Το Φουτουριστικό Κίνημα επανέρχεται σήμερα στα... cocktails!
Περισσότερο από έναν αιώνα πριν, οι Ιταλοί καλλιτέχνες του κινήματος του Φουτουρισμού εξέδωσαν το πρώτο τους προκλητικό μανιφέστο - την αναζήτηση της τέχνης που θα σόκαρε την βουκολική αγροτική κοινωνία της χώρας και θα την ωθούσε στην εποχή της βιομηχανοποίησης.

Το Φουτουριστικό Κίνημα υποστήριζε ότι οι άνθρωποι "σκέφτονται, ονειρεύονται και ενεργούν ανάλογα με ότι τρώνε και πίνουν", και επομένως η μαγειρική θα έπρεπε να υποταχθεί στην αισθητική που το κίνημα υποστήριζε.

Το "Μανιφέστο της Φουτουριστικής Μαγειρικής" ανέτρεπε με επαναστατικό τρόπο τα καθιερωμένα στη μαγειρική και στον τρόπο σερβιρίσματος. Σαν παραδείγματα να αναφέρουμε την απαγόρευση των μακαρονιών γενικά γιατί "προκαλούν κόπωση, απαισιοδοξία και έλλειψη πάθους"(!), την "γλυπτική" αισθητική των κρεάτων στο πιάτο, την κατάργηση των μαχαιροπήρουνων, και τη χρήση αρωμάτων για να βελτιώσουν στην γευστική εμπειρία!
Οι καλλιτέχνες μετέδιδαν αυτό το μήνυμά τους σε έργα ζωγραφικής με θέματα την ταχύτητα και την πτήση, σε προκλητικά θεατρικά έργα που συχνά κατέληγαν σε καυγάδες και τελικά - όπως θα συνέβαινε ίσως μόνο στην Ιταλία - σε ένα βιβλίο μαγειρικής. «Θα καθιερώσουμε τώρα τον τρόπο να τρώει κανείς προσαρμοσμένο σε μια όλο και πιο υψηλής ταχύτητας, εναέρια ζωή», δήλωνε ο αρχηγός τους, ο Filippo Tomasso Marinetti. Το «Futurist Cookbook», που δημοσιεύθηκε το 1932, περιέγραφε τα ανατρεπτικά σενάρια και τα αναρχικά πιάτα και ποτά, τα οποία αποτελούσαν τα γεύματα και τα δείπνα των φουτουριστών καλλιτεχνών.

Βέβαια, το Ιταλικό κοινό δεν πείστηκε από το μανιφέστο του Marinetti σχετικά με την φουτουριστική κουζίνα, ο δε τύπος σχεδόν... επαναστάτησε, και ο Δήμαρχος την Νάπολης, Δούκας του Bovino δήλωσε κατηγορηματικά ότι "οι Άγγελοι στον Παράδεισο δεν τρώνε τίποτα άλλο από... vermicelli al pomodoro (σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας)"!

Τώρα, η παλιά επανάσταση επανέρχεται στην Ιταλία - αυτή τη φορά με έμφαση στα ποτά.

Ανάμεσα στους κορυφαίους σήμερα bartenders του Μιλάνου, αυτά τα shock-and-awe cocktails άγγιξαν μια νέα χορδή, με τη βοήθεια της δημοσίευσης τον προηγούμενο χρόνο από τον Fulvio Piccinino του «Futurist Mixology", ένα αναλυτικό εγχειρίδιο (στα αγγλικά και ιταλικά) ορισμένων από αυτές τις πρώτες "δημιουργίες". Φουτουριστικά cocktails επινοήθηκαν από τους ζωγράφους και ποιητές, που τα εμπνεύσθηκαν από την τέχνη, όχι από τον ουρανίσκο: Αναμίξεις των ιταλικών ποτών με τα στοιχεία απρόσμενα - με μια μπανάνα, ένα βραστό κρόκο αυγού, με σοκολάτα και τυρί ή μια γκοφρέτα γεμιστή με αντσούγιες. Τα ποτά έχουν σχεδιαστεί για να υποκινήσουν δράσεις: Το Snebbiante (ομίχλη) Cutter καθαρίζει το μυαλό από άχρηστα ήθη και παλιές ιδέες, ένα Inventina (ένα παιχνίδι με το ρήμα «εφευρίσκω») διεγείρει νέες ιδέες, to Guerra in Letto (πόλεμος στο κρεβάτι) είναι διεγερτικό και αφροδισιακό και το Pace in Letto (ειρήνη στο κρεβάτι) είναι ένα υπνωτικό, που ενδείκνυται για περιπτώσεις όπου "δεν υπάρχει άλλη ανθρώπινη παρουσία στο κρεββάτι". Από τις συνταγές αποκλείονται οι μετρήσεις, προσφέροντας μια αυθόρμητη και ξεχωριστή δημιουργία κάθε φορά που σερβίρεται ένα ποτό.

"Οι φουτουριστές ήθελαν να ταρακουνήσουν τα πάντα, και έτσι πήγαν προς την κατεύθυνση της τρέλας", λέει ο Γιούρι Gelmini, επικεφαλής bartender του  Surfer΄s Den στο Μιλάνο και ένα από τα βασικά στελέχη της τρέχουσας κίνησης των cocktails. "Αλλά κοιτάξτε προσεκτικά, και θα βρείτε ότι υπάρχει πολύ νόημα και ισορροπία στις ιδέες τους." O Gelmini προσφέρει μια επιλογή από φουτουριστικές συνταγές στο μενού του στο Surfer's Den, ένα μπαρ που είναι το ίδιο ένα ενδιαφέρον αμάλγαμα αντίθετων στοιχείων, με ιστιοσανίδες να κρέμονται από το ταβάνι, αλλά και στοιχεία που βρίσκει κανείς σε μια υπαίθρια αγορά παλιών αντικειμένων. Το αποτέλεσμα είναι εφάμιλλο μιας "καλύβας στην παραλία" αντάξιας ενός Ιταλού Gatsby, αραγμένη στη μεσόγεια πόλη του Μιλάνου.

Πιστοί στο κάλεσμα του Μουσολίνι για την αυτάρκεια, οι φουτουριστές χρησιμοποιούν μόνο ιταλικό αλκοόλ για εθνικιστικούς λόγους. Μια σχέση με το φασισμό και διεστραμμένες απόψεις περί πολέμου ( «η μόνη υγιεινή του κόσμου», έγραφε ο Marinetti) περιπλέκουν την κληρονομιά, το πνεύμα και όραμα τη δημιουργικότητάς τους, αλλά ο Gelmini αισθάνεται ότι ήρθε η ώρα να εξετάσουν τις ιδέες τους, ανεξάρτητα από την πολιτική της εποχής εκείνης. "Ως Ιταλοί, γνωρίζουμε το τραύμα του παρελθόντος, και του φασισμού, αλλά ως μπάρμαν, μπορώ να δω ποιες είναι οι φουτουριστές "εφευρέσεις" και να καταλάβω ότι αυτό ήταν ένα μοναδικό ιταλικό κίνημα cocktail που έκανε λαμπρή χρήση της κουλτούρας και των προϊόντων μας. Αυτά είναι ποτά που εξακολουθούν να είναι καινοτόμα έναν αιώνα αργότερα. "

Η πρώτη απόπειρα της καθιέρωσης προπολεμικά του Φουτουριστικού Κινήματος στη μαγειρική και στα ποτά απέτυχε... Θα πετύχει άραγε σήμερα, που η... τρέλα είναι σαφώς πιό ανεκτή;