασιού, η Ελλάδα στην πραγματικότητα παράγει ένα εκπληκτικό αριθμό λευκών. Προερχόμενα από περίπου 65,000ha (εκτάρια) των φυτεύσεων, περισσότερο από το 60% του ελληνικού κρασιού είναι λευκό: περίπου 1.830.000 εκατόλιτρα από το σύνολο των 2.900.000 εκατόλιτρων που παράγεται.

Το κλειδί της επιτυχίας των λευκών κρασιών σε ζεστές χώρες όπως η Ελλάδα είναι η εκμετάλλευση των δροσερών μικροκλιμάτων. Τα σταφύλια ωριμάζουν πιο αργά σε ψυχρότερα αμπελοτόπια σε ορεινούς αμπελώνες, τκαι αναπτύσσουν πιο ενδιαφέρουσες γεύσεις, ως αποτέλεσμα. Κρασιά των οποίων οι ετικέτες περιλαμβάνουν τα ονόματα της Μαντινείας, του Αμυνταίου ή της Νεμέας μπορεί να είναι καλά παραδείγματα. ....

Πολλά από τα λευκά κρασιά που αναφέρονται παρακάτω προέρχονται από δροσερούς αμπελώνες ή αμπελώνες - όπως εκείνες στο νησί της Σαντορίνης - των οποίων η θαλάσσια περιοχή βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας και σε μέτριες θερμοκρασίες, με τους ισχυρούς ανέμους που σκεπάζουν το νησί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χαμηλώνοντας τις θερμοκρασίες της νύχτας.

Τα πιο γνωστά ελληνικά λευκά κρασιά είναι αναμφίβολα η Ρετσίνα και το Ασύρτικο. Η Ρετσίνα είναι διάσημη για ιστορικούς λόγους, και έχει αναμφισβήτητα κακή φήμη, συνδεόμενη με κατώτερης ποιότητας κρασιά που γίνονται από ένα μείγμα των σταφυλιών και συγκαλύπτονται από γεύσεις ρητίνης. Το Ασύρτικο είναι μια πιο πρόσφατη ι