Από τη Χ. Κυριακοπούλου 



Είναι  η εποχή της βεράντας και των κήπων αναφισβήτητα. Αν έχετε λοιπόν κάτι από τα δυο τότε μπορείτε να κάνετε την πιο δελεαστική πρόταση του καλοκαιριού. Τα βήματα είναι απλά και εύκολα. Στήνετε το εξωτερικό σκηνικό και προσκαλείτε το παρεάκι σας. Κανείς δεν θα αρνηθεί σε μια χαλαρή συντροφική και γευστική πρόταση. Το καλοκαίρι μας δίνει την έμπνευση αλλά και την δυνατότητα για τέτοια απολαυστικά homemade event που θέλουν μόνο καλή διάθεση και φαντασία και δεν θέλουν μεγάλες προετοιμασίες, βαριά φαγητά, δύσκολη κουζίνα και υψηλά έξοδα. Αρκούν μερικές καλές γεύσεις, καλοί συνδυασμοί και δροσερές πινελιές. Άλλωστε το νόημα είναι να περάσετε και εσείς καλά και ξεκούραστα.


Στη πράξη λοιπόν το μυστικό είναι να κινηθούμε στο ύφος του καλοκαιριού. Το καλοκαίρι ψηφίζει μπύρα, ψάρια και ελαφριά κρέατα με δροσερές σάλτσες. Συνδυάζουμε λοιπόν μαζί τα must καλοκαιρινά υλικά μαγειρεύοντας με μπύρα και συνοδεύοντας στο τέλος το πιάτο μας φυσικά με μια δροσερή μπύρα. Ένα tip είναι να χρησιμοποιήσουμε την ίδια με το μαγείρεμα. Τις συνταγές αυτές τις έχω δοκιμάσει αντίστοιχα με παρέα και θα σας αρέσουν πολύ. Είναι απλές, γρήγορες, μοντέρνες και στην φιλοσοφία της μπύρας και της παρέας.  Προμηθευτείτε τις μπύρες σας και καλά μπρυρομαγειρέματα!!


Tacos με μπακαλιάρο


Η συνταγή

  • 1 κούπα αλεύρι όλων των χρήσεων
  • 1 κουτάλι μπείκινγκ πάουντερ
  • 1/2 κουτάλι αλάτι
  • 1 αυγό
  • Μια ξανθιά μπύρα lager 
  • 1/2 κούπα γιαούρτι
  • 1/2 κούπα μαγιονέζα
  • 1 λεμόνι
  • 1 κουτάλι πιπέρι jalapeno
  • 1 teaspoon minced capers
  • 1/2 κουτάλι ρίγανη
  • 1/2 κουτάλι κύμινο
  • 1/2 teaspoon dried dill weed
  • 1 κουτάλι πιπέρι καγιέν  
  • Λάδι για το τηγάνισμα
  • Φιλέτα μπακαλιάρου
  • 1 πακέτο τορτίγιες
  • Λεπτοκομμένα λαχανικά πχ χρωματιστές πιπεριές

Οι οδηγίες

Για να φτιάξουμε ζύμη μπύρας: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε αλεύρι, αλάτι και την μπέικνγκ πάουντερ. Προσθέτουμε τα αυγά και την μπύρα και ανακατεύουμε έντονα και συνεχόμενα το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί
Για να φτιάξουμε την λευκή σάλτσα: Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι μαζί με την μαγιονέζα, στύβουμε ένα χυμό λεμονιού και ρίχνουμε λίγο jalareno, ρίγανη, κύμινο, κάππαρι και πιπέρι καγιέν. Όλα αυτά ανάλογα πόσο έντονη και πικάντικη θέλουμε να την κάνουμε.  Στο τέλος απλά ανακατεύουμε.

Για να μαγειρέψουμε τον μπακαλιάρο: Ζεσταίνουμε το λάδι, τον βουτάμε πρώτα στο αλεύρι με την μπύρα και στην συνέχεια το τηγανίζουμε. Για να σερβίρουμε παίρνουμε την τορτίγια βάζουμε πρώτα τον μπακαλιάρο και στην συνέχεια τις πιπεριές (ή άλλα λαχανικά που θέλουμε) την άσπρη σως που έχουμε φτιάξει και απολαμβάνουμε. Μπορούμε φυσικά αντί για μπακαλιάρο να χρησιμοποιήσουμε άλλο ψάρι, εξαιρετική είναι η γλώσσα και από θαλασσινά θα λατρέψετε αυτή την συνταγή με γαρίδες.   


Δοκιμάστε το με: Peroni, Fischer Tradition

Κοτόπουλο μαριναρισμένο με μπύρα και λεμόνι


Η συνταγή

  • 4 κομμάτια στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα
  • 1 χυμό λεμονιού
  • Μπύρα ξανθιά ale.
  • 1 κουτάλι μέλι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 3 κουταλάκια κόλιανδρο και ένα δενδρολίβανο.

Οι Οδηγίες

Προθερμαίνουμε την σχάρα και την αλείφουμε με λίγο λάδι. Σε ένα μπολ βάζουμε το κοτόπουλο και ρίχνουμε την μπύρα, το μέλι, τον κόλιανδρο, το δενδρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνουμε περίπου για μισή ώρα. Μετά τοποθετούμε το μαριναρισμένα φιλέτα κοτόπουλο στο γκριλ για 8 περίπου λεπτά την κάθε πλευρά και όταν είναι έτοιμα σερβίρουμε με ρύζι μπασπάτι. Αν δεν έχετε σχάρα μπορείτε να κάνετε την συνταγή στο φούρνο.


Δοκιμάστε το με: Leffe Blond, Gouden Carolus