Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Φάκελος: Μικροζυθοποιίες στην Ελλάδα – Μέρος 2ο

Από τον Ν. Ραδίση

Μέχρι σήμερα έχουμε μιλήσει για τις Ελληνικές μικροζυθοποιίες όπως τις Craft, Septem και την Σαντορινιά που παράγει τις Donkey. Σήμερα θα μιλήσουμε για την Σαντορινιά που παράγει τα ηφαίστεια μπύρας. Τις Volkan δηλαδή.

 

Η εταιρία Fisrt Lomax Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, ιδρύθηκε απ’ τον οραματιστή Πέτρου Νομικό και εδρεύει στα Φήρα της Θήρας. Ο Πέτρος Νομικός, οραματίστηκε μια ζυθοποιία που θα χρησιμοποιεί Κυκλαδίτικα συστατικά για την παρασκευή των ζύθων της. Ξεκίνησε την λειτουργία της, το χειμώνα του 2011 για να παράγει τις Volkan Blonde και Volkan Black, με το ηφαίστειο στην ετικέτα τους. Για την παραγωγή χρησιμοποιούνται Βαλσάτης απ' το ηφαίστειου του 1600πΧ, νερό Σαντορίνης, Κίτρο Νάξου και μέλι Σαντορίνης, όπως δηλαδή επιθυμούσε και ο ιδρυτής. H Volkan είναι μέλος της GDF, μιας ΜΚΟ, χωρίς πολιτικούς, χωρίς πρόθεση κέρδους που έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη του εθνικού μας χρέους.

 

Λίγο πιο πάνω στο Αιγαίο, απέναντι απ την γειτονική Τουρκία, που εκτός απ την Efes πίνει και πολλές ελληνικές μπύρες, καθώς τα τελευταία χρόνια εξάγουμε σε μεγάλο βαθμό, βρίσκεται μια νεότερη μικροζυθοποιία. Η Ζυθοποιία Χίου.

 

Η Ζυθοποιία Χίου, βρίσκεται στον Κάμπο της Χίου, χρησιμοποιεί νερό από την πηγή Παναγιά Βοήθεια (μάλλον βοηθάει και στην μπύρα η Μεγαλόχαρη) και παρασκευάζει την μπύρα με Γερμανικές βύνες κριθαριού, ολόκληρους  λυκίσκους και Γαλλική μαγιά. Η υπομονετική ζύμωση και η ευλαβική ωρίμανση των έξι εβδομάδων οδηγεί στο ποιοτικό αποτέλεσμα, που μας περιμένει μόλις ανοίξουμε την φιάλη με την απαστερίωτη μπύρα. Πίσω απ την Χιώτικη απόλαυση βρίσκεται ο Μάνος Ναζλίδης.

 

Και πάνω που λέω ότι τελειώσαμε με το Αιγαίο, να σου και η Τήνος. Ας κατεβούμε λίγο στον χάρτη, να πάμε απ’ την Κυκλαδίτικη Τήνο. Απ’ εκεί ήρθαν τα νέα «ταξιδεύοντας» όπως ερχόταν κάποτε στην τηλεόρασή μας η Μάγια Τσόκλη με την εκπομπή της. Θα μου πείτε τι σχέση έχει αυτό; Η Μάγια Τσόκλη συμμετέχει στην νέα μικροζυθοποιία που ναι μεν δεν έχει δώσει μπύρα ακόμα στους καταναλωτές, ετοιμάζει όμως μια εξαιρετική ξανθιά. Μαζί της ο Αλέξανδρος Κουρής και οι Πατρινοί Κωστής και Ελίνα Δάλλα. Οι άνθρωποι ανακαίνισαν τον χώρο της παλιάς ταβέρνας Ροδιά και τον διαμόρφωσαν σε βιοτεχνικό κτίριο για να εγκατασταθεί η «Μικροζυθοποιία Κυκλάδων στην Τήνο». Αναμένοντας την Pilsner τους, λοιπόν…

 

Μια που είμαστε στα νησιά, ας κάνουμε μια βόλτα σε ένα νησί, που βρίσκεται πάλι στα σύνορα της χώρας μας. Στην κοσμοπολίτικη και ξακουστή Κέρκυρα. Η Κέρκυρα, γνωστή στον κόσμο από ταινίες, ιστορικά γεγονότα και σημαντικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί ή ζήσει στο νησί, έγινε ακόμα περισσότερο γνωστή στους Βρετανούς, στους τελευταίους Ολυμπιακόυς Αγώνες, αυτούς, που φιλοξενήθηκαν στο Λονδίνο. Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων η House Beer των καταστημάτων της αλυσίδας επιλέχτηκε μετά από γευσιγνωσία ανάμεσα σε αρκετούς διακεκριμένους πελάτες. Το αποτέλεσμα ήταν το 2012 η KOROIBOS (προϊόν της Κέρκυρα) να κερδίσει και η Κερκυραϊκή Ζυθοποιία να αναλάβει να παράγει μπύρα για λογαριασμό της γνωστής Βρετανικής αλυσίδας Pub. H Κερκυραϊκή Ζυθοποιία εδρεύει στον Αρίλλα, ένα μικρό χωριό της βόρειας Κέρκυρας. Παράγει τις Royal Ιonian που είναι ξανθιά, Real Αle Βitter, μια καστανόχρωμη μπύρα, και Ionian Εpos. Όλες χρειάζονται ψυγείο, γιατί είναι απαστερίωτες. Περιμένουμε πολλά απ’ την Κέρκυρα που ξεκίνησε δυνατά και στοχεύει ακόμα πιο ψηλά. Βάλε τα δυνατά σου Κερκυραϊκή Ζυθοποιία!

 

Με όλα αυτά τα πήγαινε έλα, κουράστηκα. Δίψασα κιόλας. Παω στο ψυγείο να πάρω μια κρύα μπύρα. Λέω να πάρω μια Ελληνική, όχι από μικροζυθοποιείο, από λίγο μεγαλύτερο. Λέω να πιω μια Βεργίνα, την κόκκινη, όσο θα σκέφτομαι ποιες μικροζυθοποιίες έχω αφήσει απ έξω για να σας μιλήσω τις επόμενες φορές. Είναι και πολλές για την χώρα μας..


Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: