Από τη Χ. Κυριακοπούλου Μόλις κρατάω στα χέρια μου και επεξεργάζομαι το νέο μπουκάλι της πιο κλασικής και καθολικής μπύρας στην αγορά, της Amstel..Πριν από λίγες μέρες είχα λάβει μια πρόσκληση που μου κέντρισε πάρα πολύ το ενδιαφέρον. Ο τίτλος ήταν "σας περιμένουμε να αλλάξουμε νέα σελίδα για την Amstel ".

Ιντριγκαδόρικος έτσι δεν είναι; Όταν έφτασα στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία σκεφτόμουνα διάφορα σενάρια. Οι προβλέψεις μου διακόπηκαν όταν με υποδέχθηκαν στην είσοδο και με κατεύθυναν στο χώρο που θα γινόντουσαν οι αποκαλύψεις. Η αίθουσα ζεστή στις αποχρώσεις του μαύρου και του κόκκινου φιλοξενούσε μέσα της όλη την ιστορία της πασίγνωστης lager μπύρας. Οι τοίχοι ήταν γεμάτοι με φωτογραφικά ντοκουμέντα από την πρώτη βρασιά και τους πρώτους υπαλλήλους, ενώ στα τραπέζια εκθέτονταν όλα τα διαφορετικά μπουκάλια της Amstel μέσα από την ιστορική πορεία της. Επεξεργαζόμουν τα πάντα γύρω μου και ειδικά κάτι παλιά μηχανήματα και βαζάκια με λυκίσκο και βύνης. Άρχισα να τα μυρίζω όταν ξεκίνησε η παρουσίαση.

Αυτές τις ημέρες η Amstel κλείνει στην Αθήνα τα 47 της χρόνια. Πρίν από μια πεντηκονταετία περίπου κατά την διάρκεια της μεγάλης εβδομάδας. οι λίγοι τότε εργαζόμενοι εμφιάλωσαν την πρώτη φιάλη (τότε καμία δεκαριά σήμερα 1100). Αυτή ήταν η έναρξη της εκδήλωσης! Η αναδρομή συνεχίστηκε και με παρέσυρε. Μπήκα και εγώ μέσα στις χρονολογίες που μου θύμιζαν πάρα πολλές στιγμές από τη ζωή μου παρέα με μία μπύρα. Άλλωστε η Amstel όλα αυτά τα χρόνια συμμετέχει σε συναυλίες, παραστάσεις, γευσιγνωσίες και οικολογικές εκδηλώσεις. Ένα άλλο κομμάτι της προβολής αφορούσε τις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Είδαμε από την πρώτη μέχρι την τελευταία που βγήκε πριν από λίγο καιρό. Σε όλες επίκεντρο η μπύρα και η παρέα, η συντροφικότητα, η φιλία, η οικογένεια. Πέρα όμως από αυτό το κοινό όλες τελείωναν με το ίδιο επιτυχημένο σλόγκαν που έχει περάσει πλέον στο υποσυνείδητο μας …το" Γιατί έτσι μας αρέσει".

Και εμένα μου αρέσει που αυτή η μπύρα τόσα χρόνια έχει τον ίδιο χαρακτήρα και κερδίζει χωρίς εκπλήξεις. Φτιάχνεται πάντα με την ίδια συνταγή και όταν την ζητάς ξέρεις ακριβώς τι περιμένεις, δηλαδή τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, όπως γίνεται με τις στενές μας διαπροσωπικές σχέσεις. Μου αρέσει που ενώ έχει τέτοια απήχηση δεν εφησυχάζεται, εξελίσσεται και ακολουθεί την αλλαγή των καιρών. Έτσι όταν οι νέες συνήθειες απαιτούν ποικιλία και νέους τύπους άμεσα παράγει, όπως την μαύρη μπύρα, την ελαφριά ή πολύ πρόσφατα την pilsner. Μου αρέσει που έχει κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες αλλά και εποικοδομητικές καλλιτεχνικές ανησυχίες. Τέτοια παραδείγματα είναι το eco σπίτι που είχε δημιουργήσει, επίσης οι ενέργειες δεντροφύτευσης, η προσφορά πυροσβεστικών οχημάτων την περίοδο των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο, η ίδρυση πνευματικών κέντρων, η συνεργασία με έλληνες καλλιτέχνες και με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Τέλος μου αρέσει πάρα πολύ που επενδύει σε ελληνικές καλλιέργειες κριθαριού και χρησιμοποιεί μόνο ελληνικό κριθάρι.

Έκανα όμως παρένθεση γι αυτό επιστρέφω και μάλιστα απευθείας στο ζουμί. Η αποκάλυψη ήταν το νέο μπουκάλι της Amstel που κυκλοφορεί ανάμεσα μας από αυτές τις ημέρες. Είναι πιο φινετσάτο, πιο ντελικάτο, με πιο λεπτές γραμμές αλλά σίγουρα διατηρεί παραδοσιακές πινελιές. Μετά από 12 χρόνια αλλάζει η φιάλη και η ομάδα της Αθηναϊκής ζυθοποιίας είναι ιδιαίτερα χαρούμενη, γιατί ήθελαν σε μια τέτοια περίοδο να προσφέρουν μια ανανέωση. Μια καλύτερη εικόνα αλλά ίδια σταθερή ποιότητα.

Μετά από τα αποκαλυπτήρια κάναμε μια ξενάγηση στους χώρους εμφιάλωσης. Εντυπωσιάστηκα από το μέγεθος, τον εξοπλισμό και την διάταξη. Όλα λειτουργούσαν στην εντέλεια, αυτόματα και γρήγορα. Οι φιάλες πλενόντουσαν, αποστειρώνονταν και γέμιζαν σε απίστευτους ρυθμούς. Έτσι και αλλιώς χρειάζονται ποσότητες. Η Amstel σήμερα έχει στην Ελλάδα 1500 διακινητές και 100.000 καταστήματα.

Πριν φύγουμε μας περίμενε ο γνωστός σέφ κ. Δρίσκας. Είχε ετοιμάσει ένα μενού έτοιμο να παντρευτεί με την Amstel. Σε ένα όμορφο διαμορφωμένο χώρο αγκαλιά με τις ακτίνες του ήλιου δοκιμάσαμε όλοι μαζί παρέα την Amstel από το νέο της μπουκάλι συνοδευόμενη από καθημερινά φαγητά όπως σαλάτες, λουκάνικά, κεμπάπ, γύρο κτλ. Η δροσερή μπύρα, η παρείστική διάθεση, οι σωστές γαστρονομικές ενώσεις ήταν ακριβώς όπως μας αρέσει!