Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Εκτιμήστε την μπύρα όσο και το κρασί

Εκτιμήστε την μπύρα όσο και το κρασί Από τον Ν. Ραδίση

Όταν ακούμε ότι θα πάμε σ' ένα καλό εστιατόριο, με βραβευμένο Σεφ, φανταζόμαστε αμέσως μια πολύ καλή, ενημερωμένη κάρτα κρασιού. Ελληνικός αμπελώνας, παλαιός και νέος κόσμος, έχουν συγκεντρωθεί και επιλεγεί από τους Sommelier για να δένουν αρμονικά, να ενισχύουν ή να ισορροπούν τις γεύσεις μεταξύ κρασιού και φαγητού.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος ότι η μπύρα οφείλει να έχει εκτίμηση και αντιμετώπιση όπως το κρασί. Ανάμεσα στους υποστηρικτές της ιδέας είμαι και εγώ. Γι αυτό πολλές φορές στεναχωριέμαι, αν θέλετε εκνευρίζομαι κιόλας, όταν σε εστιατόρια που αποσπούν από τους κριτικούς και τα περιοδικά ή τους ομίλους που αντιπροσωπεύουν, θετικότατες κριτικές, ενώ η λίστα μπύρας τους, περιορίζεται σε εκείνης περίπτερου ή ψητοπωλείου.

Όπως ένα ψητοπωλείο έχει χύμα κρασί ή ατομικές μερίδες οίνου, τα οποία προτείνει ως εξαιρετικά (και ίσως να είναι), έτσι ένα βραβευμένο εστιατόριο προτείνει εκλεπτυσμένες ετικέτες κρασιού. Δεν σημαίνει ότι κάθε εστιατόριο πρέπει να χει χύμα κρασί, ούτε πως οφείλει να έχει και ατομικές μερίδες οίνου. Δεν σημαίνει όμως πως είναι κακό να χει, κοινές ετικέτες μπύρας. Και τα δυο δεν κάνουν ένα εστιατόριο λιγότερο ποιοτικό.

Υπάρχουν όμως κάποια στο εξωτερικό που ξεχωρίζουν, γιατί ακόμα και στην μπύρα έχουν δώσει την δέουσα σημασία. Βραβευμένες επισιτιστικές επιχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και κάποιες με αστέρια Michelin. Στην Βρετανία για παράδειγμα, τα ακόλουθα εστιατόρια, ανήκουν στην κατηγορία βραβευμένων με αστέρι Michelin και έχουν την μπύρα σε εκτίμηση, την αντιμετωπίζουν σοβαρά και της δίνουν την απαραίτητη σημασία, έτσι όπως της αρμόζει. Εάν ποτέ ταξιδέψετε στην Βρετανία, επισκεφτείτε ένα ή κάποια από αυτά, απλά και μόνο για την εμπ(υ)ρία!!

* Kinloch Lodge, Isle of Skye

* Le Gavroche, London

* Le manoir aux Quat' Saisons, Oxfordshire

* Quilon, London

Στην χώρα μας έχουμε πάρα πολύ καλά εστιατόρια, που εξειδικεύονται σε διάφορες κουζίνες. Θα ήταν χαρά κάθε καταναλωτή μπύρας (που ίσως είναι λιγότερο φίλος του κρασιού), να μπορεί να νιώσει την ίδια απόλαυση που νιώθει η παρέα του, όταν συνοδεύει το πιάτο της με κρασί.

Οι εισαγωγές μπύρας στην Ελλάδα είναι σε αρκετά καλό επίπεδο. Αν συνυπολογίσουμε και την αυξανόμενη ποιοτική παραγωγή των ελληνικών μικροζυθοποιείων, νομίζω ότι ο Sommelier κάθε επισιτιστικής επιχείρησης έχει στα χέρια του δυνατά χαρτιά. Ορισμένα από αυτά είναι η Septem Sunday's Honey Golden Ale και η Volkan Blonde Pilsner, οι οποίες έχουν στα συστατικά τους μέλι. Η Craft Weiss, που θα ταίριαζε με gourmet πιάτα από κουνουπίδι, μπρόκολο και λαχανικά. Η Septem - Friday's Pale Ale, που θα ταίριαζε με γεμιστά καλαμαράκια καθώς και με άλλα ελληνικά φαγητά που έχουν την δυνατότητα στην κουζίνα ενός ταλαντούχου Σεφ, να αναδειχτούν σε gourmet. Και τέλος οι Fix, Kaiser, Μύθος και ΝΕΔΑ, που μπορούν να φανούν ανά πάσα στιγμή χρήσιμες απ’ το να φτιάξουν μια σάλτσα μέχρι ένα κουρκούτι. Αν αναζητήσουμε ακόμα περισσότερες λύσεις υπάρχουν οι Βεργίνα Weiss, Red Donkey απ' την Σαντορίνη, Chios Fresh Beer.

Το βήμα για να γίνει χρειάζεται αποφασιστικότητα και υπομονή. Αναζητούνται λοιπόν Sommelier που έχουν την δυνατότητα, την αποφασιστικότητα και ίσως θράσος και θάρρος, ώστε να παντρέψουν ιδανικά το μενού της επιχείρησης που συμβουλεύουν, τόσο με κρασί όσο και με μπύρα.



Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: