Μειώθηκε σημαντικά η παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2016
O Robert Parker βαθμολογεί 114 κορυφαία ελληνικά κρασιάΚατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Διεθνούς Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (OIV), ο Γενικός Διευθυντής του OIV, Jean-Marie AURAND, παρουσίασε τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2016.

Σε γενικές γραμμές:

Η παγκόσμια παραγωγή οίνου, με εξαίρεση τους χυμούς και τα γλεύκη, είναι πιθανό να φθάσει 259.500.000 εκατόλιτρα - μια μείωση της τάξης του 5% σε σύγκριση με το 2015, και κατατάσσεται μεταξύ των τριών μικροτέρων από το 2000, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του OIV

Η Ιταλία (48,8 MHL) επιβεβαιώνει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος παγκόσμιος παραγωγός, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (41,9 MHL) και την Ισπανία (37,8 MHL).

Μετά από δύο κακές σοδειές, η Ρουμανία (4,8 MHL) επέστρεψε σε ένα καλό επίπεδο παραγωγής.

Ένα ακόμη υψηλότερο επίπεδο παραγωγής καταγράφηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες (22,5 MHL).

Στη Νότια Αμερική, η παραγωγή έπεσε στην Αργεντινή (8,8 MHL), Χιλή (10,1 MHL)
και στην Βραζιλία (1,4 MHL).

Αυξητική ήταν η παραγωγή της Αυστραλίας (12,5 MHL) και της Νέας Ζηλανδίας (3.1 MHL)

Το 2016, η Ιταλία επιβεβαίωσε τη θέση της ως ο μεγαλύτερος παγκόσμιος παραγωγός (48,8 MHL, -2% σε σύγκριση με το 2015), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (42,2 MHL, -12% σε σύγκριση με το 2015) και την Ισπανία (37,8 MHL, + 1% σε σύγκριση με το 2015).

Στις τρεις κύριες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής, η παραγωγή επέστρεψε σε ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας για την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ στη Γαλλία το 2016 η παραγωγή ήταν σημαντικά χαμηλότερη από το μέσο όρο.

Η Γερμανία και η Πορτογαλία ακολούθησαν μια πτωτική τάση με 8.4 και 5.6 MHL (-4% και -20%) αντίστοιχα, ενώ στη Ρουμανία (4,8 MHL) και την Ελλάδα (2,6 MHL) η παραγωγή ήταν αυξημένη (+ 37% και + 2%).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες (22,5 MHL, + 2% σε σύγκριση με το 2015) καταγράφουν και πάλι ένα υψηλό επίπεδο παραγωγής.

Στο νότιο ημισφαίριο, παρατηρήθηκε μια μείωση της παραγωγής. Στη Νότια Αμερική, η παραγωγή επηρεάστηκε έντονα από καιρικά φαινόμενα: Η Αργεντινή καταγράφει μιασημαντική μείωση της παραγωγής της με μόλις 8,8 MHL να οινοποιούνται το 2016 (-35% σε σχέση με το 2015), ενώ η Χιλή (10,1 MHL) είδε μια μείωση της τάξης του 21% σε σύγκριση με το 2015. Τέλος, στη Βραζιλία, η παραγωγή μειώθηκε στο 1,4 MHL (μια απότομη πτώση 50% σε σύγκριση με το 2015).

Η Νότια Αφρική είδε μια πτώση 19%, με παραγωγή 9 MHL.

Σε αυτή την εποχή του έτους, δεν έχουμε ακόμη οριστικά στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση κρασιού. Παρ 'όλα αυτά εκτιμάται στην τάξη των 239,7 έως 246,6. MHL.