Αποκαλύπτουμε τους "Πρωταθλητές" του 1ου Εξαμήνου!

Η είσοδος στον Ιούλιο έχει για το House of Wine και τους φίλους του μια ιδιαίτερη σημασία: Οι «Πρωταθλητές του 1ου εξαμήνου» αποκαλύπτονται! Ή όπως λέμε σε απλά… ελληνικά, “Let’s meet the Champions!

Τι είναι όμως οι «Πρωταθλητές»; Είναι τα κρασιά που πρώτευσαν στις πωλήσεις του House of Wine. Είναι οι Πρωταθλητές που εσείς αναδείξατε μέσα από τις αγορές σας, οι δικοί σας Πρωταθλητές. Αυτοί δηλαδή που δεν αναδείχθηκαν από την "ψήφο" κάποιων "ειδικών", αλλά από την δημοκρατική ψήφο των πελατών του House of Wine, την ψήφο που "μετράει" περισσότερο από όλες!

Δεν ισχυριζόμαστε βέβαια ότι οι «Πρωταθλητές» μας αποτελούν την απόλυτη έγκυρη λίστα των προτιμήσεων των Ελλήνων καταναλωτών. Αλλά επειδή πουλάμε σχεδόν όλα τα κρασιά σε όλη την Ελλάδα, οι «Πρωταθλητές» του House of Wine αποτελούν μια καλή ένδειξη των προτιμήσεων του ελληνικού κοινού. Εξ' άλλου, δεν υπάρχει άλλη παρόμοια στατιστική!

Έτσι λοιπόν, όπως πάντα, σήμερα παρουσιάζουμε τέσσερεις κατηγορίες πρωταθλητών: Μια γενική και τρείς ειδικές.

Στην γενική κατηγορία, κατατάσσονται όλα τα κρασιά -ασχέτως χρώματος ή άλλων ιδιοτήτων. Στις τρείς υπόλοιπες, κατατάσσονται οι πρωταθλητές του κάθε "χρώματος": Πρωταθλητές των ερυθρών, των λευκών και των ροζέ.

Είναι εντυπωσιακό ότι τα 5 πρώτα κρασιά των "Πρωταθλητών" είναι λευκά! Στα 15 πρώτα κρασιά τα λευκά είναι  8, τα ερυθρά 5 και τα ροζέ 2. Στο σύνολο των πωληθέντων κρασιών το 1ο εξάμηνο του 2016, τα λευκά αποτελούν το 51,69%, τα ερυθρά το 37,95% και τα ροζέ το 10,36%. Εντούτοις, σε συνολική αξία τα ερυθρά υπερβαίνουν τα λευκά.

Το οινοποιείο με τα περισσότερα κρασιά στους "Πρωταθλητές" είναι το Κτήμα Αβαντίς με 4 κρασιά και ακολουθεί το Κτήμα ΑΛΦΑ με 3. Στα Ερυθρά 3 κτήματα έχουν από 2 κρασιά (Αβαντίς, ΑΛΦΑ και Κυρ-Γιάννης), στα Λευκά το Κτήμα Αβαντίς προηγείται με 3 κρασιά και από 2 κρασιά έχουν η Γαία Οινοποιητική, το Κτήμα Γεροβασιλείου και το Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Τέλος, στα Ροζέ από 2 κρασιά έχουν το Κτήμα Αβαντίς, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη και το Κτήμα Παλυβού.

Είναι εντυπωσιακό ότι στους "Πρωταθλητές" κατάφερε να μπεί μόνο ένα ξένο κρασί! Ποιό άλλο βέβαια από το... αιώνιο Vina Esmeralda!

Γνωρίστε λοιπόν σήμερα τους «Πρωταθλητές του 1ου εξαμήνου» του 2016. Τους δικούς σας πρωταθλητές!
Οι Πρωταθλητές των Πρωταθλητών!
Μεγάλο Χρυσό: Κτήμα Αβαντίς Λευκός
2ο σε πωλήσεις κρασί του 2015, 1ο σε πωλήσεις κρασί του 2014, 3ο το 2013 και 1ο το 2012! Δίκαια, όταν μέχρι πρόσφατα για να απολαύσει κανείς στο κρασί του ποιοτικά χαρακτηριστικά αντίστοιχα με αυτά που συναντάμε στο λευκό κτήμα Αβαντίς, έπρεπε να κοιτάξει σε άλλη κατηγορία τιμής. Ο Απόστολος Μούντριχας με αυτό το εξαιρετικό λευκό, κερδίζει επάξια την καλύτερη σχέση ποιότητας τιμής ανάμεσα στις προτάσεις του House of Wine, και τη θέση του Πρωταθλητή το 1ο εξάμηνο του 2016!
Μεγάλο Αργυρό: Βιβλία Χώρα Λευκός
1ο σε πωλήσεις κρασί του House of Wine το 2015 και 2014! Αγαπημένο λευκό κρασί με εξωτικά χαρακτηριστικά που του δίνουν ένα νεοκοσμίτικο προφίλ. Έντονα φυτικά και βοτανικά αρώματα σε συνδυασμό με εξαιρετική οξύτητα το κάνουν ιδιαίτερα ευέλικτο σε συνδυασμούς με φαγητό, αλλά και πολύ απολαυστικό.
Μεγάλο Χάλκινο: Κτήμα ΑΛΦΑ Μαλαγουζιά
Μια κρυστάλλινη και τραγανή Ελληνική ποικιλία η Μαλαγουζιά, με λαμπερό πρασινο-κίτρινο χρώμα και έντονο άρωμα με νότες λουλουδιών, εσπεριδοειδών και διακριτικών αρωματικών βοτάνων. Στο στόμα είναι γεμάτη με εξαιρετική ισορροπία –δροσιά και φινέτσα και έχει ζωηρή και μακράς διάρκειας επίγευση. Ταιριάζει απόλυτα με λευκά κρέατα, πουλερικά, ψαρικά, τυριά αλμυρά και λιπαρά, όσπρια, ζυμαρικά, ριζότο, λαχανικά και λαδερά και είναι μια πολύ καλή πρόταση για να συνοδεύσει τα πρώτα πιάτα ενός εορταστικού γεύματος.
Οι Πρωταθλητές στις σειρές 4-15
Ακολουθούν τα κρασιά που κατετάγησαν στις θέσεις 4-15 στις πωλήσεις του House of Wine το 1ο εξάμηνο του 2016
Οι Πρωταθλητές των Ερυθρών
Χρυσό Ερυθρών: Κτήμα ΑΛΦΑ - Ξινόμαυρο Reserve Παλαιά Κλήματα
Ένα πληθωρικό ερυθρό κρασί από Ξινόμαυρο για πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις. Χαρακτηρίζεται από περίτεχνη πικάντικη μύτη, γεμάτο στόμα με σωστά έντονες τανίνες, ισορροπία και μεγάλη διάρκεια. Από τις κορυφαίες ερυθρές προτάσεις της σεζόν! Το συνιστά ανεπιφύλακτα και ο Robert Parker, δίνοντάς του βαθμολογία 93/100, τη μεγαλύτερη βαθμολογία για Ελληνικό ερυθρό οίνο!
Αργυρό Ερυθρών: Κτήμα Αβαντίς Ερυθρός
Grenache/Syrah/Mourvedre, το κλασικό χαρμάνι του Νότιου Ροδανού βρίσκει εδώ την ποιοτική του επιβεβαίωση, με τον ‘Rhone-Ranger’ της Ελλάδας, Απόστολο Μούντριχα να δημιουργεί ένα εντυπωσιακό, γλυκόποιοτο και ισορροπημένο κρασί, απολαυστικό με κρέατα κόκκινιστά ή της σχάρας.
Χάλκινο Ερυθρών: Κτήμα Αβαντίς Syrah
Κορυφαίο Syrah για πολύ ιδιαίτερες στιγμές. Προκύπτει από σταφύλια επιλεγμένου αμπελιού του Κτήματος, με ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση, μακρά και περίτεχνη οινοποίηση και μεγάλη παλαίωση πριν καν διατεθεί στο εμπόριο. Είναι πλούσιο, βαθύ και απολαυστικό, με τανίνες που… δαγκώνονται και μακρά και πλούσια επίγευση.
Οι Πρωταθλητές των Ερυθρών στις σειρές 4-15
Ακολουθούν τα κρασιά που κατετάγησαν στις θέσεις 4-15 στις πωλήσεις Ερυθρών κρασιών του House of Wine το 1ο εξάμηνο του 2016
Οι Πρωταθλητές των Λευκών
Οι Πρωταθλητές των Λευκών
Τα τρία πρώτα κρασιά, οι Πρωταθλητές των λευκών που ανέβηκαν στο βάθρο, είναι τα τρία πρώτα των Πρωταθλητών 2016, αφού και τα 3 κρασιά εκεί είναι Λευκά! Έτσι εδώ παρουσιάζουμε τον κατάλογο των Πρωταθλητών των Λευκών του1ο εξάμηνο του 2016 συνολικά.
Οι Πρωταθλητές των Ροζέ
Χρυσό Ροζέ: Ακακίες Κυρ-Γιάννη
Περίτρανο παράδειγμα της ομορφιάς του ροζέ κρασιού από την προνομιούχα οινοπαραγωγική ζώνη του Αμυνταίου. Το Ξινόμαυρο βγάζει όλη τη δροσιστική του οξύτητα, αλλά και τον πλούτο των αρωμάτων των άγριων φρούτων και της ντομάτας, για να δώσει ένα από τα πολύ αγαπημένα Ελληνικά ροζέ. Μια υποψία τανινών το βοηθάει να συνοδεύσει ελαφριά πιάτα με κρέας, καθώς και κοκκινιστά.
Αργυρό: Κτήμα Θεόπετρα Ροζέ
Με εφόδιο το μεγάλο χρυσό μετάλλιο στον σπουδαίο διεθνή διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles, ταρακούνησε όλους όσους δεν πίστευαν στη δυναμική των Ελληνικών Ροζέ κρασιών. Η σπάνια Λημνιώνα, συναντάει επιτυχημένα το Syrah, δίνοντας ένα κρασί με διακριτικά φρουτώδη αρώματα, και ‘τραγανό’ χαρακτήρα, ικανό να συνοδέψει εξαιρετικά διάφορα πιάτα της Ελληνικής κουζίνας.
Χάλκινο: Κτήμα Σκούρα - Άκρες Ροζέ
Ένα πολύ ευχάριστο Ροζέ από Αγιωργίτικο και Μοσχοφίλερο, ζυμωμένο σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Με ζωντανά, γεμάτα καθαρότητα αρώματα ώριμων κερασιών και φραμπουάζ, με νύξεις γλυκών μπαχαρικών, ανθέων και νότες ροδοπέταλου. Ώριμα κεράσια, φραμπουάζ, γλυκά μπαχαρικά, ροδοπέταλα στο γεμάτο και πολύπλοκο στόμα. Η επίγευση έχει μεσαία διάρκεια και συνεχή εξέλιξη, οδηγώντας στην πολυπλοκότητα.
Οι Πρωταθλητές των Ροζέ στις σειρές 4-15
Ακολουθούν τα κρασιά που κατετάγησαν στις θέσεις 4-15 στις πωλήσεις Ροζέ κρασιών του House of Wine το 1ο εξάμηνο του 2016