Από τον Ν. Ραδίση

Είναι στιγμές που νιώθω ότι το να σε ονομάζουν Νίκο ή Νικόλα έχει ιδιαίτερη σημασία. Σημαντικά πρόσωπα στην ιστορία είχαν το όνομα Νικόλαος. Για μένα που αγαπάω τις μπύρες είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί έχω την μπύρα μου. Ναι, υπάρχει μπύρα που παράγεται την ημέρα του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου και είναι το ιδανικό δώρο για κάθε μπυρόφιλο.

Στην Αυστρία κάθε χρόνο, την ημέρα του Αγίου Νικολάου (St. Nicholas) παράγεται μια μπύρα, με τις ευχές του ιερέα, η οποία θα ωριμάσει για 10 μήνες σε βαρέλια. Η μοναδική δυνατή lager, που έχει κερδίσει το βραβείο Guinness για το ποσοστό αλκοόλ, έχοντας 14%, παράγεται στο ζυθοποιείο Eggenberg, κοντά στον ποταμό Alm.

Την δεκαετία του 1970, στα ορεινά της κεντρικής Ελβετίας η ζυθοποιία Hürlimann, πειραματιζόταν στις υψηλόβαθμες μπύρες. Όταν πέτυχαν τον σκοπό τους, είχαν στα καζάνια τους μια μπύρα με 14% αλκοόλ. Σκέφτηκαν λοιπόν να την προωθήσουν τα Χριστούγεννα, μια που το υψηλό αλκοόλ της θα συνδυαζόταν υπέροχα με το ψύχος της εποχής. Την ονόμασαν Samichlaus απ το Γερμανοελβετικό όνομα του Αγίου Νικόλαου. Στις γερμανικές περιοχές τα χριστουγεννιάτικα δώρα τα φέρνει ο Άγιος Νικόλαος-St. Nicholas (στα Ελβετικά λέγεται, Samichlaus ή Santiglaus) και όχι ο Άγιος Βασίλης-Santa Claus.

Το 1990 διεκόπη η παραγωγή της όταν η ζυθοποιία εξαγοράστηκε απ την ανταγωνιστική Felschössen. Εννιά χρόνια όμως αργότερα η Αυστριακή ζυθοποιία Eggenberg ανέλαβε την παραγωγή της σε αυστριακό έδαφος. Η μπύρα αναγεννήθηκε και υπάρχει αδιάκοπα ως και σήμερα.

Παράγεται στις 6 Δεκεμβρίου, ζυμώνεται για 3 βδομάδες και ωριμάζει σε ξύλινα βαρέλια για δέκα μήνες, μέχρι την εμφιάλωση της και την διανομή της ενόψει των Χριστουγέννων. Η Samichlaus διαθέτει βαθύ κόκκινο χρώμα. Είναι αισθητή η καραμελοποιημένη βύνη και τα φρου