Ανακοινώθηκαν (επιτέλους!) τα βραβεία του Διαγωνισμού Οίνου Decanter!
Τα πολυαναμενόμενα βραβεία του Διαγωνισμού Decanter World Wine Awards επιτέλους ανακοινώθηκαν, μετά 2 αναβολές της ημερομηνίας ανακοίνωσης!

Κρασιά από τη Χιλή και τη Γαλλία κυριάρχησαν στην πιο σημαντική κατηγορία των Βραβείων του Διαγωνισμού Decanter World Wine Awards (DWWA) 2016, λαμβάνοντας 6 και 9 Platimum μετάλλια (- Best in Show) αντίστοιχα.. Από τα σχεδόν 16.000 κρασιά που δοκιμάστηκαν, μόνο 31 έφτασαν στην κορυφαία κατηγορία, , προηγουμένως γνωστή σαν "διεθνή τρόπαια".

Σε μία σημαντική νίκη για τις ΗΠΑ στην 40η επέτειο της Κρίσης του Παρισιού, ένα Pinot Noir από το Όρεγκον κατάφερε να νικήσει α Γαλλικά premier cru και grand cru της Βουργουνδίας για να λάβει το Platinum "Best in Show βραβείο" για Pinot Noir άνω των £ 15.

Τα κρασιά κρίθηκαν σε τυφλή δοκιμή από 240 από τους καλύτερους ουρανίσκους του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων 69 Masters of Wine και 26 Master Sommeliers, επί μία εβδομάδα στο Tobacco Dock του Λονδίνου. Τα κρασιά που βραβεύτηκαν με Platinum δοκιμάστηκαν και πάλι σε μια ειδική γευσιγνωσία στην έδρα του Decanter για να επιλεγούν τα βραβεία Best in Show - τα καλύτερα του διαγωνισμού.

Και η Ελλάδα;

Φέτος δυστυχώς ήταν μια μέτρια χρονιά για την Ελλάδα! Βραβεύτηκε με 2 Περιφερειακά Τρόπαια (4 πέρυσι), 1 Χρυσό μόνο (4 πέρυσι), 38 Αργυρά (35 πέρυσι), 105 Χάλκινα (86 πέρυσι) και 53 συνιστώμενα (58 πέρυσι)! Σύνολο 146 μετάλλια (129 πέρυσι) και 53 συνιστώμενα!  Μείωση λοιπόν στα Platinum, στα Χρυσά, μικρή αύξηση στα Αργυρά και σημαντική αύξηση στα Χάλκινα μείωση στα αργυρά. Αυτά μετά από την δραματική μείωση των περυσινών βραβείων σε σχέση με τα προπέρσυνα.! Έξω λοιπόν δεν πάμε και τόσο καλά...

Η κριτική επιτροπή των Ελληνικών βραβείων αποτελείτο από τους Isa Bal (Master Sommelier), Γιάννη Καρακάση (Master of Wine), Νίκο Μάνεση (Regional Chair) και Sebastian Payne (Master of Wine).

Παραθέτουμε τα Ελληνικά βραβεία όπως ακριβώς δημοσιεύτηκαν στο Decanter. Συγχαίρουμε θερμά όσους βραβεύτηκαν, ειδικά το Κτήμα Αργυρού στη Σαντορίνη για τα 4 μετάλλια σε όλες τις κατηγορίες και το Κτήμα Αβαντίς για το Platinum και τα άλλα 3 μετάλλια  και ευχόμαστε καλή πορεία των βραβευμένων κρασιών τους!

Θα επανέλθουμε με αναλυτικό σχολιασμό των βραβείων μέσα στην εβδομάδα...Platinum (Regional Trophy)
ΠαραγωγόςΌνομα ΟίνουΠεριοχήΧρώμα
Argyros Vinsanto 20 Years Barrel Aged Santorini White
Avantis Estate & WineryAgios XronosEviaRed

Χρυσά

ΠαραγωγόςΌνομα ΟίνουΠεριοχήΧρώμα
ArgyrosVinsanto 12 Years Barrel AgedSantoriniWhite

Αργυρά
ΠαραγωγόςΌνομα ΟίνουΠεριοχήΧρώμα
Alpha EstateHedgehog Vineyard XinomavroAmyndeonRed
ArgyrosVinsanto 4 Years Barrel AgedSantoriniWhite
Avantis WineryAfouraSantoriniWhite
DiamantakisDiamantopetra Syrah-MandilariCreteRed
Domaine D. MigasChardonnayTyrnavosWhite
Domaine GlinavosSyrahZitsaRed
Domaine PapagiannakosSabbatianoAttikiWhite
Domaine ZafeirakisLimnionaTyrnavosRed
Estate ArgyrosFrench Oak Fermented AssyrtikoSantoriniWhite
GaiaVinsantoSantoriniWhite
GavalasVinsantoSantoriniWhite
IdaiaLiatikoDafnesRed
IdaiaOcean ThrapsathiriCreteWhite
KaranikaCuvee Special Xinomavro BrutNot Applicable<