Η χρονιά που πέρασε από την οπτική της ΜπύραςΑπό τον Ν. Ραδίση

Ότι και να πούμε αυτές τις τελευταίες μέρες του έτους που σε λίγο θα απέλθει είναι λίγο. Το 2012 θα ανήκει σε λίγο στο παρελθόν. Ας θυμηθούμε όμως τι μας έφερε το 2012, ενώ περιμένουμε τα καλά του 2013..

Το 2012 έγινε γνωστή και δυνατή, η Σαντορινιά μικροζυθοποιία που έχει τρία γαϊδουράκια στις τάξεις της. Μια ξανθιά, μια κόκκινη και μια τρελή. Οι Yellow, Red και Crazy Donkey αγαπήθηκαν γρήγορα απ’ το κοινό. Ωστόσο προκάλεσαν και αρκετή συζήτηση, όσο αφορά την σχέση ποιότητας/μεγέθους και τιμής. Είναι γεγονός όμως ότι η ομάδα του Γιάννη Παρασκευόπουλου (ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ) επιλέγει τα καλύτερα υλικά για την παραγωγή των ζύθων τους.

Η έτερη Σαντορινιά, απέκτησε ακόμα περισσότερους φίλους. Η Volkan απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Είτε για την Volkan Blond, είτε για την σκούρα εκδοχή της, την Volkan Black, οι θετικές κριτικές διαδέχονταν η μια την άλλη. Η πρώτη μπύρα που συμμετέχει στην κίνηση Greece Debt Free™ (GDF™). Αυτό σημαίνει ότι η Volkan προσφέρει το 50% της αξίας των κερδών της για την αποπληρωμή του ελληνικού εθνικού χρέους!

Γνωρίσαμε την πρώτη ελληνική καλοκαιρινή μπύρα. Στα χνάρια των Corona, Sol και Carib βαδίζει η Blue Island της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης. Μια καλοκαιρινή απόλαυση για άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Με περισσότερη γεύση μπύρας και ελάχιστα πιο έντονη την αίσθηση του ανθρακικού, η Blue Island ήταν παρούσα σε κάθε καλοκαιρινή εκδήλωση δίπλα στα κύματα, έχοντας τον πρώτο λόγο. Πως αλλιώς να γινόταν για την μπύρα που έχει πάρει το όνομα της, απ’ το χρώμα των ελληνικών θαλασσών που περιβάλουν τα πανέμορφα νησιά μας.

Τα πανέμορφα νησιά μας που παράγουν μπύρες ποιοτικές, οι οποίες δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα αντίστοιχες προσπάθειες του εξωτερικού. Ένα ακόμα ελληνικό νησί που παράγει πλέον την δική του μπύρα είναι η Χίος. Η Chios Fresh Beer – House Ale (Φρέσκια Μπύρα Χίου) παρουσιάστηκε στην ζωή μας, απαστερίωτη και με χαρακτηριστικά ξανθιάς Ale. Μια δυνατή και φιλόδοξη προσπάθεια, από έναν ακόμα άνθρωπο με μεράκι και αγάπη για την καλή μπύρα, που όμοιοι του, όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται στο προσκήνιο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις Septem απ την Εύβοια. Οι μπύρες που έχουν καθιερωθεί στην συνείδηση μας ως οι ελληνικές ποιοτικές μπύρες, βραβεύτηκαν για άλλη μια φορά. H κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στην κατηγορία Stout/Porter του International Beer Challenge το 2012, είναι η επιβράβευση ενός σημαντικού έργου. Η Septem Porter από Winter και κατ επέκταση, εποχιακή, ήρθε πριν από ένα μήνα και πάλι στις επιλογές μας. Ανήκει πλέον στις καθημερινές προτάσεις της ζυθοποιίας. Η "Σαββατιάτικη", Septem Saturdays, όπως λέγεται πλέον, είναι η ελληνική μαύρη μπύρα τύπου porter, με γεύσεις espresso, φουντουκιού και bitter σοκολάτας.

Στις επιτυχίες της χρονιάς που σε λίγο θα μας εγκαταλείψει είναι και η επιλογή της Koroibos ως House Beer της γνωστής Βρετανικής αλυσίδας Wetherspoon pub , κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων. Η Κερκυραϊκή ζυθοποιία ανέλαβε να τροφοδοτήσει την γνωστή αλυσίδα, καθώς το προϊόν της ξεχώρισε σε μια γευσιγνωσία που πραγματοποιήθηκε για να αναδειχθεί η House Beer της αλυσίδας για τις 15 μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων. Το όνομά της προκύπτει απ’ τον διακριθέντα δρομέα στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες (776 π.Χ.), Κόροιβο (φούρναρης στο επάγγελμα, με καταγωγή απ’ την Ήλιδα).

Έχοντας αρκετά ψηλά τον πήχη, απ’ το 2012, ευελπιστούμε ο χώρος της ελληνικής ζυθοποιίας να κινηθεί το 2013, σίγουρα στα ίδια επίπεδα με το 2012. Ευχόμαστε η ελληνική ζυθοποιία να μας προσφέρει ακόμα περισσότερες και γιατί όχι μεγαλύτερες διακρίσεις. Ήδη μια νέα ζυθοποιία μαγειρεύεται, εδώ και αρκετούς μήνες. Μια νέα ζυθοποιία η οποία έχει επιλέξει εξαιρετικό εξοπλισμό, γεγονός που σηματοδοτεί γερές βάσεις. Η Nissos, θα είναι μπύρα Τηνιακής καταγωγής και θα ενταχτεί στις ελληνικές νησιωτικές μικροζυθοποιίες της χώρας μας. Αναμένουμε σύντομα την παρουσίαση της. Οι φήμες λένε ότι εντός του πρώτου τρίμηνου του 2013, (όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα) θα κάνει την εμφάνισή της. Την περιμένουμε να την καλωσορίσουμε!

Κλείνοντας, να ευχηθώ σ όλο τον κόσμο, εκτός από 2013 μπυρένιες ευχές, να έχουμε υγεία, ευτυχία, αγάπη και χαρά! Το νέο έτος να μας φέρει ότι δεν μας έφεραν ή μας στέρησαν τα προηγούμενα, εφόσον αυτό είναι ανθρωπίνως δυνατό. Διασκεδάστε, περάστε καλά, ξεχαστείτε! Το αξίζουμε όλοι μας. Είμαστε Έλληνες, έχουμε μάθει να περνάμε καλά και γι’ αυτό έχουμε εκτός από πολλά καλά κρασιά και πολλές καλές ελληνικές μπύρες!

Καλή χρονιά!