Γίνετε cocktail bartender με το… κινητό σας!
Τα κοκτέιλ έχουν πια γίνει μόδα… Κυριαρχούν παντού, τόσο έξω, όσο και… μέσα στο σπίτι! Οι συνταγές που κυκλοφορούν είναι πάρα πολλές, και πολλοί θα ήθελαν να μιμηθούν τους cocktail bartenders, τους εξειδικευμένους σε κοκτέιλ «μάγους»!

Δύσκολο… ασφαλώς. Αδύνατο όμως όχι! Και αυτό γιατί δεν ξέρετε το μυστικό: Έχετε ήδη εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες συνταγές των καλύτερων κοκτέιλ που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο! Και τις έχετε στις άκρες των δαχτύλων σας! Κυριολεκτικά!

Είναι οι εξειδικευμένες εφαρμογές που θα βρείτε στο κινητό σας… Τα σημερινά smartphones σας δίνουν την ευκαιρία να γίνετε ο bartender της παρέας σας. Και αυτό τόσο σε iPhone όσο και σε Android.

Ξεκινάμε λοιπόν

Η πρώτη εφαρμογή -ή application ή app στην καθομιλουμένη) είναι το «8,500+ Drink & Cocktail Recipes», η οποία, όπως υποδηλώνει το όνομά της, προσφέρει τόσες πολλές επιλογές που οπωσδήποτε θα βρείτε πάρα πολλές που να σας αρέσουν.

Η εφαρμογή αυτή δεν είναι υψηλής τεχνολογίας: Πρόκειται ουσιαστικά για μια λίστα από κοκτέιλ που μπορείτε να περιηγηθείτε ή να αναζητήσετε. Δεν υπάρχουν φανταχτερές φωτογραφίες ή λεπτομερείς οδηγίες. Αλλά το app σας επιτρέπει να ψάξετε για συνταγές με βάση την κατηγορία ή τα συστατικά, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν θέλετε να αγιοποιήσετε συστατικά που ήδη έχετε. Μπορείτε επίσης να επισημάνετε τις αγαπημένες συνταγές ώστε πολύ εύκολα να τις βρείτε και πάλι αργότερα.

Οι οδηγίες είναι σαφείς και εύκολο να τις ακολουθήσετε. Η εφαρμογή είναι δωρεάν για iOS και Android, αν και πιθανόν να βρείτε τις pop-up διαφημίσεις ενοχλητικές.

Η εφαρμογή «Modern Classics of the Cocktail Renaissance» είναι πιο ενδιαφέρουσα, με μια μικρή αλλά προσεκτικά επιμελημένη λίστα των ποτών που έχουν γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια.

Οι συνταγές είναι απλές και περιλαμβάνουν συναρπαστικά αποσπάσματα από τις ιστορίες των ποτών, καθώς και γνώσεις σχετικά με ορισμένα από τα συστατικά τους.

Η εφαρμογή προσφέρει πολλές πληροφορίες για την ιστορία του καθενός από τα κοκτέιλ της: Μπορείτε να «ρωτήσετε» για προτάσεις με βάση τα συστατικά που έχετε στη διάθεσή σας. Και μπορείτε να πάρετε συμβουλές σχετικά με άλλα συστατικά που μπορεί να θέλετε να αγοράσετε για να επεκτείνετε το φάσμα των κοκτέιλ που μπορείτε να κάνετε. Η εφαρμογή δείχνει κομψή, επαγγελματική και θα μπορούσε να είναι ένα εύχρηστο εργαλείο για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Είναι διαθέσιμη μόνο για iOS (iPhone, iPad, κοστίζει $10 και περιέχει περίπου 100 συνταγές.

Αν τα γούστα σας είναι πιο παλιομοδίτικα (ή ας πούμε παραδοσιακά), το «Martin’s Index of Cocktails» προέρχεται από τον ίδιο κατασκευαστή app όπως το «Modern Classics», αλλά φτάνει πιο πίσω στο χρόνο. Αυτή η εφαρμογή περιέχει περισσότερες από 2.400(!) συνταγές που χρονολογούνται ήδη από το 1850, προσφέροντας ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις για τα είδη των κοκτέιλ που είναι γνωστά σήμερα. Η εφαρμογή κοστίζει επίσης $ 10 και είναι μόνο για  iOS.

Η εφαρμογή «Cocktails – Virtual Drink Mixer and Recipes» ξεχωρίζει για ένα έξυπνο τέχνασμα: Χρησιμοποιεί την κάμερα της συσκευής σας για να «δεί» το ποτήρι που έχετε επιλέξει. Στη συνέχεια, επιλέγετε μια συνταγή κοκτέιλ, και η εφαρμογή παρουσιάζει έναν οδηγό που σας δείχνει τις ποσότητες κάθε συστατικού της που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε με βάση το ποτήρι σας!

Θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν είστε «άρρωστος» με τις ακριβείς μετρήσεις κοκτέιλ!. Επίσης απλοποιεί τη διαδικασία δημιουργίας ενός αριθμού κοκτέιλ και όχι ενός ποτηριού μόνο. Η εφαρμογή διαθέτει μια βάση δεδομένων των κοινών σχημάτων και μεγεθών ποτηριών (με την επισήμανση, κάπως συγκεχυμένα, στα γερμανικά, αν και το υπόλοιπο app είναι στα αγγλικά), αλλά μπορείτε επίσης να εισάγετε τις μετρήσεις των δικών σας ποτηριών και θα χρησιμοποιήσει αυτά τα στοιχεία για τον υπολογισμό της σωστής αναλογίας των συστατικών. Το «Cocktails – Virtual Drink Mixer and Recipes» υπάρχει μόνο σε iOS και κοστίζει $1.

Η εφαρμογή «Cocktails: Become a Real Bartender» επίσης αξίζει να την έχετε: Εχει μόνο περίπου 400 συνταγές, αλλά είναι πλούσια εικονογραφημένη, καλά σχεδιασμένη και εύκολη στην πλοήγηση.

Περιλαμβάνει αναλυτικά βήμα προς βήμα οδηγίες για την ανάμειξη κοκτέιλ, συμπεριλαμβανομένων οπτικών υποδείξεων σχετικά με την προσθήκη πάγου, το γέμισμα των ποτηριών κλπ.

Η εφαρμογή είναι δωρεάν για iOS.