Από τη Χ. Κυριακοπούλου 



H εβδομάδα που πέρασε ήταν οινικά εντατική. Περιλάμβανε από τις δοκιμές για τον Διεθνή Διαγωνισμό οίνου, μέχρι το οινόραμα και τους πρεσβευτές του κρασιού. Παρόλαυτα εγώ δεν έχασα ευκαιρία να εντοπίσω σε αυτή την εβδομάδα ότι αφορούσε τον μπυρένιο κόσμο και να ικανοποιήσω τις μπυρένιες ανησυχίες.

Πραγματικά τα νέα είναι πολλά και διαφορετικά Γι αυτό θα τα πάρουμε από την αρχή και με σειρά. Η πρώτη αναφορά επικεντρώνεται στην Θεσσαλονίκη. Επισκέφτηκα την συμπρωτεύουσα, ομολογώ μετά από πολλά χρόνια, με έναυσμα την συμμετοχή στον 12 Διεθνή Διαγωνισμό οίνου. Οι βόλτες στην πόλη αποκάλυψαν σύντομα, ότι όλη η περιοχή ζει στους ρυθμούς της μπύρας. Σε κάθε γωνιά από το κέντρο, την καλαμαριά, την Πυλαία, τα κάστρα μέχρι τα λαδάδικα έχουν ξεφυτρώσει ψαγμένες, ενδιαφέρουσες, πρωτότυπες, μοντέρνες, παραδοσιακές και ενημερωμένες μπυραρίες. Πριν από λίγα χρόνια που είχα πάει ξανά αυτό το φαινόμενο εξάπλωσης της μπύρας σίγουρα δεν υπήρχε. Έψαξα, ρώτησα και πήγα σε μερικές από τις πιο σημαντικές μπυραρίες. Αυτό που με εντυπωσίασε αρχικά είναι ότι κάθε μια είχε το δικό της χαρακτήρα, μετά με τράβηξαν οι επιλογές και οι γευστικοί συνδυασμοί. Πάμε όμως να δούμε συγκεκριμένα ποιες είναι και γιατί όταν βρεθείτε βόρεια πρέπει να κάνετε μια στάση :

Βeerart: Είναι στα λαδάδικα και ξεχωρίζει αμέσως από τα κλασικά μεζεδοπωλεία. Ο χώρος είναι όμορφος, ζεστός, με τζάκι και θερμά χρώματα. Το στυλ είναι ξεκάθαρα εμπνευσμένο από την Βαυαρία και προτείνει εκτός από την συλλογή σε φιάλες, 8 εξαιρετικά βαρέλια.

Ochsenkopf: Πρώτη φορά βρέθηκα στην Πυλαία λίγο έξω από το κέντρο και μου άρεσε πάρα πολύ. Όλο το μέρος θυμίζει παλιά γειτονιά. Εκεί ανάμεσα σε ενδιαφέροντα μαγαζάκια ξεχώρισα ένα υπαίθριο σημείο με γνήσιες γερμανικές πινελιές. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γερμανικό αλλαντοποιείο στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε γερμανικές μπύρες φυσικά με φρέσκα αλλαντικά.

Beeri beeri : Ένα γνήσιο ζυθοπωλείο στην πλατεία Ναυαρίνου. Τα δυνατά του στοιχεία είναι ο χώρος, η κουζίνα ( σας προτείνω μάλιστα την μπριζόλα σούβλας και τα λουκάνικα μαγειρεμένα με πάρα πολλούς τρόπους ), οι 6 βαρελίσιες μπύρες και οι επιλεγμένες 20 εμφιαλωμένες ετικέτες.

Επίλεκτον beer house: Επιστρέφουμε στα λαδάδικα για μια ακόμα διαφορετική μπυρένια πρόταση. Ένα ξεχωριστό beer bar που παντρεύει την μοντέρνα και την παραδοσιακή αισθητική. Ο χώρος είναι φιλικός, τα πιάτα γευστικά και πρωτότυπα, οι επιλογές σε μπύρες πολλές και οι draft ιδιαίτερες. Εμένα με κέρδισαν επιπλέον οι φωτογραφίες στους τοίχους με θέμα εννοείται την μπύρα.

Mia Birra: Κάνοντας βόλτα στην Καλαμαριά δίπλα στην θάλασσα σίγουρα θα τραβήξει τα βλέμματα σας. Έτσι έγινε και σε εμένα. Μέσα από τις τζαμαρίες κρύβεται ένα μαγαζί minimal και οπτικά ευχάριστο. Στους τοίχους μπορείτε να διαβάσετε πληροφορίες για την μπύρα και τους τύπους της, στα ποτήρια της ετοιμάζεστε για ένα ταξίδι στο κόσμο της μπύρας με κύριες στάσεις την Γερμανία και την Τσεχία.

Beerasmos: Όπως λέει και το όνομα σε αυτή την μπυραρία που βρίσκεται στην πλατεία Μπιτ Παζάρ δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε στους πειρασμούς δηλαδή στις λαχταριστές μπουκίτσες, τα δημιουργικά πιάτα και στις πρωταγωνίστριες μπύρες.

Beerstore: η πρώτη κάβα – μπυραρία στη Θεσσαλονίκη. Είναι στον όμορφο πεζόδρομο της Καλαποθάκη. Με εντυπωσίασε η πλούσια λίστα της, ο τιμές της, οι βραδιές μπύρας και οι 10 φρέσκιες μπύρες στο μπαρ. Επιπλέον θετικό στοιχείο το πόμολο στην είσοδο που δεν είναι τίποτα άλλο από ανοιχτήρι μπύρας.

Beer college: Σε αυτό το μαγαζί θα μάθετε για μπύρα. Τα ράφια πίσω από την μπάρα είναι γεμάτα με μπύρες. Δώστε ένα ραντεβού στην Λεωφόρο Νίκης και θα περάσετε ωραίες στιγμές παρέα με καλές μπύρες.

Από την Θεσσαλονίκη πεταγόμαστε στο Βέλγιο και το δεύτερο θέμα μας. Οργανωθείτε από τώρα και σημειώστε στην ατζέντα σας το παρακάτω. Στις 25-29 Απριλίου στην πανέμορφη πόλη Leuven πραγματοποιείται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα zythos festival. Θα μπορέσετε να δοκιμάσετε πάνω από 200 μπύρες, να γνωρίσετε τουλάχιστον 60 ζυθοποιίες και να απολαύσετε το φετινό ειδικό θέμα που είναι το κόκκινο!!

Η πλήρης ενημερωμένη εβδομάδα ολοκληρώνεται με μια ιδιότητα της μπύρας. Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατες μελέτες το αφρώδες ποτό βοηθάει στον έλεγχο και στην μείωση του στρες. Αυτή η θεραπευτική δράση οφείλεται στην παρουσία του λυκίσκου. Το πράσινο φυτό που αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά για την παραγωγή της μπύρας έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και αντιβακτηριδιακές δράσεις ,που βοηθούν στην μυϊκή χαλάρωση και στην καταπολέμηση σωματικών φλεγμονών. Οι στιγμές που περνάμε σίγουρα απαιτούν ηρεμία γι αυτό φροντίστε και τώρα μάλιστα που φτιάχνει ο καιρός να προμηθευτείτε τις μπυρένιες συντροφιές σας.