Μπύρα, είναι η "μαμά" των αποσταγμάτων;Από τον Ν. Ραδίση

Αλήθεια, πόσοι από σας πιστεύουν ότι η μπύρα είναι η μαμά κάποιων αποσταγμάτων; Είμαι σίγουρος πως αρκετοί, αν όχι όλοι, θα απαντούσατε αμέσως. Όσοι πάλι δεν απαντούσατε, μάλλον πρέπει να παραγγείλετε κρασί..

Οι πηγές αναφέρουν πως η πρώτη μπύρα παρήχθει απ’ τους προγόνους μας μεταξύ του 8000πΧ και 7000πΧ. Οι περισσότεροι πιστεύουν από τύχη. Σ’ αυτούς ανήκω και εγώ. Η γνώση με κάποιον μαγικό τρόπο μοιράστηκε αργά ή γρήγορα σ’ όλο τον γνωστό και άγνωστο κόσμο της εποχής. Σήμερα γνωρίζουμε ότι όλοι οι αρχαίοι λαοί παρήγαγαν κάποιο είδος μπύρας. Άλλοι από δημητριακά, άλλοι από ρύζι, άλλοι από μέλι ή όποιο αγαθό βρισκόταν κοντά τους και σε αφθονία. Η ζυθοποιήση όπως ονομάζεται σήμερα, η μέθοδος παραγωγής μπύρας, είναι μέρος της πολιτισμικής κουλτούρας πολλών λαών. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι και οι Βρετανοί.
Beer Street and Gin Lane (1751)
Οι Άγγλοι, Ιρλανδοί, Σκοτσέζοι φίλοι μας, εκτός για τις μεταξύ τους διαμάχες και τις μπύρες τους είναι γνωστοί, για τα αποστάγματα που παράγουν, όπως το ουίσκι και το τζιν. Πως έφτασαν όμως να αποστάζουν οι Βρετανοί, τι στιγμή που η απόσταξη ήταν Αραβικό προϊόν και οι πιο γνωστές αποστάξεις γινόντουσαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από τους αλχημιστές;

Μα ποιοι άλλοι; Οι γνωστοί άγνωστοι της ποτοποιίας. Οι άγιοι άνθρωποι της εκκλησίας έβαλαν και δω το χεράκι τους, όπως και στην μπύρα. Οι μοναχοί, ακόλουθοι του Άγιου Πατρίκιου (ναι, εκείνου που γιορτάζουμε με την Guinness) και του Άγιου Κολούμπα. Σε εκείνους οφείλεται η διάδοση της απόσταξης στην Ιρλανδία. Στην Σκοτία η νέα τρέλα της εποχής πέρασε αργότερα. Για να επιβεβαιώσουμε τα λεγόμενά μας θα σας παραπέμψουμε στην άδεια λειτουργίας του 1608, στο γνωστό αποστακτήριο Old Bushmills, που χορηγήθηκε απ’ τον Βασιλιά James I. Αυτό καθιστά το αποστακτήριο ως το αρχαιότερο του κόσμου με άδεια λειτουργίας.

Για πρώτη φορά ο μοναχός John Corr αναφέρει το «νερό της ζωής» σε επίσημο έγγραφο στην Σκοτία το 1494! Τι μας ενδιαφέρει αυτό το «νερό της ζωής» εμάς; Θα σας εξηγήσω, απλά λέγοντας σας την αγγλική μετάφρασή του. Για να είμαι σωστός, η μετάφραση είναι απ’ τα Γαέλικα. Μια γλώσσα που σήμερα ομιλείται σε νέα, σύγχρονη διάλεκτο. «Νερό της ζωής» είναι το «uisge beatha» (υπάρχει και ως usque baugh). Είναι ο πρώτος όρος για το σημερινό ουίσκι.

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πούμε για το ουίσκι. Όπως και για άλλα αποστάγματα. Για παράδειγμα το ουίσκι και το ρούμι πριν αποσταχθούν, δέχονται ζύμωση. Κοινό με την μπύρα. Το τζιν, έχει κοινή πορεία με την μπύρα στην ιστορική πορεία της Βρετανίας. Την εποχή που το νερό ήταν απαγορευτικό προς κατανάλωση, καθώς οι περισσότεροι θάνατοι προέρχονταν από μολυσμένο νερό, η ανθρωπότητα ανακάλυψε πως όσοι κατανάλωναν αλκοόλ δεν αρρώσταιναν τόσο εύκολα. Δεν γνώριζαν οι φτωχοί πρόγονοι μας, ότι αυτό οφειλόταν στην παραγωγική διαδικασία, αν και το χαν παρατηρήσει. Το αποτέλεσμα ήταν αύξηση κατανάλωσης των αλκοολούχων όπως της μπύρας και του τζιν, οδηγώντας όμως σε απίστευτες καταστάσεις ομαδικής μέθης και εξαθλίωσης. Χαρακτηριστική είναι η γκραβούρα γνωστή ως «Beer Street & Gin Lane», που παρουσιάζει την κακή εικόνα που προκύπτει απ’ το τζιν και την πιο ευχάριστη, αποτέλεσμα της μπύρας.

Θα με ρωτήσετε γιατί τα έχω ανακατέψει όλα αυτά, εδώ στο Beer Point. Να σας απαντήσω. Αποφασίσαμε να γράφουμε και κανα δυο λόγια για αποστάγματα, για να φτιάξουμε μια πλούσια ύλη πάνω στα αγαπημένα σας ποτά. Θεώρησα λοιπόν να κάνω μια μικρή εισαγωγή στην νέα προσπάθεια που θα κάνουμε ως House of Wine, παρουσιάζοντας μερικά στοιχεία των όσων θα δημοσιεύουμε, συνδέοντας τα με την αγαπημένη μας μπύρα. Η μπύρα πίνεται με American whiskey, γιατί να μην διαβάζουμε για μπύρα και ουίσκι;

ΥΓ. Τι είναι το American Whiskey; Θα το απαντήσουμε σύντομα..


Στην υγειά μας..!Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης