Wine Folly: 3 Ελληνικά λευκά κρασιά για το καλοκαίρι
Moschofilero White Wine taste profileΗ Madeline Puckette είναι σομελιέ και visual designer της οποίας τα πολύ "ζωντανά" infographics και η εξ' ίσου ζωντανή γραφή έχει συγκεντρώσει μια ενθουσιώδη ομάδα "φίλων" από αρχάριους στο κρασί μέχρι οινολόγοςυς. Η δουλειά της έχει γίνει αποδεκτή και χρησιμοποιείται σε σημαντικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του Court of Master Sommeliers και του Guild of Sommeliers  για να βοηθήσει τους επαγγελματίες του κρασιού να μάθουν τα σχετικά με το κρασί.

Ξεκίνησε το Wine Folly στις 25 Δεκεμβρίου του 2011 με τους δύο καλύτερους φίλους της. Η έμπνευση για το Wine Folly βασίστηκε στην παρατήρηση που είχε κάνει, ενώ δούλευε σαν sommelier. Βασικά, οι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν περισσότερα για το κρασί, αλλά δεν ξέρουν από πού να αρχίσoυν. Ο στόχος του Wine Folly είναι να μοιραστεί τις γνώσεις για το κρασί με τρόπο που να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει τους νέους φίλους του.

 Η Madeline στην τελευταία της επικοινωνία προτείνει κρασιά από 3 Ελληνικές ποικιλίες για το καλοκαίρι. Με το δικό της, προσωπικό στυλ, συμβουλεύει με τι να ταιριάξουν οι αναγνώστες της τα κρασιά που προτείνει


3 Ελληνικά λευκά κρασιά για το καλοκαίρι



3 ελληνικές λευκές ποικιλίες κρασιού που είναι ιδανικές για τις παραλίες, για πικνίκ και για οπουδήποτε μπορεί να φτάσει κανείς με ποδήλατο ή κανό. Αυτά ελαφριά τα λευκά κρασιά προσφέρουν το κάθε ένα το δικό τους ατομικό χαρακτήρα.

Πέρα από τους συνήθεις ύποπτους, το Pinot Grigio και το Sauvignon Blanc, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος από νόστιμα ελαφρά λευκά κρασιά φως που περιμένουν να ανακαλυφθούν. Φυσικά, οι περισσότερες από αυτές τις ποικιλίες είναι σχετικά άγνωστες και καλλιεργούνται μόνο στη χώρας καταγωγής τους. Η Ελλάδα έχει ένα θησαυρό νέων τοπικών ποικιλιών σταφυλιών και μερικά από τα καλύτερα ελαφρά λευκά κρασιά. Εδώ έχουμε 3 λευκά κρασιά από την Ελλάδα που θα κάνουν τις ηλιόλουστες μέρες σας πιο φωτεινές.

3 Μεγάλα ελληνικά λευκά κρασιά



Ασύρτικο



“ah-SEER-tiko”
  • Εξαιρετικό για: πικνικ και κρασί στην βεράντα
  • Ταιριάζει με: Λιακάδα, φρεσκομένο γκαζόν, σαλάτα taboule, υψηλής ποιότητας φέτα, γαρίδες με λεμόνι και σκορδάκι
  • Γευστικό προφίλ: lime, τρίμμα λεμονιού, κερί μέλισσας, grapefruit, υψηλή οξύτητα
  • Σχετικά με το Ασύρτικο : Αυτό το εκπληκτικό Ελληνικό σταφύλι προέρχεται από το νησί της Σαντορίνης, αλλά, λόγω της δημοτικότητάς του, η ποικιλία αναπτύσσεται σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου είναι γνωστή για την πιο πλούσια, πιο γεμάτη γεύση φρούτων. Τα καλύτερ Ασύρτικα είναι αυτά με θέα τη θάλασσα σε ηφαιστειακά εδάφη που προσθέτουν μια αλμυρή κρυσταλλική οξύτητα στο προφίλ γεύσης. Ενώ τα περισσότερα Ασύρτικα δεν έχουν περάσει βαρέλι (διάβαζε: ελαφρά και φωτεινά), μπορείτε να βρείτε μερικά μπουκάλια με νότες δρυός, ροδάκινου και δάφς.


Malagousia Wine Taste Profile

Mαλαγουζιά



“ma-la-goo-SEE-ah”
  • Εξαιρετική για: αίθρια, υπαίθριες δραστηριότητες
  • Ταιριάζει με: σαλάτα κοτόπουλου, κρύα σούπα, σολωμό
  • Γευστικό Προφίλ: Peach, Mango lime, flint, medium + acidity, slight phenolic, slightly honeyed
  • Σχετικά με τη Μαλαγουζιά: Αφού διασώθηκε από την εξαφάνιση στη δεκαετία του 1980, αυτή η λευκή ποικιλία συνεχίζει να εντυπωσιάζει όσους έχουν την τύχη να δοκιμάσουν τα κρασιά της. Αυτά τείνουν περισσότερο προς τις πιο πλούσια γεύσεις και αρώματα τροπικών φρούτων (μάνγκο και ροδάκινο!) μαζί με μια τραγανή νότα πικρών εσπεριδοειδών. Τα καλύτερα κρασιά προέρχονται από τη Μακεδονία, από την Επανομή ΠΓΕ (ΠΓΕ είναι μια περιφερειακή ταξινόμηση των οίνων της Ελλάδας) και είναι δυνατό να βρείτε Μαλαγουζιές αναμειγνύονται με ασύρτικο για να αυξηθεί η οξύτητά τους.
Moschofilero White Wine taste profile

Μοσχοφίλερο



“mosh-co-fil-lairo”
  • Εξαιρετικό για: συναντήσεις γιά τσάι, απόλαυση στο spa, επισκέψεις στη γιαγιά
  • Ταιριάζει με: Βιετναμέζικη σαλάτα, sushi
  • Γευστικό προφίλ: Αρωματικό (αρώματα μοσχάτου), μελίτωμα, φλούδα κόκκινου μήλου, πεπόνι, ξύσμα γκρέιπφρουτ, lemon/lime, υψηλή οξύτητα, ξηρότητα, αίσθηση μελιού
  • Σχετικα με το Μοσχοφίλερο: Είναι ένα από εκείνα τα κρασιά όπου τα αρώματα του θα σας εξαπατήσουν: μυρίζει γλυκά αρώματα, μοσχάτο σταφύλι, και κρυστάλλους από ακατέργαστο μέλι, αλλά, κατά την γευστική δοκιμή, θα ανακαλύψετε ότι το Μοσχοφίλερο είναι απόλυτα ξηρό. Το ίδιο το σταφύλι έχει χρώμα ροζ γκρι (όπως ακριβώς και Pinot Grigio) και, περιστασιακά, θα βρείτε τα κρασιά να έχουν μια χροιά χαλκού στο χρώμα. Είναι ένα από εκείνα τα κρασιά που μπορείτε να καθίσετε και να τα μυρίζετε, και συνεχίζετε να τα μυρίζετε, μέχρι που η μύτη σας να σταματήσει να λειτουργεί! Έχει τόσο εξαιρετικά αρώματα.