Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Και όμως παλαιώνουν...

Από τη Χ. Κυριακοπούλου 



Κάθε παραμονή (και τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου) ετοιμάζω τις λίστες με τα πράγματα που θέλω να αποχαιρετήσω μαζί με το παλιό χρόνο και τους στόχους που πρέπει να κατακτήσω στο καινούριο σε όλους τους τομείς επαγγελματικούς, προσωπικούς, κοινωνικούς κτλ.

Αυτή τη χρονιά είπα να μην κάνω λίστα, υπάρχουν μέσα μου έτσι και αλλιώς οι επιθυμίες. Αποφάσισα να κάνω πράξεις και ξεκίνησα το νούμερο ένα σχέδιο μου που δεν είναι άλλο από το να φτιάξω το πρώτο κελάρι με μπύρες. Από το κελάρι αυτό, το πλάνο είναι να απολαύσω στις 31 Δεκεμβρίου 2012 μαζί με φίλους μια από τις μπύρες που παλαίωσα.

Οι μπύρες μπορούν να παλαιώσουν (φυσικά όχι όλες) ειδικά όταν αυτό γίνεται με αγάπη, μεράκι και προσοχή!

Αρχικά επιλέγουμε τις μπύρες που έχουν τα οργανοληπτικά γνωρίσματα που τις καθιστούν δυνατές για παλαίωση. Ένας από τους βασικούς παράγοντες είναι η αλκοόλη. Όσο πιο υψηλόβαθμή είναι η μπύρα (καλύτερα από 8 βαθμούς και πάνω) τόσες περισσότερες ευκαιρίες έχει για μια ποιοτική ωρίμανση. Ο δεύτερος παράγοντας, είναι το χρώμα. Oσο πιο σκουρόχρωμες είναι οι μπύρες τόσο πιο ανθεκτικές είναι στο χρόνο που περνάει και στις συνθήκες αποθήκευσης. Άρα μέχρι τώρα για να δημιουργήσουμε το ιδιωτικό μας κελάρι με μπύρες, αρκεί να έχουμε υψηλόβαθμες και κατά προτίμηση σκουρόχρωμες μπύρες. Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι προϋποθέσεις. Όπως και στο κρασί πρέπει να λάβουμε υπόψην μας τα αρώματα και τη γεύση. Οι ελαφριές λοιπόν μπύρες είναι για άμεση δροσερή και φρέσκια κατανάλωση, οι βαριές, σύνθετες, πλούσιες σε αρώματα και γεύσεις αντίθετα μπορούν να εξελιχθούν και να ωριμάσουν . Θέλει προσοχή από αυτές να μην επιλέξουμε τις αντιπροσώπους με μεγάλο ποσοστό λυκίσκου. Γιατί το πράσινο φυτό με την παλαίωση της μπύρας θα γίνει πάρα πολύ πικρό.

Αφού γίνει η επιλογή της μπύρας, το δεύτερο βασικό στάδιο είναι ο σωστός χώρος αποθήκευσης. Είναι απαραίτητο ο χώρος αυτός να είναι σκοτεινός: το φως αλλοιώνει τα αρώματα της μπύρας και καταστρέφει τις φυσαλίδες της.

Το επόμενο στάδιο είναι η θερμοκρασία, η οποία θα πρέπει να ελέγχεται και να παραμένει σταθερή ανεξάρτητα από τις εξωτερικές κλιματικές συνθήκες και εποχές, στους 50 με 60 βαθμούς Fahrenheit (10-16 κελσίου). Θα πρέπει να αποφεύγονται λοιπόν και οι πολύ χαμηλές και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες . Ιδανικά ένα τέτοιο μέρος θα ήταν μια αποθήκη με συνθήκες υγρασίας 50-70%. Μεγαλύτερα ποσοστά υγρασίας δημιουργούν μούχλα και μύκητες, ενώ χαμηλότερα μπορούν να προκαλέσουν ξήρανση στους φελλούς που έχουν αρκετές μπύρες .

Αντίθετα από το κρασί ο μπύρες παλαιώνουν σε κάθετη θέση, ώστε το ίζημα να συγκεντρώνεται στο κάτω μέρος του μπουκαλιού.

Στη μπυρένια κάβα του House of Wine υπάρχουν πολλές μπύρες που καλύπτουν τους παραπάνω παράγοντες. Επιλέξτε αυτές που θέλετε για να εγκαινιάσουμε όλοι μαζί τα νέα μας κελάρια με μπύρα.

Καλό είναι από κάθε ετικέτα να παίρνουμε τουλάχιστον δυο μπουκάλια, ώστε κατά τη διάρκεια της παλαίωσης να δοκιμάζουμε την μια και να βγάζουμε τα συμπεράσματα μας για την πορεία της ωρίμανσης.

Οι μπύρες που παλαιώνουν αποκτούν πιο σύνθετα αρώματα και ώριμες νότες από φρούτα και μπαχαρικά.

Συνήθως το χρονικό διάστημα που το αφρώδες ποτό μπορεί να ωριμάσει είναι από 1 έως 5 χρόνια αλλά αυτό θα το δούμε και εμείς στην πράξη!!!


Μοιραστείτε το άρθρο: