Από τον Allen Balik 


Το έχουμε όλοι ακούσει κάποτε: "Αυτό το Chardonnay είναι καταπληκτικό! Μπορώ να μυρίσω την βανίλια και να γευθώ τη βούτυρο. Λατρεύω αυτό το συνδυασμό! ".

Μπορεί να μην είναι αυτές ακριβώς οι λέξεις, αλλά σίγουρα κάτι κοντά σ' αυτό το νόημα. Τις τελευταίες δυο δεκαετίες τα αρώματα και οι γεύσεις που προέρχονται από τη δρυ έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι κυρίαρχες όχι μόνο στο Chardonnay αλλά και σε άλλες ποικιλίες, καθώς και όλα τα επίπεδα τιμών, και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι η αίσθηση της δρυός (είτε προέρχεται από το βαρέλι είτε όχι) παρά ο πραγματικός χαρακτήρας του σταφυλιού, που συνήθως μεταφράζεται σαν το πραγματικό άρωμα και γεύση πολλών κρασιών. Και αυτό είναι κρίμα!

Στις εκατοντάδες γευσιγνωσίες στις οποίες έχω παρευρεθεί ή/και έχω διοργανώσει, το θέμα της δρυός -είτε θετικά είτε αρνητικά- συχνά κυριάρχησε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης.

Μια από τις ποιό πρόσφατες είχε σαν θέμα μια ευρεία γκάμα Chardonnay σε τιμές από 7$ έως και 50$. Κάποιοι από αυτούς που συμμετείχαν είχαν περισσότερη εμπειρία με το κρασί από τους υπόλοιπους, αλλά όλοι το απόλαυσαν και είχαν ενδιαφέρον να επεκτείνουν τις γνώσεις τους. Ενώ υπερβολική δρυς υπήρξε σε κάποια κρασιά όλων των τιμών, εντούτοις υπήρξε πιο εμφανής στα κρασιά με χαμηλότερες τιμές εκτός από ένα κρασί χωρίς καθόλου δρυ - παράδειγμα μιας νέας τάσης.