Το Piemonte μετακομίζει (για μια μέρα) στην Αθήνα!

Από τον Θ. Λέλεκα 

Η οικογένεια Bava έχει ιστορία πέντε γενεών στη διάσημη οινο-γαστρονομική περιοχή του Piemonte. Αν και οι ιδιόκτητοι αμπελώνες της οικογένειας στο όμορφο χωριό Cocconato παράγουν τα εξαιρετικά τους σταφύλια από το 1600, το οινοποιείο τους δημιουργήθηκε πολύ αργότερα, στις αρχές του 20 αιώνα.


Το οινοποιείο Bava σήμερα απολαμβάνει διεθνούς φήμης. Τα κρασιά του εξάγονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, και κοσμούν τις λίστες μεγάλων και σημαντικών εστιατορίων. Οι ετικέτες του καλύπτουν όλες τις μεγάλες ζώνες του Piemonte, συμπεριλαμβανομένου του Barolo, του Barbaresco, του Gavi, και βέβαια της Barbera και του Moscato d’ Asti.


Στην τυπική τους μορφή, τα μεγάλα ερυθρά κρασιά του Piemonte διακρίνονται για μια χαρακτηριστική «επιθετικότητα» στο στόμα, που μεταφράζεται κυρίως σε δυνατές και σφικτές τανίνες, έντονη οξύτητα και υψηλό αλκοολικό τίτλο. Τα χαρακτηριστικά αυτά όχι μόνο τα κάνουν ιδανικά για βαθιά παλαίωση, αλλά τα προσανατολίζουν για γευστικούς συνδυασμούς με δυνατά, σκουρόχρωμα κρέατα (και κυρίως κυνήγι) και παλαιωμένα κίτρινα τυριά.
R.Bava-Θ.ΛέλεκαςΤο στυλ του οίκου Bava, ωστόσο, είναι λίγο διαφορετικό, καθώς δίνει απόλυτη έμφαση στην κομψότητα. Έχοντας ταυτίσει το κρασί με τη μουσική, το οινοποιείο δημιουργεί κρασιά τέλεια αρμονία και ευγένεια, που συνδυάζονται εύκολα και μπορούν να ανοιχτούν σύντομα, χωρίς αυτό βέβαια να μειώνει την δυναμική τους για παλαίωση. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι οι πέντε ετικέτες της βασικής συλλογής των κρασιών Bava έχουν πάρει τα ονόματά τους από τα όργανα που απαρτίζουν ένα μουσικό κουιντέτο, που είναι και το όνομα ολόκληρης της συλλογής. Επιπλέον, πάντα στο μουσικό μοτίβο του οινοποιείου, οι γευσιγνωστικές σημειώσεις που συνοδεύουν κάθε κρασί δεν περιλαμβάνουν μόνο προτάσεις για συνδυασμούς με φαγητό, αλλά και προτάσεις για συνδυασμούς με συγκεκριμένα μουσικά κομμάτια, που θα μεγιστοποιήσουν την απόλαυση που προσφέρουν!


Είχα τη χαρά να (ξανα) συναντήσω έναν εκ των αδερφών Bava στην Αθήνα πρόσφατα. Ο Roberto Bava είναι το ίδιο παθιασμένος με το κρασί και τη μουσική. Είναι επίσης μεγάλος φίλος της Ελλάδας και έρχεται στη χώρα μας με κάθε ευκαιρία. Παρακολουθείστε τα Video που ακολουθούν, στα οποία ο Roberto μας εξηγεί τη φιλοσοφία του στο κρασί (και στην απόλαυση της ζωής γενικότερα), ενώ δοκιμάζουμε μαζί δύο εξαιρετικά κρασιά του.


Α, και τα μέλη του House of Wine Club καλά θα κάνουν να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για Piemonte! Μετά (και) την επίσημη πρόσκληση του Roberto Bava στον όμορφο αμπελώνα και στο οινοποιείο του, δεν έχουμε καμία δικαιολογία για να μην επισκεφτούμε αυτή την ονειρεμένη wine country της Βόρειας Ιταλίας…


Θόδωρος Λέλεκας

Δειτε και δοκιμάστε τα κρασιά του οίκου BAVA στο House of Wine

 

Ο Roberto Bava μιλά γιά το κρασί και την μουσική:

Μέρος 1ο
 
Μέρος 2ο
 
Ο Roberto Bava μιλά γιά τα κρασιά του κτήματος