Διαφορετικά κρασιά για διαφορετικές εποχές; Από τον Allen Balik 


Προχθές το βράδυ ετοιμαζόμουν να μαγειρέψω για δείπνο linguini μα μύδια, με λευκό κρασί και μια ιδέα λάδι. Και ξαφνικά, κάτι δεν μου πήγαινε... Ο χειμώνας έχει φτάσει πια, και οι ετοιμασίες του δείπνου μου κάπου δεν ταίριαζαν με την αίσθησή μου για την εποχή. Γρήγορα άλλαξα το πλάνο μου, και έβαλα τα μύδια να σιγοβράζουν σε μια πλούσια σάλτσα ντομάτας με πικάντικο τριμμένο κόκκινο πιπέρι και σκόρδο.

Απέρριψα το Pinot Grigio που σκόπευα να πιώ και ταίριαξα το νέο μου πιάτο με ένα ωραία δομημένο κόκκινο blend από το Spring Mountain. Στη συνέχεια άναψα και το τζάκι για να συμπληρώσω την εικόνα!

Πολλές από τις καθημερινές μας επιλογές έχουν σχέση με την εποχή. Καθώς φεύγει το Φθινόπωρο και έρχεται ο Χειμώνας, αρχίζουμε να φοράμε πιο σκούρα ρούχα (και ζεστότερα, βέβαια), να αναζητάμε πιο πλούσια πιάτα και να στρεφόμαστε περισσότερο προς τα ερυθρά παρά προς τα λευκά και ροζέ κρασιά. Δεν αλλάζουν απαραίτητα τα γούστα μας, αλλά ασφαλώς αλλάζουν οι εποχικές μας προτιμήσεις.

Βλέπω ας πούμε κάποια από τα ελαφρά λευκά για τα οποία τρελαίνομαι τους πιο ζεστούς μήνες να αναλαμβάνουν ένα διαφορετικό ρόλο τώρα το χειμώνα. Όσο ο καιρός ψυχραίνει τείνω να τα απολαμβάνω περισσότερο σαν aperitif κοντά στη θερμοκρασία δωματίου παρά παγωμένα και συνδυασμένα με ειδικά πιάτα στο φαγητό.

Την ώρα που μαγείρευα την pasta έπιασα ένα ροζέ που είχα ανοίξει λίγες μέρες πριν. Κατ' ευθείαν από το ψυγείο μου φάνηκε αραιό και με τα αρώματά του πεσμένα. Λίγος χρόνος στο ποτήρι έκανε όλη τη διαφορά, καθώς τα φρούτα αναδείχτηκαν και τα αρώματα εντάθηκαν, ώστε τελικά να γίνει μια πολύ καλύτερη χειμωνιάτικη επιλογή.

Αυτό δεν σημαίνει ότι σκοπεύω να αποκλείσω εντελώς όλα τα λευκά μου από τα χειμερινά φαγητά μου. Αλλά για το χειμωνιάτικο τραπέζι πιάνω τον εαυτό μου να διαλέγει τα πιο δυνατά και "γεμάτα" σε στυλ κρασιά παρά τα πιο ελαφρά και λεπτεπίλεπτα.

Πίνω πολλά περισσότερα Chardonnay από λευκές Βουργουνδίες ή ποικιλίες του Ροδανού (marsanne, roussanne and granache blanc) μαζί με semillion και sauvignon blanc/semillion blends- συχνά με κάποια χρονάκια στην πλάτη τους αυτή την εποχή του χρόνου. Και για να έχω τη μεγαλύτερη δυνατή απόλαυση, τα προτιμώ μόλις δροσερά στην καλύτερη περίπτωση, αλλά ποτέ παγωμένα.

Η τανική δομή και το πλούσιο στόμα των ερυθρών κρασιών με τα ερεθιστικά αρώματα των κόκκινων, μαύρων και μπλε φρούτων φτιάχνουν το σκηνικό για μεγάλους χειμωνιάτικους συνδυασμούς κρασιών και πιάτων! Δεν είναι μόνο ποιό ευχάριστα τα ερυθρά στον κρύο καιρό, αλλά στέκονται και πολύ καλύτερα στην κουζίνα που είναι πιθανότερο να απολαύσουμε αυτή την εποχή.

Κρέατα, πλούσιες σάλτσες, κοκκινιστά πιάτα, βραστά, σούπες και άλλα χειμερινά "θαύματα" φαίνεται να "φωνάζουν" για αυτά τα κρασιά. Και είναι πάντα μια απόλαυση να ανακαλύπτετε ένα ειδικό cabernet ή άλλο αγαπημένο κρασί που είναι ήδη παλαιώνει στο κελάρι σας περιμένοντας για την τέλεια στιγμή για να "πετάξει" φελλό του.

Μετά έρχεται το Port... μια διαχρονική προτίμησή μου για τις κρύες νύχτες του Χειμώνα. Είναι φοβερό από μόνο του, αλλά είναι το κάτι άλλο όταν συνδυάζεται με έντονο Blue Cheese και καβουρδισμένα καρύδια. Οι άγγλοι παραδοσιακά περνούσαν τις κρύες βραδιές τους απολαμβάνοντας ένα ποτήρι Port μπροστά από μια ζωηρή φωτιά με ένα πιάτο καρύδια.

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του Port είναι ότι μετά το άνοιγμά του, μπορείτε να το ξανακλείσετε και να περάσει περίπου μια εβδομάδα και περισσότερο "ενισχύοντας" τις απολαύσεις σας. Στο σπίτι μας, βέβαια, ποτέ δεν κρατάει τόσο πολύ!

Τώρα λοιπόν που επιτέλους έφθασε ο χειμώνας, σκεφτείτε γεμάτα, με δυνατό, πλούσιο σώμα και αρώματα κρασιά για να συνδυάσετε με την κουζίνα της εποχής. Πραγματικά είχε αποτέλεσμα για το πιάτο μου με τα linguini...
__________________________________

Ο Allen Balik είναι ένας σημαντικός συλλέκτης οίνων, συγγραφέας, σύμβουλος σε θέματα οίνου, αλλά και αναγνωρισμένη αυθεντία σε θέματα καλιφορνέζικών και ευρωπαικών κρασιών για περισσότερα από 30 χρόνια.

Napa Valey RegisterΟι άρθρα του δημοσιεύονται μετά από άδεια του ιδίου και του
Napa Valley Register (http://napavalleyregister.com/)