Εκτιμήστε την μπύρα όσο και το κρασί Από τον Ν. Ραδίση

Όταν ακούμε ότι θα πάμε σ' ένα καλό εστιατόριο, με βραβευμένο Σεφ, φανταζόμαστε αμέσως μια πολύ καλή, ενημερωμένη κάρτα κρασιού. Ελληνικός αμπελώνας, παλαιός και νέος κόσμος, έχουν συγκεντρωθεί και επιλεγεί από τους Sommelier για να δένουν αρμονικά, να ενισχύουν ή να ισορροπούν τις γεύσεις μεταξύ κρασιού και φαγητού.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος ότι η μπύρα οφείλει να έχει εκτίμηση και αντιμετώπιση όπως το κρασί. Ανάμεσα στους υποστηρικτές της ιδέας είμαι και εγώ. Γι αυτό πολλές φορές στεναχωριέμαι, αν θέλετε εκνευρίζομαι κιόλας, όταν σε εστιατόρια που αποσπούν από τους κριτικούς και τα περιοδικά ή τους ομίλους που αντιπροσωπεύουν, θετικότατες κριτικές, ενώ η λίστα μπύρας τους, περιορίζεται σε εκείνης περίπτερου ή ψητοπωλείου.

Όπως ένα ψητοπωλείο έχει χύμα κρασί ή ατομικές μερίδες οίνου, τα οποία προτείνει ως εξαιρετικά (και ίσως να είναι), έτσι ένα βραβευμένο εστιατόριο προτείνει εκλεπτυσμένες ετικέτες κρασιού. Δεν σημαίνει ότι κάθε εστιατόριο πρέπει να χει χύμα κρασί, ούτε πως οφείλει να έχει και ατομικές μερίδες οίνου. Δεν σημαίνει όμως πως είναι κακό να χει, κοινές ετικέτες μπύρας. Και τα δυο δεν κάνουν ένα εστιατόριο