Από τη Χ. Κυριακοπούλου Lager, σε αυστηρή μετάφραση σημαίνει «αποθηκεύω» σε ελεύθερη όμως περιγραφή, είναι οι μπύρες της απόλαυσης, της ξενοιασιάς και της φρεσκάδας.

H θερμοκρασία ανέβηκε απότομα και όπως φαίνεται θα παραμείνει έτσι.. Το Σαββατοκύριακο παρόλο που ήμασταν στο κλίμα των εκλογών οι περισσότεροι επισκεφτήκαμε κάποια παραλία ή σε άλλη περίπτωση κάποιο ταβερνάκι. Εγώ ομολογώ ότι το έκανα και πέρασα καλά. Η ζέστη, η παρέα, οι μεζέδες μου δημιούργησαν την ανάγκη να αναζητήσω κάτι δροσερό και απήλαυσα μια ξανθιά, αναζωογονητική lager. Αυτή η περίοδος της ταιριάζει και έτσι αποφάσισα το κείμενο μας αυτή την εβδομάδα να είναι αποκλειστικά αφιερωμένο σε εκείνη με μια παρουσίαση από την αρχή της εμφάνισης της μέχρι το σερβίρισμα στο ποτήρι μας.. Καλή μπυροδιαδρομή!!

Lager είναι…. Οι μπύρες, που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας της παγκόσμιας κατανάλωσης και προτίμησης. Μια πρώτη αναφορά γι αυτή την ειδική κατηγορία έγινε το 1400. Πιο ενδεικτικά όμως παραδείγματα έχουμε το 1800, με τις σκούρες lager να αντικαθιστούν τις τσέχικες και γερμανικές ale. Με σιγουριά όμως τον 20 αιώνα μπορούμε να πούμε ότι άρχισε η κυριαρχία της.

Από το βραστήρα στο ποτήρι Η πορεία για να γευτούμε μια lager ξεκινά με τα κλασικά βήματα. Δηλαδή βήμα πρώτο, επιλέγουμε τα 4 βασικά συστατικά. Τη βύνη, που στην περίπτωση μας έχει μια χαρακτηριστική γλυκύτητα, το λυκίσκο, την μαγιά και το είδος του νερού. Το δεύτερο βήμα είναι να αλέσουμε την βύνη, να την βράσουμε με το λυκίσκο, να μεταφέρουμε το ζυθογλεύκος στις δεξαμενές ζύμωσης και να προσθέσουμε την μαγιά για το τέταρτο βήμα που είναι η ζυθοποίηση. Ανάμεσα όμως σε αυτά τα τυφλά στάδια κρύβονται οι διαφοροποιήσεις της lager. Κάνοντας μια αντίστροφη πρωτότυπη αναφορά στην διαδικασία παραγωγής εντοπίζεται η βασική διάκριση της lager, που είναι η θερμοκρασίας της ζύμωσης. Σε αντίθεση λοιπόν με τον μπυρένιο αντίποδα ale ,οι lager ζυμώνονται σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, περίπου στους 4-13 βαθμούς. Οι ζύμες που χρησιμοποιούνται είναι ανθεκτικές σε αυτές τις συνθήκες, ονομάζονται βυθοζύμες γιατί συγκεντρώνονται και λειτουργούν στο πάτο της δεξαμενής και ανήκουν στο τύπο sacharomyces carlsbergensis (το όνομα προήλθε από τη Carlsberg γιατί εκεί απομονώθηκε για πρώτη φορά αυτή η ζύμη ). Μόλις τελειώσει η μετατροπή των σακχάρων σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα και είναι έτοιμη ,η μπύρα παραμένει για ένα διάστημα επίσης σε χαμηλές θερμοκρασίες για να ωριμάσει πριν εμφιαλωθεί. Το διάστημα αυτό εξαρτάται από το χρώμα τις μπύρας και αυξάνεται σταδιακά από τις ξανθές μέχρι τις σκουρόχρωμες.

Οι Lager τύποι….. Μια lager μπύρα μπορεί να είναι από γλυκιά μέχρι πικρή, από ανοιχτόχρωμη ξανθιά μέχρι κόκκινη ή βαθιά μαύρη, από ελαφριά μέχρι δυνατή, από ντελικάτη μέχρι πληθωρική.

 • Amber lagers: είναι οι χάλκινες με την γεμάτη γεύση. Το σήμα κατατεθέν τους είναι το μπουκέτο καραμελοποιημένων αρωμάτων. (5% abv)
 • Black / schwartzbeer: είναι γερμανικής καταγωγής κυρίως δυτικής. Πρόκειται για βαθιές, σκουρόχρωμες μπύρες με αρώματα bitter σοκολάτας και καμένης βύνης. (5%abv)
 • Bock: ένας εξαιρετικός ειδικός τύπος δυνατής lager που ιστορικά είναι συνδεδεμένος με την Γερμανία και συγκεκριμένα την πόλη Einbeck. To χρώμα τους έχει διακυμάνσεις από βαθύ κόκκινο μέχρι σκούρο καστανοχάλκινο. Τα αρώματα τους είναι εκρηκτικά, ενώ στη γεύση ξεχωρίζει η γλυκύτητα της βύνης, που ισορροπεί όμως με την παρουσία του λυκίσκου.
 • Dark lager / Dunkel: Ένα αυθεντικό στυλ lager. Κατάγεται από την Βαυαρία αλλά παράγεται σε πολλά σημεία του κόσμου. Τα προτερήματα της είναι οι λαχταριστές νύξεις σοκολάτας με τις νότες από την καβουρδισμένη μαύρη βύνη. Το στόμα της είναι στρογγυλό και τραγανό.
 • Doppelbock: όπως λέει και το όνομα είναι μια υποκατηγορία της bock. Θα την αναγνωρίσετε γιατί έχει extra δυνατή προσωπικότητα. Πρώτοι φορά δημιουργήθηκε από τους μοναχούς paulaner έτσι χαρακτηριστικό δείγμα είναι η salvator paulaner (7%-8% abv)
 • Dortmunder Export: σε αυτή τη lager απαριθμούμε αρετές. Είναι αρμονική, μαλακή, αναζωογονητική, γεμάτη και πλούσια. Το στυλ της έχει ρίζες από την πόλη Dortmund της Γερμανίας και πρωτοκυκλοφόρισε κατά την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης (5%-6% abv).
 • Eisbock: αυτές είναι οι δυνατότερες bock. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη και μόλις τις δοκιμάσετε θα ζήσετε μια δυνατή, πλούσια και ζεστή εμπειρία (τουλάχιστον 8% abv)
 • Light lager: η κλασικές ξανθιές lager με χαρακτηριστικά αρώματα αλλά λιγότερο αλκοόλ και θερμίδες.
 • Maibock / Pale Bock: είναι οι καλοκαιρινές bock με χρώμα από ελαφρύ μπρονζέ μέχρι βαθύ καστανό. Στα αρώματα και στη γεύση τους κυριαρχούν η βύνη και ο λυκίσκος. (5%-6% abv )
 • Munich helles: μας έρχονται από το Μόναχο και είναι γοητευτικές ξανθιές. Πέρα από αυτό είναι βελούδινες και στρογγυλές με πρωταγωνίστρια στα αρώματα και στη γεύση τους τη βύνη. (5% abv)
 • Pale lager: o κλασικός διεθνής τύπος μπύρας που απολαμβάνουμε κάθε στιγμή. Οι γνώριμες ξανθιές με το καθαρό, φρέσκο, δροσερό, τραγανό και αναζωογονητικό χαρακτήρα, τα ελαφριά αρώματα και την γλυκόπικρη γεύση. (3,5%-5% abv)
 • Pilsner: όπως λέμε από την Τσεχία με αγάπη. Σε αυτές τις ξανθιές ένα είναι το θέμα ο λυκίσκος και μια η περιγραφή, η κομψότητα (5% abv)
 • Vienne style/marzen: αλλιώς οι κόκκινες και οι χάλκινες lager. To 19 αιώνα εμφανίστηκαν με το όνομα Vienne στην Αυστρία και αργότερα στο Μόναχο πιο εκρηκτικές ως marzen. (5% abv)

Η στιγμή για lager…. Στο House of Wine έχουμε φροντίσει να υπάρχει μια μεγάλη συλλογή από εξαιρετικές lager, ώστε να έχετε πολλές και καλές επιλογές ..Δεν έχετε λοιπόν παρά να ρίξετε μια ματιά στο κατάλογο με τις μπύρες μας και να αρχίσετε να απολαμβάνετε τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες όπως πρέπει..Μπορείτε να κρατήσετε σημειώσεις από τις εντυπώσεις σας μάλιστα και να τις συζητήσουμε.

Τα τελευταία tips Οι lager μπύρες πίνονται δροσερές συνήθως στους 3-6 βαθμούς (ανάλογα και με το χρώμα τους). Συνοδεύουν εξαιρετικά τη χωριάτικη σαλάτα, τα τηγανητά ψάρια και θαλασσινά, τα κρέατα στο μπάρμπεκιου και τις σαλάτες. Cheers!!!!