...και ο καλύτερος Sommelier του κόσμου είναι...

...ο Σουηδός Arvid Rosengren, που αναδείχτηκε πρώτος ανάμεσα στους 61 συμμετέχοντες στον πιό δύσκολο ίσως διαγωνισμό γύρω από το κρασί, που έγινε φέτος στην πόλη Mendoza της Αργεντινής.

Ο διαγωνισμός για τον καλύτερο Sommelier του κόσμου γίνεται κάθε 3 χρόνια.

Ο 31χρονος Arvid Rosengren δήλωσε μετά την ανακοίνωση στο επίσημο δείπνο του διαγωνισμού: "Ζω ένα όνειρο..." και στη συνέχεια "είναι μια νίκη του κρασιού και της μουσικής hip-hop", αφού δουλεύει σε ένα μοδάτο εστιατόριο της Νέας Υόρκης, όπου, όπως δήλωσε -σπάζοντας το κλασσικό "καλούπι" του τυπικού Sommelier- "στη δουλειά φοράω ένα πουκάμισο με κουμπιά και αθλητικά παπούτσια, παίζουμε δυνατά hip-hop και πίνουμε παλαιωμένα κρασιά".

Οι περισσότεροι διαγωνιζόμενοι προετοιμάζονταν για 6 χρόνια τουλάχιστον για να έχουν πιθανότητες νίκης στο διαγωνισμό. Λευκές νύχτες, χιλιάδες δολάρια για σπάνιες φιάλες, ατέλειωτο διάβασμα, μηδενική κοινωνική ζωή είναι η "τιμή" που πληρώνουν οι υποψήφιοι για βραβείο sommeliers κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους. Σαν παράδειγμα, ο Ιάπωνας υποψήφιος Hiroshi Ishida, πέρασε τον τελευταίο μήνα μακριά από τη γυναίκα του και τα 3 παιδιά του, σε πλήρη απομόνωση!

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει 2 φάσεις: Στην πρώτη, διαγωνίζονται όλοι οι συμμετέχοντες, για να αναδειχθούν οι 15 που θα συμμετάσχουν στον ημιτελικό. Εδώ, η δοκιμασία περιελάμβανε μια τυφλή δοκιμή 2 κρασιών και 4 οινοπνευματωδών, μια θεωρητική εξέταση και ένα τεστ σερβιρίσματος. Μια προγραμματισμένη "παγίδα" κατά την πρακτική εξέταση περιελάμβανε ένα ποτήρι σαμπάνιας με ένα λεκέ, που πολλοί από τους υποψήφιους απέτυχαν να εντοπίσουν. Επίσης, οι διαγωνιζόμενοι ρωτήθηκαν για όλες τις οινικές ζώνες του Βελγίου και κλήθηκαν να απαριθμήσουν τις οινικές περιοχές της Γερμανίας με σειρά αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους τους.

Οι προκριθέντες στον ημιτελικό ήσαν οι παρακάτω:

Christian Jacobson από Δανία
Heidi Makinen από Φινλανδία
Henrik Dalh Johansen από Νορβηγία
Raimonds Tomsons από Λεττονία
Robert Andersson από Σουηδία
Arvid Rosengren από Σουηδία
Hiroshi Hishida από Ιαπωνία
David Biraud από Γαλλία
Paz Levinson από Αργεντινή
Satoru Mori από Ιαπωνία
Elyse Lambert από Καναδα
Piotr Pietras από Πολωνία
Rassavkin Alexander από Ρωσία
Gareth Ferreira από Νότια Αφρική
Julie Dupouy από Ιρλανδία


Την επομένη, οι 15 του ημιτελικού ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της επομένης 10 τεστ, που περιελάμβαναν επιπλέον αυτών της προηγούμενης ημέρας και τη δημιουργία μιας λίστας κρασιών εστιατορίου, ταίριασμα φαγητών με κρασιά και διαχείριση "δύσκολων" πελατών.

Η Δευτέρα ήταν "ελεύθερη ημέρα" για τους διαγωνιζόμενους, και ο μεγάλος τελικός έγινε την Τρίτη το απόγευμα, μπροστά σε ένα κοινό 500 ατόμων, μεταξύ των νικητών του ημιτελικού David Biraud από τη Γαλλία, του Arvid Rosengren από τη Σουηδία, και της Julie Dupouy από την Ιρλανδία.

Τα τεστ του τελικού σε μια σκηνή-αντίγραφο μιας αίθουσας εστιατορίου περιελάμβαναν σερβίρισμα, τυφλή δοκιμή, ταίριασμα κρασιών μαι φαγητών από ένα μενού, εντοπισμό λαθών σε μιά λίστα κρασιών, αλλά και προσπάθεια... πώλησης κάποιων κιβωτίων με ακριβά; κρασιά!. Στη συνέχεις κλήθηκαν να αναγνωρίσουν φωτογραφίες σε μια οθόνη όπου προβάλλονταν για 15 δευτερόλεπτα η κάθε μία και περιελάμβαναν -μεταξύ άλλων- ανθρώπους του κρασιού και οινοποιεία.

Στο τέλος, κάθε υποψήφιος κλήθηκε να βάλει ίσες ποσότητες κρασιού σε 15 ποτήρια από μια φιάλη magnum, χωρίς να περισσέψει κρασί στη φιάλη αλλά και χωρίς δικαίωμα να συμπληρώσουν κρασί σε κάποιο ποτήρι! Μια διαδικασία με εξαιρετική ένταση, που πήρε περίπου 7 λεπτά σε κάθε υποψήφιο.

Στο τέλος, ο Rosengren ανακηρύχτηκε ο καλύτερος Sommelier του κόσμου για τα επόμενα 3 χρόνια, με τον Biraud δεύτερο και την Dupouy τρίτη.

Και η Ελλάδα;

Ο Νικόλας Γιαννόπουλος, ο Έλληνας sommelier που συμμετείχε, κατετάγη 17ος ανάμεσα σε 61 "θηρία" της παγκόσμιας οινικής οικογένειας των sommelier, σειρά καθόλου ευκαταφρόνητη! Τον συγχαίρουμε θερμά, και του ευχόμαστε "εις ανώτερα"!