Decanter: 10 κορυφαία ελληνικά λευκά κρασιά
- Γράφει η/ο House of Wine
- 6 Φεβ 2016
Στον ιστότοπο του γνωστού περιοδικού Οίνου Decanter παρουσιάστηκαν κάτω από τον τίτλο "Greek white wines: 10 great value choices" (Ελληνικά λευκά κρασία: 10 επιλογές με σημαντική αξία)
Γράφει το περιοδικό για τα 10 επιλεγμένα ελληνικά κρασιά αλλά και για το ελληνκό κρασί:
Ενώ (η θέση της Ελλάδας) θα μπορούσε να υποδηλώνει την καταλληλότητα για την παραγωγή κόκκινου κρασιού, η Ελλάδα στην πραγματικότητα παράγει ένα εκπληκτικό αριθμό λευκών. Προερχόμενα από περίπου 65,000ha (εκτάρια) των φυτεύσεων, περισσότερο από το 60% του ελληνικού κρασιού είναι λευκό: περίπου 1.830.000 εκατόλιτρα από το σύνολο των 2.900.000 εκατόλιτρων που παράγεται.
Το κλειδί της επιτυχίας των λευκών κρασιών σε ζεστές χώρες όπως η Ελλάδα είναι η εκμετάλλευση των δροσερών μικροκλιμάτων. Τα σταφύλια ωριμάζουν πιο αργά σε ψυχρότερα αμπελοτόπια σε ορεινούς αμπελώνες, τκαι αναπτύσσουν πιο ενδιαφέρουσες γεύσεις, ως αποτέλεσμα. Κρασιά των οποίων οι ετικέτες περιλαμβάνουν τα ονόματα της Μαντινείας, του Αμυνταίου ή της Νεμέας μπορεί να είναι καλά παραδείγματα. ....
Πολλά από τα λευκά κρασιά που αναφέρονται παρακάτω προέρχονται από δροσερούς αμπελώνες ή αμπελώνες - όπως εκείνες στο νησί της Σαντορίνης - των οποίων η θαλάσσια περιοχή βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας και σε μέτριες θερμοκρασίες, με τους ισχυρούς ανέμους που σκεπάζουν το νησί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χαμηλώνοντας τις θερμοκρασίες της νύχτας.
Τα πιο γνωστά ελληνικά λευκά κρασιά είναι αναμφίβολα η Ρετσίνα και το Ασύρτικο. Η Ρετσίνα είναι διάσημη για ιστορικούς λόγους, και έχει αναμφισβήτητα κακή φήμη, συνδεόμενη με κατώτερης ποιότητας κρασιά που γίνονται από ένα μείγμα των σταφυλιών και συγκαλύπτονται από γεύσεις ρητίνης. Το Ασύρτικο είναι μια πιο πρόσφατη ιστορία επιτυχίας, ένα σταφύλι που σήμερα παράγει παγκόσμιας κλάσης λευκά ξηρά, από παλιά αμπέλια που καλλιεργούνται στο ηφαιστειογενές νησί της Σαντορίνης με τις παραλίες της με τη μαύρη, τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα - και τους ισχυρούς ανέμους.
Οι συνειδητοποιημένοι καταναλωτές πρέπει να διερευνήσουν και άλλες λευκές ποικιλίες από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Μαλαγουζιάς, με αρώματα από ελκυστικά άνθη πορτοκαλιάς, πυρηνόκαρπα και ανθικά. Ακριβώς πριν από την αναχώρηση μου από την Νεμέα, αγόρασα ένα υπέροχο λευκό Μοσχοφίλερο από το οινοποιείο Σεμέλη, που με τιμή κάτω από £ 10 ανά φιάλη. Είναι τόσο ανθική και ζωηρή, και αποτελεί φανταστική αξία - συνδυάστηκε πολύ καλά με ψητά καλαμάρια με φρέσκο λεμόνι.
Ακολουθούν τα κρασιά και η βαθμολογία καθ' ενός με άριστα το 100.
Εμείς να συγχαρούμε τα κτήματα και τα οινοποιεία των οποίων τα κρασιά βρίσκονται σε αυτή την τόσο τιμητική λίστα ενός περιοδικού οίνου παγκόσμιας εμβέλειας όπως το Decanter
Γράφει το περιοδικό για τα 10 επιλεγμένα ελληνικά κρασιά αλλά και για το ελληνκό κρασί:
Ενώ (η θέση της Ελλάδας) θα μπορούσε να υποδηλώνει την καταλληλότητα για την παραγωγή κόκκινου κρασιού, η Ελλάδα στην πραγματικότητα παράγει ένα εκπληκτικό αριθμό λευκών. Προερχόμενα από περίπου 65,000ha (εκτάρια) των φυτεύσεων, περισσότερο από το 60% του ελληνικού κρασιού είναι λευκό: περίπου 1.830.000 εκατόλιτρα από το σύνολο των 2.900.000 εκατόλιτρων που παράγεται.
Το κλειδί της επιτυχίας των λευκών κρασιών σε ζεστές χώρες όπως η Ελλάδα είναι η εκμετάλλευση των δροσερών μικροκλιμάτων. Τα σταφύλια ωριμάζουν πιο αργά σε ψυχρότερα αμπελοτόπια σε ορεινούς αμπελώνες, τκαι αναπτύσσουν πιο ενδιαφέρουσες γεύσεις, ως αποτέλεσμα. Κρασιά των οποίων οι ετικέτες περιλαμβάνουν τα ονόματα της Μαντινείας, του Αμυνταίου ή της Νεμέας μπορεί να είναι καλά παραδείγματα. ....
Πολλά από τα λευκά κρασιά που αναφέρονται παρακάτω προέρχονται από δροσερούς αμπελώνες ή αμπελώνες - όπως εκείνες στο νησί της Σαντορίνης - των οποίων η θαλάσσια περιοχή βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας και σε μέτριες θερμοκρασίες, με τους ισχυρούς ανέμους που σκεπάζουν το νησί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χαμηλώνοντας τις θερμοκρασίες της νύχτας.
Τα πιο γνωστά ελληνικά λευκά κρασιά είναι αναμφίβολα η Ρετσίνα και το Ασύρτικο. Η Ρετσίνα είναι διάσημη για ιστορικούς λόγους, και έχει αναμφισβήτητα κακή φήμη, συνδεόμενη με κατώτερης ποιότητας κρασιά που γίνονται από ένα μείγμα των σταφυλιών και συγκαλύπτονται από γεύσεις ρητίνης. Το Ασύρτικο είναι μια πιο πρόσφατη ιστορία επιτυχίας, ένα σταφύλι που σήμερα παράγει παγκόσμιας κλάσης λευκά ξηρά, από παλιά αμπέλια που καλλιεργούνται στο ηφαιστειογενές νησί της Σαντορίνης με τις παραλίες της με τη μαύρη, τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα - και τους ισχυρούς ανέμους.
Οι συνειδητοποιημένοι καταναλωτές πρέπει να διερευνήσουν και άλλες λευκές ποικιλίες από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Μαλαγουζιάς, με αρώματα από ελκυστικά άνθη πορτοκαλιάς, πυρηνόκαρπα και ανθικά. Ακριβώς πριν από την αναχώρηση μου από την Νεμέα, αγόρασα ένα υπέροχο λευκό Μοσχοφίλερο από το οινοποιείο Σεμέλη, που με τιμή κάτω από £ 10 ανά φιάλη. Είναι τόσο ανθική και ζωηρή, και αποτελεί φανταστική αξία - συνδυάστηκε πολύ καλά με ψητά καλαμάρια με φρέσκο λεμόνι.
Ακολουθούν τα κρασιά και η βαθμολογία καθ' ενός με άριστα το 100.
Κτήμα ΑΛΦΑ - Sauvignon Blanc 2015 | 93/100 |
Όβηλος - Λευκός 2014 | 93/100 |
Viognier Eclectique 2014 | 93/100 |
Ασύρτικο Σιγάλα 2014 | 92/100 |
Κτήμα Γεροβασιλείου - Chardonnay 2014 | 92/100 |
Emphasis - Ασύρτικο 2013 | 92/100 |
Ήδυσμα Δρυός - Ασυρτικο 2014 | 92/100 |
Primus Ζίτσα 2014 | 91/100 |
Χατζηδάκη - Ασύρτικο 2014 | 91/100 |
Νασιάκου - Μαντινεία 2014 | 91/100 |