Ποια είναι η δυνατότερη μπύρα που έχετε πιει; Από τον Ν. Ραδίση

Ποια είναι η δυνατότερη μπύρα που έχετε πιει; Η Douglas Celtic Brown με 7,9%; Η Chimay Blue με 9%; Η μήπως η Samichlaus με 14%abv;

Πιστεύετε ότι αυτό είναι το ανώτερο; Αν ναι, κάνετε λάθος. Υπάρχουν πολλές μπύρες που έχουν ξεπεράσει τα 14% της Samichlaus, με πιο δυνατή την Σκοτσέζικη Armageddon της Brewmeister που αγγίζει τα 65%abv!!

Ο τρόπος παραγωγής της δεν είναι άγνωστος στους χημικούς, ζυθοποιούς και οινολόγους. Είναι όμως ένας τρόπος που ξεφεύγει απ' τα τετριμμένα και αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας για τους απλούς θνητούς. Εν ολίγοις, κατά τη ζύμωση η μπύρα ψύχεται στους μηδέν βαθμούς. Το νερό παγώνει, το αλκοόλ όμως όχι. Αυτό επιτρέπει την απομάκρυνση του πάγου ώστε το υπόλοιπο που θα μείνει να είναι μια μπύρα με αρκετά υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς.

Το πως φτάσαμε ως εδώ, είναι μια ιστορία των τελευταίων χρόνων. Μια κόντρα μεταξύ Γερμανών και Σκοτσέζων που ξεκίνησε για το ποιος θα την έχει πιο δυνατή! Βέβαια, στην ιστορία ανακατεύονται και οι Αμερικάνοι. Δυστυχώς για εμάς ελάχιστες φιάλες απ' τις μπύρες αυτές βρέθηκαν στην χώρα μας, αν όχι καμιά. Ακολούθως παραθέτω ορισμένες απ' τις πιο δυνατές μπύρες.

  • Samichlaus απ' την ζυθοποιία Eggenberger στην Αυστρία, 14%

  • Samuel Adams Triple Bock απ' την Boston Beer στις Η.Π.Α. 18%

  • 120 Minute IPA απ' την Dogfish Head, Η.Π.Α. 20%

  • Tactical Nuclear Penguin, Brewdog, Σκοτία 32%, έκανε την εμφάνισή της το 2009

  • Schorschbock, Schorschbräu, Γερμανία 43%, απάντηση στην προηγούμενη και

  • The End of History, Brewdog, Σκοτία 55%, απάντηση στην γερμανική μπύρα το 2010, με τίτλο που τα λέει όλα.

Κι όμως ήρθε μια άλλη, Σκοτσέζικη ζυθοποιία να αφήσει κι εκείνη το στίγμα της. Armageddon, απ' την ζυθοποιία Brewmeister στην Σκοτία με 65%. Θα κάνει την επίσημη εμφάνισή της στο Inverness Beer Festival στις 3 Νοεμβρίου.

Στην χώρα μας, μπορούμε να απολαμβάνουμε εκτός των φιαλών που ανέφερα στην εισαγωγή, τις ακόλουθες:


ΥΓ: Πάντα με προσοχή και σύνεση, γιατί το αλκοόλ δεν είναι για υπερβολική κατανάλωση και μια μπύρα απ' τις παραπάνω είναι ίσως υπέρ-αρκετή!


Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης