Απονεμήθηκαν τα πρώτα FNL Best Restaurant Awards by Volvo 2016Δημιουργείστε τη γιορτινή σας κάβα
Τα πρώτα FNL Best Restaurant Awards απονεμήθηκαν χθες Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016 στα κορυφαία εστιατόρια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Κέρκυρας, της Μυκόνου και της Σαντορίνης, συνολικά στα καλύτερα 104 εστιατόρια αυτών των προορισμών!

Τα FnL Best Restaurant Awards 2016 byVolvo, στην πρώτη τους διοργάνωση κατάφεραν να δώσουν ξεκάθαρα το στίγμα της νέας εποχής στην αξιολόγηση της ελληνικής εστιατορικής σκηνής. Τα βραβεία πέτυχαν τον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη και αξιολόγηση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας, και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και σύγχρονου οδηγού εστιατορίων, που αφουγκράζεται να απαντά στα ερωτήματα του κοινού.

Εμπνευστής και δημιουργός των βραβείων είναι το κορυφαίο portal γαστρονομίας & ευζωίας, FNL -The Food and LeisureGuide, με κριτές μια εξαιρετική ομάδα κριτικών γεύσης, δημοσιογράφων και lifestyleinfluencers. Tο όλο εγχείρημα υποστηρίχτηκε από πολύ σημαντικές εταιρείες, με κεντρικό χορηγό την Volvo Car Hellas,τη σαμπάνια Moet & Chandon, την πλατφόρμα του Fine Drinking του World Class της Diageo, τη Nespresso Business Solutions και την μπίρα Kaiser.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε μια λαμπερή τελετή στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, παρουσία των εκπροσώπων των βραβευμένων εστιατορίων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, αναγνωστών κ.α. από όλη τη χώρα. Την απονομή επιμελήθηκε ο Χάρης Τζαννής και παρουσίασε η Σμαράγδα Καρύδη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους Μιχάλη Κατσαρό, Μανόλο Βέγκα Σόσα και Βαγγέλη Κοτζαμπάση σε επιμέλεια του Αργύρη Καλλιανιώτη. Στην συνέχεια ακολούθησε ένα απολαυστικό FoodParty. Τέσσερα food corners στήθηκαν, το καθένα με την επιμέλεια ενός βραβευμένου σεφ. Συγκεκριμένα, στο Moet & Chandon Gourmet Spot, ο Μιχάλης Νουρλόγλου δημιούργησε πιάτα για την σαμπάνια, στο World Class Drinks Asian & Cocktails Corner, ο Γιώργος Βενιέρης συνδύασε τις δημιουργίες του με κοκτέιλ, στο Kaiser Comfort Zone, ο Ηλίας Σκουλάς μας ταξίδεψε με street food από όλο τον κόσμο και μπίρα, ενώ στο Nespresso sweet Spot, ο Δημήτρης Χρονόπουλος μας γλύκανε συνοδεία των νέων ποικιλιών της Nespressoγια τα γαστρονομικά εστιατόρια. Τέλος, το G-Touch Catering του Βαγγέλη Γιαννουκλίδη δημιούργησε την υποδομή ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό το πολύπλοκο γαστρονομικό εγχείρημα.

Συνολικά απονεμήθηκαν 104 βραβεία-αστέρια σε εστιατόρια, από αυτά βαθμολογήθηκαν τα 83 με ένα αστέρι, τα 19 με δύο αστέρια και μόλις δύο εστιατόρια με τρία αστέρια, ενώ δόθηκαν και 16 Μεγάλα Βραβεία σε ισάριθμες κατηγορίες. Η κριτική επιτροπή των βραβείων, ταξίδεψε επί ένα χρόνο και δοκίμασε τις κουζίνες και έζησε την εμπειρία εκατοντάδων εστιατορίων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Κέρκυρα, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, περιοχές που επελέγησαν πρώτες για αξιολόγηση. Νέοι προορισμοί της Ελλάδας θα προστεθούν προς αξιολόγηση για τα βραβεία του 2018, ενώ στόχος είναι σύντομα να καλυφθεί ολόκληρη η χώρα.

Τη βραδιά της απονομής παρουσιάστηκε ο έντυπος οδηγός FNL The Guide, Restaurants 2017 byVolvo, με όλα τα βραβευμένα εστιατόρια. Το περιεχόμενο του θα είναι διαθέσιμο και online, σε ειδικό section του FNL, ενώ θα πωλείται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, καθώς και online μέσα από το FNL. Ο οδηγός θα δίδεται και ως δώρο σε όλους όσοι αγοράζουν αυτοκίνητα Volvo!

Οι βασικές αρχές που χαρακτηρίζουν την αξιολόγηση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας από την επιτροπή του FNL, είναι η εξωστρέφεια, η διάρκεια και η επιλογή των κατηγοριών. Τα αποτελέσματα βασίστηκαν στην αξιολόγηση μιας πολυσυλλεκτικής επιτροπής από μέλη της ομάδας του FNL αλλά και από προσωπικότητες εκτός. Η διάρκεια ως αρχή, στηρίζεται στην συνολική αίσθηση του χρόνου και όχι μόνο σε δοκιμή της μιας βραδιάς όπου απλά βαθμολογούνται πιάτα και «φωτογραφίζεται» η στιγμή. Τέλος η επιλογή των κατηγοριών έγινε με βάση γενικές και δημοφιλείς κατηγορίες που αξίζουν βράβευση και στις οποίες το κοινό αναζητά την πληροφόρηση. Τα FNL Best Restaurant Awards by Volvo εμπεριέχουν και την υψηλή γαστρονομία, αλλά και το comfort food, τις έθνικ κουζίνες και το ιδιαίτερο street food. Δόθηκαν ακόμη τρία ειδικά βραβεία στον πρωτοεμφανιζόμενο σεφ, στον πιο επιδραστικό καθώς και βραβείο συνολικής προσφοράς.

Τα μέλη της επιτροπής των βραβείων ήταν οι: Πάνος Δεληγιάννης, Θάλεια Τσιχλάκη, Πάνος Σταθόπουλος, Ντίνος Στεργίδης, Τάσος Μητσελής, Βασίλης Δημαράς, Φώτης Βαλλάτος, Φώτης Τσιμέλας, Μερόπη Παπαδοπούλου, Πέτρος Μπουροβίλης, Δημήτρης Παπαζυμούρης και Χρήστος Φίλιος.ΚύριαΧαρακτηριστικά των FNL Best Restaurant Awards 2016 by Volvo

Κλίμακα βαθμολογίας


1 αστέρι: καλό στην κατηγορία του. Με ένα αστέρι βαθμολογείται οποιοδήποτε σημείο εστίασης ξεχωρίζει για τις γευστικές επιδόσεις του εντός της κατηγορίας του, είτε αυτή είναι η γαστρονομική κουζίνα, η έθνικ, το comfort food, είτε μια ταβέρνα ή ακόμη και ένα σημείο street food. Τα εστιατόρια με ένα αστέρι δεν είναι όλα συγκρίσιμα μεταξύ τους, ακριβώς επειδή ακολουθείται η λογική του «καλό στην κατηγορία του».

2 αστέρια: πολύ καλό εστιατόριο ανεξαρτήτως κατηγορίας. Με δύο αστέρια θα μπορούσε να αξιολογηθεί ακόμη και ένα απλό εστιατόριο με comfort food ή μια ταβέρνα εφόσον οι γευστικές επιδόσεις τους και η ποιότητα των υλικών τους είναι τόσο υψηλή που να τα φέρνει στα πρόθυρα της υψηλής γαστρονομίας.

3 αστέρια: εξαιρετικό εστιατόριο διεθνούς κλάσης. Μόνο τα κορυφαία γαστρονομικά εστιατόρια της χώρας θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μια τόσο υψηλή επίδοση.

4 αστέρια: ένα μεγάλο εστιατόριο! Μόνο ένα πραγματικά άριστο εστιατόριο που θα ανήκει στην παγκόσμια ελίτ μπορεί να διεκδικήσει τα τέσσερα αστέρια!

Υιοθετείται επίσης το σύμβολο «βέλος προς τα πάνω» που δεν θα απεικονίζεται μεν στην πλακέτα, αλλά μόνο στον οδηγό και τις αναφορές και θα σηματοδοτεί τα εστιατόρια που εκτιμούμε ότι είναι κοντά στο να μεταπηδήσουν στην από πάνω κατηγορία.Κατηγορίες των βραβείων και των ειδικών βραβείων:

Διεθνής υψηλή γαστρονομία

Ελληνική υψηλή γαστρονομία

Σύγχρονη Ελληνική κουζίνα

Παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα

Modern Brasserie

Asian fusion κουζίνα

Ethnic εστιατόριο

Ευρωπαϊκές κουζίνες

Εστιατόριο για Κρέας

Εστιατόριο για Ψάρι

Street food (burger, pizza, σουβλάκι, σάντουιτς, φαλάφελ όλα τα είδη γενικά που μπορείς να πάρεις και στο χέρι από τα εν λόγω σημεία)

Newcomers (όσα άνοιξαν από κάθε κατηγορία μέσα στην υπό κρίση χρονιά)

Most Influential chef

Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος σεφ

Βραβείο συνολικής προσφοράς

Καλύτερη λίστα κρασιών

Σε δήλωση του ο δημιουργός και διευθυντής του FΝL Guide κ. Πάνος Δεληγιάννης τόνισε:

«Τα FNL BestRestaurant Awards by Volvo, αξιολόγησανκαιβαθμολόγησαν τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας, θέλοντας πρωτίστως να βοηθήσουν το κοινό, προσφέροντας ένα αντικειμενικό εργαλείο επιλογής. Τα εστιατόρια σήμερα αναδεικνύονται ως κύρια έξοδος ψυχαγωγίας και διασκέδασης και γι’ αυτό οι επιλογές μας θα πρέπει να καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος αναγκών, στιγμών και διαθέσεων. Η λογική του «καλού στην κατηγορία του» που αντιπροσωπεύει το ένα αστέρι αλλά και τα βραβεία σε επιμέρους κατηγορίες αποσκοπούν σε αυτόν ακριβώς τον πλουραλισμό επιλογών. Ο οδηγός με τα καλύτερα εστιατόρια, που προέκυψε μέσα από την όλη διαγωνιστική διαδικασία, είναι η προσφορά του FΝL στο κοινό που αγαπά να περνά ωραία και ταυτόχρονα είναι ένα μεγάλο μπράβο σε όσους περιλαμβάνει».

To House of Wine συγχαίρει θερμά τόσο το FNL-Guide όσο και τον επικεφαλής του Πάνο Δεληγιάννη, και τους εύχεται καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο της βράβευσης των καλύτερων Ελληνικών εστιατορίων.Τα φετινά βραβεία

Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία: ΣΠΟΝΔΗ, Αθήνα

Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία: ETRUSCO, Κέρκυρα

Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα: TUDORHALL, Αθήνα

Παραδοσιακή Ελληνική Κουζίνα: ΜΠΟΥΚΑΔΟΥΡΑ, Χαλκιδική

ModernBrasserie: VEZENE, Αθήνα

ΕυρωπαϊκέςΚουζίνες: ANDROMEDA RESTAURANT, Χαλκιδική

AsianFusion: MR. PUG, Μύκονος

Ethnic Restaurant: ROYAN THAI, Αθήνα

Εστιατόριο για Κρέας: ΚΡΗΤΙΚΟΣ, Αθήνα

Εστιατόριο για Ψάρι: ΤΡΑΒΟΛΤΑ, Αθήνα

Street Food: FEYROUZ, Αθήνα

New Comer: KENSHO RESTAURANT, Μύκονος

Καλύτερη Λίστα Κρασιών: SQUIRREL, Χαλκιδική

Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Σεφ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΝΤΙΖΑΣ, NOLAN

Most Influential Chef: ΔΗΜΗΤΡΗΣΚΑΤΡΙΒΕΣΗΣ, LA PANTERA NEGRA

Βραβείο Συνολικής Προσφοράς: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, ΣΕΛΗΝΗ


Τρία αστέρια (2)

ETRUSCO, Κέρκυρα

ΣΠΟΝΔΗ, Αθήνα
Δύο αστέρια (19)

ALL SENSES GASTRONOMY, Αθήνα

BILL&COO, Μύκονος

BOTRINI’S, Αθήνα

CTC, Αθήνα

F + W BY OLIVIER CAMPANHA, Αθήνα

FUNKY GOURMET, Αθήνα

HYTRA, Αθήνα

KASTRI BISTRO, Αθήνα

KENSHO RESTAURANT, Μύκονος

MATSHUHISA MYKONOS, Μύκονος

MR. PUG, Μύκονος

NTOMATA, Χαλκιδική

PATIO, Αθήνα

SELENE, Σαντορίνη

SQUIRREL, Χαλκιδική

SUSHIMOU, Αθήνα

THE TREEHOUSE, Χαλκιδική

TUDOR HALL, Αθήνα

VEZENE, ΑθήναΈνα αστέρι ( 83)

ΑΘΗΡΙ, Αθήνα

ΑΛΕΞΗΣ, Χαλκιδική

ALERIA, Αθήνα

ALFREDO’S, Θεσσαλονίκη

AMBROSIA, Θεσσαλονίκη

ANASSA, Θεσσαλονίκη

ANDROMEDA RESTAURANT, Χαλκιδική

ARISTOS, Κέρκυρα

BABA GHANOUSH, Αθήνα

BARRIO, Αθήνα

BASE GRILL, Αθήνα

ΤΟ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΠΗΓΑΔΙ, Κέρκυρα

BLACK ROCK, Σαντοίνη

BUBO FINE DINING, Χαλκιδική

BURGER JOINT, Αθήνα

ΓΙΟΥΒΕΤΣΑΚΙΑ, Αθήνα

CLOCHARD, Θεσσαλονίκη

COOKOOVAYA, Αθήνα

ΔΙΧΤΥΑ, Σαντορίνη

ΔΟΥΡΑΜΠΕΗΣ, Αθήνα

DUCK PRIVATE CHEFING, Θεσσαλονίκη

ΔΥΟΜΑΖΙ, Αθήνα

FEYROUZ, Αθήνα

FOOD MAFIA SIN CITY, Αθήνα

GAKU, Αθήνα

GB ROOF GARDEN, Αθήνα

GIACOMO, Αθήνα

IDOL, Σαντορίνη

JACKIE O’ BEACH, Μύκονος

ΙΩΔΙΟ, Αθήνα

IZAKAYA, Αθήνα

KIKU, Αθήνα

KIKU MYKONOS, Μύκονος

ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ (ΤΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ), Κέρκυρα

ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ, Σαντορίνη

ΚΡΗΤΙΚΟΣ, Αθήνα

ΚΩΣΤΑΣ, Αθήνα

ΛΙΘΟΙΝΟΝ, Αθήνα

LING LING HAKKASAN, Μύκονος

LYCABETTUS RESTAURANT, Σαντορίνη

ΜΑΓΙΚΕΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ, Αθήνα

MALABAR, Αθήνα

ΜΑΝΗ-ΜΑΝΗ, Αθήνα

MARGHERITA PIZZA ARTIGIANALE, Αθήνα

ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ, Χαλκιδική

ΜΑΡΙΝΑ, Χαλκιδική

MATSUHISA ATHENS, Αθήνα

ΜΑΥΡΗΘΑΛΑΣΣΑ, Θεσσαλονίκη

M-EATING, Μύκονος

MIKRASIA, Σαντορίνη

MILOS ESTIATORIO, Αθήνα

ΜΟΥΡΓΑ, Θεσσαλονίκη

ΜΠΟΥΚΑΔΟΥΡΑ, Χαλκιδική

MYLOS, Σαντορίνη

NAMMOS, Μύκονος

NIKKEI, Αθήνα

NOLAN, Αθήνα

OOZORA THE HOUSE, Αθήνα

OVAC, Σαντορίνη

ΟΨΟΠΟΙΩΝ ΜΑΓΓΑΝΕΙΑΙ, Θεσσαλονίκη

LA PANTERA NEGRA, Αθήνα

PIZZA POSSELI, Θεσσαλονίκη

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΟΥΛΑΣ, Χαλκιδική

POMOD’ ORO, Κέρκυρα

PREMIERE, Αθήνα

RADIKAL, Θεσσαλονίκη

REEZA, Μύκονος

ROUAN THAI, Αθήνα

SANTORO, Σαντορίνη

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ, Αθήνα

SCALA VINOTECA, Αθήνα

SELENE MEZE & WINE, Σαντορίνη

THE SHY HORSE NORTH, Αθήνα

ΣΟΥΣΟΥΡΑΔΑ & ΣΓΟΥΡΟΣ ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ, Χαλκιδική

TAVERNA, Μύκονος

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ATHENS, Αθήνα

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ART GRILL, Αθήνα

ΤΟΥΛΑ, Κέρκυρα

ΤΡΑΒΟΛΤΑ, Αθήνα

VAROULKO SEASIDE, Αθήνα

ΦΑΡΜΑ ΜΠΡΑΛΟΥ, Αθήνα

ΤΟ ΨΑΡΑΚΙ, Σαντορίνη

WATER RESTAURANT, Χαλκιδική