Από τη Χ. Κυριακοπούλου Το πράσινο φυτό που αποτελεί ένα από τα 4 στοιχεία που συνεργάζονται για την παραγωγή της μπύρας είναι ο λυκίσκος. Η παρουσία του σε αυτή την τετράδα και η επιλογή του τύπου ή των τύπων και της ποσότητας που θα χρησιμοποιηθεί προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό το χαρακτήρα της μπύρας. Δηλαδή καθορίζουν την ύπαρξη και το βαθμό της πικράδας , τον αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα ακόμα και την σταθερότητα της μπύρας ή του αφρού.

Αυτή η πολυχρηστικότητα του στην μπύρα τον κάνει πολύτιμο και συγχρόνως ενδιαφέρον για μια πιο εις βάθος γνωριμία. Αυτή ήταν η παρακίνηση μου όταν επισκέφτηκα την Τσεχία ,ήθελα να δω από κοντά αυτό το μοναδικό φυτό. Όταν έφτασα σε μια από τις μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας του τύπου Saaz που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής της χώρας μαγεύτηκα. Η παρουσία του ήταν επιβλητική σε όλο το χώρο , το χρώμα του καταπράσινο , ζωηρό και έντονο , η βλάστηση του πυκνή και ψηλή . Κάθε άνθος μου έμοιασε με καμπανίτσα που ξέρει να παίζει μάλλον καλά τους ρυθμούς του αφρώδους ποτού. Μόλις το μύρισα δεν προσδιόρισα τις γνωστές μυρωδιές που περίμενα αλλά όπως πληροφορήθηκα αυτές αναδύονται κατά το στάδιο του βρασμού ενώ η γεύση του δεν είχε εκπλήξεις ήταν όντως πικρή.

Ήθελα να μάθω περισσότερα και ξαφνικά βρέθηκα να απαριθμώ διαφορετικούς τύπους με καταγωγή από Αμερική , Αγγλία , Γερμανία , Τσεχία και Αυστραλία . Αυτούς τους διαφορετικούς λυκίσκους που δίνουν τη φινέτσα σε μια pils , την ένταση των αρωμάτων σε μια ale ή το γνώριμο γλυκόπικρο χαρακτήρα σε μια lager θα γνωρίσουμε μαζί και έτσι θα αποκωδικοποιήσουμε ένα από τα μυστικά των μπυρών.

Οι τύποι λυκίσκου…

Amarillo : ανακαλύφθηκε και παρουσιάστηκε από τον Virgil Gamache . Είναι